Politika

Dačić sa Lakroom i Karolin Zijade: O dijalogu i doprinosu Srbije svetskom miru

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

15:45

Dačić sa Lakroom i Karolin Zijade: O dijalogu i doprinosu Srbije svetskom miru
Dačić sa Lakroom i Karolin Zijade: O dijalogu i doprinosu Srbije svetskom miru - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, u razgovoru sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade, istakao da je Srbija posvećena dijalogu o Kosovu i Metohiji kao jedinom načinu za rešavanje aktuelnih problema.

On je, međutim, istakao da je suština u poštovanju dogovorenog i, u tom kontekstu, dodao je da je neophodna implementacija preuzetih obaveza, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opština, iako je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo 10 godina, saopštilo je resorno ministarstvo.

U razgovoru je bilo reči i o doprinosu Srbije svetskom miru kroz učešće njenih predstavnika u mirovnim operacijama i unapređenju saradnje sa UN, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi, razgovarano je o važnosti nastavka angažmana Misije UNMIK po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244, kao i o aktuelnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu poslednjih incidenata koje dodatno povećavaju napetosti. 

Lakroa je pohvalio učešće predstavnika Srbije u misijama pod mandatom UN i, pre svega, kvalitet i profesionalnost njihovog angažovanja, napominje se u saopštenju. 

Dačić je potvrdio spremnost Srbije da i dalje bude značajan učesnik u mirovnim operacijama UN, dajući tako svoj doprinos izgradnji mira i bezbednosti u svetu.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će dobra saradnja biti nastavljena i ubuduće, dodaje se u saopšptenju.

Komentari (0)

Srbija