Politika

Osmani: Ne bežimo od obaveza, ali ne dozvoljavamo da Srbija ugrozi Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

16:09

Osmani: Ne bežimo od obaveza, ali ne dozvoljavamo da Srbija ugrozi Kosovo
Vjosa Osmani - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je u Atlantskom savetu u Vašingtonu izjavila da "Priština ne beži od svojih obaveza", ali i da nije spremna da dozvoli da Srbija dobije instrument kojim bi mogla da ugrožava "teritorijalni integritet Kosova".

Prema njenim rečima ovo je prelomni trenutak za evropsku demokratiju, a rat u Ukrajini ne pogađa samo ukrajinski narod već ugrožava bezbednost i stabilnost i u Evropi i u SAD.

"U tom smislu Zapadni Balkan je veoma značajan je svaka nestabilnost u našem regionu može da utiče na nestabilnost Evrope. Moramo biti zabrinuti jer je Srbija saveznik Rusije koga zvanična Moskva koristi da destabilizuju region u cilju ostvarenja spostvenih interesa. Srbija kupuje oružje i od Rusije i od Kine, a politika Beograda je kopiranje Putinove agresivne politike", ocenila je Osmani.

Na podsećanje da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u više prilika naglasio da obe strane, a posebno Kosovo moraju ozbiljno da pristupe uspostavljanju ZSO, Osmani je rekla da je osnovni cilj pregovora uzajamno priznavanje.

"U tom smislu smatramo da bi u pregovaračkom procesu Srbija morala daleko više da se angažuje. Samo u poslednjih nekoliko dana oni su više puta kršili ono što je dogovoreno tokom pregovora", rekla je Osmani i optužila zvanični Beograd da pokušava da odugovlači i uruši dijalog.

Kako je ocenila, predlog o uspostavljanju ZSO koji je sada na stolu zapravo predstavlja instrument da se ugrožava teriteorijalni integritet Kosova i podseća, kako kaže, "na Dodikovu RS".

Smatra da taj predlog mora biti odbačen jer nije u skladu sa Ustavom Kosova i ističe da nova generacija albanskih političara na KiM nije naivna i neće načiniti greške koje su učinjene u BiH.

"U pitanju su odluke o našoj zemlji u kojoj će rasti naša dece. Brinem za Srbe koji žive u mojoj zemlji i borim se za njihova individualna prava. Međutim, Vučić orhanizuje zastrašivanje građana kako bi ih primorao da se povinuju politici zvaničnog Beograda", rekla je između ostalog Vjosa Osmani.
 

Komentari (0)

Srbija