Politika

Lajčak: U Briselu razgovarano o implementaciji sporazuma, dijalog se nastavlja

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

07:24

Lajčak: U Briselu razgovarano o implementaciji sporazuma, dijalog se nastavlja
Lajčak: U Briselu razgovarano o implementaciji sporazuma, dijalog se nastavlja - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nova runda dijaloga sa glavnim pregovaračima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem bila fokusirana na implementaciju postignutih sporazuma, kao i da će se razgovori nastaviti.

"Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i imali smo za cilj da razjasnimo otvorena pitanja. Diskusije će se nastaviti", napisao je Lajčak na Tviteru.

Petković i Bisljimi su posle jučerašnjih sastanaka u Briselu saopštili da nije postignut napredak.

Petković je izjavio da je situacija teška kada je reč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo "skandalozno".

On je, nakon trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

"Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, na to Bisljimi nije želeo da da konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora", rekao je Petković.

Pre trilateralnog sastanka Petkovića i Bisljimija sa Lajčakom, specijalni predstavnik EU održao je odvojene sastanke sa dvojicom pregovarača. 

To je bio prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vućića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu 2. maja. Na tom sastanku usvojena je Deklaracija o nestalim osobama, a srpski Upravljački tim predstavio je prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija