Društvo

Autonomni ženski centar zabrinut zbog čestih ubistava žena: Od početka godine 17 žrtava u porodično-partnerskom odnosu

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

23:54

Autonomni ženski centar zabrinut zbog čestih ubistava žena: Od početka godine 17 žrtava u porodično-partnerskom odnosu
Autonomni ženski centar zabrinut zbog čestih ubistava žena: Od početka godine 17 žrtava u porodično-partnerskom odnosu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Autonomni ženski centar izrazio je zabrinutost zbog čestih slučajeva ubistava žena u Srbiji, uz ocenu da za to snose odgovornost i sudske vlasti i tužilaštvo.

''Danas je u Novom Sadu, na svom radnom mestu, iz pištolja, ubijena još jedna žena koja je prethodno prijavila svog partnera za nasilje. Verovala je državi i predstavnicima institucija, koji iznova i iznova pozivaju žrtve da prijave nasilje, da će je zaštititi. Njenom ubici je bila izrečena samo mera zabrane prilaska i kontaktiranja, iako su predstavnici institucija znali da on radi u prodavnici oružja, da je lovac i da će mu oružje, i nakon oduzimanja onog koje je bilo u njegovom legalnom posedu, biti dostupno'', navode iz Autonomnog ženskog centra u saopštenju.

Kako dodaju, ponovo, kao i slučaju ubistva u Pirotu, mere koje su bile preduzete od strane Osnovnog javnog tužilaštva i/ili Osnovnog suda u Novom Sadu su bile blage i nedelotvorne u odnosu na rizik od ubistva.

Iz Centra podsećaju da je ovo peti femicid u 2023. koji je učinjen vatrenim oružjem, kao i da je od početka godine u Srbiji ubijeno 15 žena i dve maloletne devojčice (od 16 i od dve godine) u porodično-partnerskom odnosu.

''Kako je moguće da je svakoj građanki i građaninu naše države jasno da će neko ko je prijavljen za nasilje i ko ima pristup oružju, to oružje i iskoristiti, a samo tužioci i sudije to ne vide ili možda ne žele da vide. Mi verujemo da je to zbog toga što nikada nijedan tužilac ni sudija u Srbiji nisu snosili individualnu odgovornost za nepostupanje, odnosno pogrešno postupanje koje je dovelo do femicida'', naveli su iz Centra u saopštenju.

Centar zahteva odgovore

Takođe navode da traže odgovore o tome ''da li je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu bilo odredilo zadržavanje učinioca do 48 sati'', ''da li je od Osnovnog suda u Novom Sadu traženo da se odredi mera pritvora i ako jeste, zbog čega je Osnovni sud u Novom Sadu odbio predlog za određivanje pritvora''.

''Očekujemo da Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca pokrenu disciplinske postupke protiv svih sudija i tužilaca koji su svojim nepostupanjem i pogrešnim postupanjem omogućili da žene u Srbiji budu ubijene'', navodi se u saopštenju.

Iz Autonomnog ženskog centra su zatražili i od Skuštine Srbije da organizuje javno slušanje na kome će od nadležnih ministarstava i institucija zatražiti Izveštaje o postupanju i postupcima kontrole u slučajevima femicida u kojima je bilo ranije prijavljivano nasilje, kako bi se utvrdilo da li je bilo učinjenih propusta, informišu javnost o tome i pokrenu postupci da se sankcionišu odgovorni. 

''Reagujte pre zločina, ne posle! Razoružajte Srbiju!'', dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija