Politika

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU Petković: Priština ne želi da formira ZSO, Bisljimijevo ponašanje skandalozno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2023

-

11:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je danas održana nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Benika Bisljimija. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak održao je prvo sastanak sa Petrom Petkovićem i srpskom delegacijom od 9 sati, a potom i sa delegacijom Prištine i Besnikom Bisljimijem. Nakon odvojenih sastanaka malo posle 15 sati otpočeo je sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine uz posredsvo specijalnog izadslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Jedna od glavnih tema bila je formiranje Zajednice srpskih opština, na čemu srpska strana insistira, javila je dopisnica Euronews Srbija iz Brisela.

Petković: Teška situacija, Bisljimijevo ponašanje bilo skandalozno

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je nakon sastanka da je situacija teška kada je reč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo skandalozno.    

On je nakon trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

"Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, na to Bisljimi nije želeo da da konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo i o pitanju energetike, međutim, na sve je Bisljimi govorio da Petković ''priča gluposti''.

Kao primer, on je naveo i ''odbijenicu novinarke RTS-a kojoj nedavno nije dozvoljeno da uđe na KiM'', čiji je zahtev za ulazak na KiM Bisljimi, kako je naveo Petković, uzeo i bacio na pod.

''Njega ništa ne interesuje i želi da inscenira da razgovara, da napravi privid da učestvjuje u dijalogu, ali smo došli do toga, što je i Vučić pričao, da ne žele da formiraju ZSO. Kada kažem ZSO, on kaže da ne zna šta je to. Gospodin ekspert tvrdi da zna sve teme, ali nije proičitao četiri osnovna sporazuma o ZSO, da je to mehanizam koji treba da obezbedi individualna i kolektivna prava za Srbe", rekao je Petković.

Kako kaže, Bisljimi i Kurti se podjednako ponašaju.

"Hvataju se za sitnice da odlože rešavanje pitanja nestalih. Kada sam Bisljimiju ponovio naš zahtev da rešimo zahtev pitanja slobode kretanja i registarskih tablica, nije hteo da razgovara. Ne znam kako dalje da razgovaramo, mi želimo normalizaciju, pre svega zbog Srba. Važno je da sačuvamo živote naših ljudi", rekao je on.

Prema Petkovićevim rečima, normalizacija znači normalizaciju života na terenu, a Bisljimi nije hteo o tome da razgovara.

"Kada pomenete rezoluciju 1244 skače kao oparen, a ZSO hoće da rešava na osnovu pusama, odluka ustavnog suda i sve tako. Kada mu odgovara pročita neki član, kada ne odgovara pravi se lud. Odlaže rešavanje pitanja nestalih iako sam tražio i da Odalović uđe u salu za sastanke. Teška je situacija i brine me kako će se stvari odvijati. Učinićemo sve da sačuvamo mir, iako je Bisljimi hteo da nas natera da reagujemo na određeni način. Kompromis mora da se dogodi, a to je za Prištinu zabranjena reč", rekao je Petković.

Bisljimi: Petković se stalno pozivao na crvene linije

Besnik Bisljimi, glavni pregovarač Prištine u Briselu rekao je nakon sastanka rekao da je Srbija ta koja "ne želi da primeni sporazum".

"Kada je reč o implementaciji Člana 7, želeli smo da znamo da li sa Srbijom imamo međusobno razumevanje, da li imamo dogovor ili ne. Na moja pitanja gospodinu Petkoviću, on je odbijao da odgovori da li Srbija veruje da imamo dogovor u Briselu i stalno se pozivao na reči predsednika Vučića gde su crvene linije", rekao je on i nastavio:

"Čini se da su crvene linije postavljene samo za Srbiju, ali onog trenutka kada se Srbija saglasila oko Člana 4 koji podrazumeva da se neće protiviti aplikaciji Kosova u različitim međunarodnim organizacijama i da to mora bude u skladu sa Ustavom jer ga nisu odbili, pa kada nas podsećaju na crvene linije, oni nas ustvari podsećaju da ne žele da primene sporazum"

Lajčak: Dijalog se nastavlja

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nova runda dijaloga sa glavnim pregovaračima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem bila fokusirana na implementaciju postignutih sporazuma, kao i da će se razgovori nastaviti.

"Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i imali smo za cilj da razjasnimo otvorena pitanja. Diskusije će se nastaviti", napisao je Lajčak na Tviteru.

Inače, ZSO je tema koja je bila na dnevnom redu i u prethodnoj rundi tehničkih pregovora održanoj 4. aprila. 

U međuvremenu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se 2. maja sa evropskim zvaničnicima kada je takođe bilo govora o ZSO, ali bez velikih pomaka.

Tada je predstavljen prvi nacrt statuta oko koga nije postignut dogovor.

"Beograd i Priština da sprovedu dogovor iz Ohrida bez postavljanja uslova"

Šef Kancelarije Evropske Unije na Kosovu Tomaš Sunjog pozvao je danas Beograd i Prištinu da sprovedu Ohridski dogovor bez postavljanja uslova jer, prema njegovim rečima, njegovo nesprovođenje će imati posledice po obe strane.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Ovim sporazumom Kosovo se obavezalo da započne proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Srbija takođe mora da ispuni svoje obaveze. Očekujemo da se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i da će priznati kosovska dokumenta koja su stupila na snagu Boreljovom objavom 18. marta", rekao je Sunjog za okruglim stolom u Kosovskoj Mitrovici na temu "Sprovođenje francusko-nemačkog plana", preneo je Reporteri.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je na istom događaju da ZSO mora da se formira i da se Priština dovela u ovakvu situaciju zbog nesprovođenja dogovora o ZSO, predviđenog sporazumom iz 2013. godine, prenela je "Ekonomija onlajn". 

"Poručujemo i novoj većini koja je nastala pre dve i po godine, da bez oklevanja sprovede sporazum iz 2013. godine. To je jedina fer i brza opcija koja bi normalizovala dijalog i ostale segmenate u cilju postizanja obavezujućeg pravnog sporazuma za sve strane i zatvaranja najvećeg problema na Zapadnom Balkanu", rekao je Haziri.

"Fokus na implementaciji Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa"

Lajčak je u nedelju izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

Specijalni izaslanik EU za dijalog istakao je potrebu punog fokusa na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.

Rekao je i da je tokom nedavnog sastanka u Prištini u okviru priprema za novu rundu dijaloga na tehničkom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija obavestio o važnosti izbegavanja bilo kakvog nekoordinisanog poteza koji bi mogao da poremeti proces normalizacije.

"Tokom sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordiniranih poteza koji bi potencijalno mogli da poremete proces", napisao je juče Lajčak na Fejsbuku.

On je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, o čemu su ga, kako je naveo, upoznali predstavnici civilnog društva i političkih partija tokom posete tom delu KiM.

"Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Stoga sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju", poručio je Lajčak.

On se osvrnuo i na posetu Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem. 

"Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa od 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu", naveo je slovački diplomata.

On je izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

Komentari (0)

Srbija