Politika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: "Ubijene žene nisu brojevi i statistika"

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

11:31

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: "Ubijene žene nisu brojevi i statistika"
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas, povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja - 18. maja, da ubijene žene nisu brojevi i statistika i da je neophodno da ujedinjeno stanemo i nastupimo protiv ovog najeksteremnijeg oblika rodno zasnovanog nasilja. Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve građane da prijave svaku sumnju i saznanje o nasilju nad ženama.

"Republika Srbija je među prvima ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici nakon čega su usledile opsežne normativne promene, zahvaljujući kojima porodično nasilje više nije privatna stvar već društveni problem. Uvedene su mere zaštite od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, strože kazne, zabrana približavanja i komunikacije sa žrtvom, a usvojen je i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Uprkos tome, za nepunih pet meseci skoro nijedna nedelja nije prošla da žena nije izgubila život od ruke partnera, najčešće bivšeg, a broj od 17 ubijenih žena opominje društvo da rešavanje ovog problema treba da se podigne na najviši nivo", navela je.

Kako bi se unapredio sistemski odgovor na nasilje i bolju prevenciju, Poverenik je, između ostalih aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima u prethodnom periodu podneo brojne inicijative za izmenu propisa, od kojih posebno izdvajamo inicijative za izmene Krivičnog zakonika, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, Zakona o javnom redu i miru, navedeno je u saopštenju.

"Podržali smo i inicijativu upućenu Narodnoj skupštini za uspostavljanje Nacionalnog kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida. Ovaj mehanizam pomogao bi bržoj i boljoj koordinaciji, reakciji i podršci, pružio bi uvid u sve važne elemente za analizu slučaja koja podrazumeva sagledavanje uzroka i propusta, da li je i ko zakazao u sistemu zaštite, naglašava poverenica", kazala je ona.

Janković je naglasila da zakoni i mere sami po sebi nisu dovoljni i ukazuje da se koren problema nalazi u istorijski nejednakim odnosima moći između muškaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike nasilja. 

"Važno je da kroz zajednički rad i razvoj imamo društveni konsenzus u borbi i osudi svakog nasilja, kao i da neprestano radimo na podizanju svesti o značaju poštovanja svačijeg dostojanstva i negovanju pravih vrednosti", zaključila je poverenica.

Pašalić: Prijavite svaku sumnju i saznanje o nasilju nad ženama

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve građane Republike Srbije da prijave nadležnim organima i instituciji na čijem se čelu nalazi, svaku sumnju i sva saznanja o nasilju u partnerskim ili porodičnim odnosima, koja se dešavaju u njihovom okruženju.

On je naveo, da se samo se blagovremenom i adekvatnom reakcijom na nasilje može sprečiti fatalan ishod.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Postoje slučajevi da neko vrši nasilje nad ženom, da se za to zna i da je na kraju ubije, a postoje slučajevi da se ubistvo žene dogodi, a da pre toga nije bilo nasilja i niko u okruženju nije ni slutio da će doći do ubistva. Zbog toga apelujem na sve žene koje trpe nasilje u porodici i u partnerskim odnosima, ali i na njihove rođake, prijatelje i komšije, da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju“, naveo je Pašalić povodom 18. maja - Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Pašalić je ukazao da trpljenje nasilja otvara začarani krug nasilja koji može imati tragične posledice po žrtvu, ali i novi krug nasilja tako što od dece koja prisustvuju tom nasilju pravi ili buduće nasilnike ili buduće žrtve. 

Zaštitnik građana je podsetio da je krajem marta pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa na osnovu medijskih objava da je u Jagodini od zadobijenih povreda preminula majka petoro dece nakon što ju je pretukao vanbračni partner koji je uhapšen, tokom kojeg je utvrđeno da žrtva nije prijavljivala policiji nasilje koje je trpela, ali i da njeni najbliži srodnici, prijatelji i poznanici takođe nisu prijavljivali nasilje iako su imali saznanja o tome.

Pored policije, i Gradski centar za socijalni rad u Jagodini je, u okviru postupka kontrole koji je okončan, naveo u izjašnjenju Zaštitniku građana da nije imao prijave niti saznanja o narušenim partnerskim odnosima žrtve i njenog vanbračnog partnera, kao ni o tome da žrtva trpi partnersko nasilje.

"Neprijavljivanje nasilja je u ovom slučaju dovelo je do fatalnog ishoda. Zbog toga, apelujem na sve naše građane da prijave saznanja, ali i svaku sumnju da se u njihovoj blizini ili okruženju dešava nasilje nad ženama", naveo je Pašalić.

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja proglašen je odlukom Vlade  Srbije 2017. godine, u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju za tri dana u Republici Srbiji ubijeno sedam žena.

Komentari (0)

Srbija