Politika

"Došli su u Brisel da provociraju i okončaju dijalog": Vučić o dešavanjima tokom nove runde u Briselu i tri zahteva Prištine

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

12:13

"Došli su u Brisel da provociraju i okončaju dijalog": Vučić o dešavanjima tokom nove runde u Briselu i tri zahteva Prištine
"Došli su u Brisel da provociraju i okončaju dijalog": Vučić o dešavanjima tokom nove runde u Briselu i tri zahteva Prištine - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Priština ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali i da ne žele da razgovoraju o Zajednici srpskih opština. On je najavio i da će nastavak dijaloga biti krajem jula.

Vučić je, nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, rekao da je prištinska strana  tražila tri stvari među kojima i "hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo".

Euronews TV

"Takođe, oni nazivaju incidentima činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama, valjda jer je zamljište za crkvu dato u vreme vladavine Slobodna Miloševića", rekao je Vučić.

Rekao je da su razgovarali o nestalim osobama i da je važno da se zna gde je sahranjen svaki Srbin, svaki Albanac, Albanka... On je rekao da je takav stav naišao na razumevanje Lajčaka. Kako je precizirao, kada se dobiju informacije da postoji sumnja da se negde nalazi grobnica, to će i biti istraženo.

"Razgovarali smo o nestalim osobama. Pričao sam o principima i o tome da otkrijemo gde je sahranjen svaki Albanac ili Srbin. rekao sam Boreljiju da nam kažu da kada imaju neku sumnju da se negde nalazi neko telo da nam ukažu, odmah ćemo da istražimo. Ja sam na devet lokacija tražio da se proveri da li se tamo nalaze ubijeni Srbi. Rekli su mi da ne može, jer je tamo Veljko Odalović", kazao je Vučić i dodao:

"Ja sam tražio na devet lokacija da se nama dozvoli da iskopamo, jer imamo sumnje da se tamo nalaze ubijeni Srbi. Dve lokacije u Klini, jednu u opštini Istok, jedna je Lapušnik, Dojnice, Košare, jedna je kod Ðakovice, i kod Suve reke. A oni su rekli da ne može, jer je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović, a on je Gering i Gebels... Ja sam rekao da više on liči na Gebelsa nego Odalović..."

On je istakao da će Beograd nastaviti dijalog i da je taj proces veoma važan. Kako je istakao, za Srbiju je važno da sačuva stabilnost i mir.

"Uplašen sam za sudbinu Srba mnogo više nego što sam bio jer sada razumem ko upravlja u Prištini i nisam preveliki optimista", kazao je Vučić.

Dodaje da će Beograd ipak dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da se obezbedi sigurnost za građane Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Čovek (Kurti) je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu, došao je da kaže: 'Došao sam da te pitam kad ćeš da priznaš nezavisno Kosovo'. Moj odgovor je bio nikad i onda se on detonirao", podvukao je Vučić.

Istakao je i da će Srbija dijalog nastaviti da je to za nas važno i da ne postoji "ništa važnije za nas od osiguravanja bezbednosti i sigurnosti za naše ljude na KiM i poštovanje svega onoga što je potpisano".

"Ovo je bio pokušaj da se okonča dijalog"

Vučić je rekao da Srbija nikada neće zaustaviti dijalog.

"To nije naša politika. Ono što sam video, ono što su oni radili danas je bio pokušaj da se okonča dijalog. Oni su verovali da ćemo mi ljutitio da napustimo sobu, izađemo i da se ne vratimo. Naravno da to nismo uradili, posvećeni smo dijalogu, ali razumite ovo nije ličilo na dijalog, već na iznošenje ličnih političkih stavova", rekao je Vučić.

On je dodao da se do kraja jula očekuje sledeći sastanak, a da će u međuvremenu tehnički timovi razgovarati o nestalim osobama.

"Verujem da će Borel precizno izvestiti Bajdena"

Predsednik Srbije izjavio je da želi da veruje da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na fer i precizan način preneti američkom predsedniku Džo Bajdenu ono što se danas dešavalo tokom sastanka sa prištinskom delegacijom.

On je novinarima nakon trilateralnog sastanka, a na pitanje šta se može očekivati od SAD jer će Borelj upoznati Bajdena sa onim što se desilo na sastanku, ukazao na to da su i Amerika i Nemačka, kao i neke druge velike sile učestvovale u stvaranju takozvanog nezavisnog Kosova i da će tu politiku da podržavaju.

"Ali, verujem da će biti toliko fer i da će izaći sa jasnim stavovima da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu i zašto se nekakva vrsta i političkih i svakih drugih tenzija ponovo rađa", kazao je Vučić.

Ističe da Beograd to ne želi i kaže da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u jednom trenutku tokom sastanka zaratio sa Rusijom, pa je poželeo i sa Kinom da ratuje.

"Ali, nije ni važno, neka ostane u ona četiri zida", navodi predsednik Srbije.

"Razumete da imate posla sa ljudima koji nisu ozbiljni"

Vučić je rekao da će Beograd zadržati racionalan pristup u narednim danima.

“Moraćemo da sednemo da razgovaramo sa Srbima na Kim, jer sam veoma uplašen, jer sam video sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočimo u budućnosti. Ne zbog toga što je neko suviše jak, nego što je veoma neodgovoran”, rekao je Vučić.

Poručio je da će dijalog i razgovori biti nastavljeni i da ne postoji ništa važnije od osiguranja bezbednosti za Srbe i poštovanja svega što je potpisano.

“Da li vidim nekakav ozbiljniji napredak ubrzo? Ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao. Nećemu što nema veze sa realnošću i odgovornošću", rekao je.

Vučić je rekao da su se predstavnici EU ponašali korektno, Lajčak a naročito Žozep Borelj.

“Čovek je sve razumeo od prvog trenutka. Imali smo pripremne sastanke i jedni i drugi. Celu noć nisam spavao, razmišljao samo o tome šta da radimo. Ušao sam spreman na sastanak”, naveo je Vučić.

Međutim, kako je rekao, onda su predstavnici Prištine rekli: "ne može ZSO, nego da se uvede nacionalni savet za Srbe na Kosovu nakon priznaja".

"Ne znate da li da se smejete, plačete ili šta da radite. Razumete da imate posla sa ljudima koji nisu ozbiljni i odgovorni”, dodao je.

Beograd neće da prekine dijalog, Priština da ispuni obaveze

Beograd ne želi i nije spreman da prekine dijalog, ali da Priština ima velike obaveze koje treba da implementira i na koje su ih podsetila oba evropska predstavnika, rekao je Vučić.

On je to rekao dgovarajući na engleskom jeziku na pitanje niovinarke da li će Srbija odustati od dijaloga, uz ironičnu konstataciju da je tokom današnjeg sastanka u Briselu, od prištinske strane mogao da čuje da je Isus rođen 14. februara, kada su na KiM održani izbori.

"Imamo dijalog i veoma važne pregovore. Imamo težak posao, ulažemo velike napore. Potpisani dokumenti moraju da se priznaju, implementiraju, ali to mora da se uradi na odgovarajući način, a tek nakon toga molžemo da pričamo i o drugim stvarima", rekao je Vučić i dodao:

"Kada je reč o gorućem pitanju nestalih osoba, mi smo prihvatili da razmatramo pitanje nestalih i ponudili smo apsolutno sve, po principu 'dobre vere' sa naše strane i rekli da gde god vi mislite da možete da nađete nestale, ići ćemo zajedno da vršimo iskopavamnja na tim mestima, kako bi pomogli prodicama nestalih".

Kako je ukazao, "oni nisu želeli da privčaju o tome, već su želeli da pričaju o Veljku Odaloviću i ni o čemu drugom".

"Suština u sadržaju"

Vučić podvukao da je nezadovoljan suštinom razgovora, dok je forma i ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija manje bitna.

"Suština je u sadržaju, ponašanje je manje - više bitno", kazao je Vučić novinarima.

Prema njegovim rečima, na Kurtijeve pretnje da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, rekao mu je da učini to više i da prestane samo da preti.

"Nije to problem, problem je sadržaj, uvek je suština bitna, a ne forma. Verujte mnogo je manje rekao od onoga što će da kaže da je rekao, ali to njemu ostavljam. Danas su raspisali neke izbore na Kosovu, neka se hvali i neka priča šta god poželi, za nas je važno i ono čime nismo zadovoljni je suština", kazao je Vučić.

Ističe da je suština u tome da li hoće da se postigne nešto ili ne, odnosno hoće li dijalog i kompromis ili ne.

"Ali, ako dođete i kažete došao sam samo da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo, onda vam je jasno da nije došao na dijalog, već da provocira i da izazove reakciju Beograda ili moju ličnu da napusti tu prostoriju i kaže da napušta dijalog", navodi predsednik Srbije.

Dodaje da Beograd neće da napušta dijalog.

"Mi smo za dijalog, nastavićemo da razgovaramo", naglasio je Vučić i zamolio novinare da pitaju evropske predstavnike ko je bio konstruktivan, a ko ne", dodao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija