Politika

Deo demonstranata okončao blokadu rano jutros, auto-put prohodan za saobraćaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2023

-

09:42

Deo demonstranata okončao blokadu rano jutros, auto-put prohodan za saobraćaj
Deo demonstranata okončao blokadu rano jutros, auto-put prohodan za saobraćaj - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Grupa demonstranata predvođena Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju provela je noć blokirajući deo međunaronog autoputa na Novom Beogradu kod Beogradske Arene. U subotu rano ujutru oko šest sati blokada je okončana i saobraćaj je ponovo uspostavljen.

Okupljeni su sinoć najavili da neće odustati od blokade sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, a uz nekoliko postavljenih šatora, demonstranti su proveli noć u vrećama za spavanje i baštenskim stolicama.

Podsetimo, protest "Srbija protiv nasilja" počeo je u petak uveče oko 18 časova ispred Narodne skupštine gde su ponovo pročitani zahtevi nakon čega su građani krenuli ulicom Kneza Miloša ka mostu Gazela i ka Brankovom mostu koje su blokirali.

Sve o jučerašnjem protestu u Beogradu možete pročitati ovde.

Protest je protekao uglavnom mirno, uz nekoliko sporadičnih incidenata i bez prisustva uniformisane policije, izuzev brojnih saobraćajnih patrola koje su blokirale bočne ulice i saobaćajnice kako bi obezbedile prolaz koloni.

Deo opozicionih poslanika je tokom svojih obraćanja na skupštinskoj sednici koja je prethodila protestu, a na kojoj je premijerka Ana Brnabić predstavila izveštaj o bezbednosti, ali i putem konferencija za novinare u holu Skupštine, pozivao na protest.

Poslanici Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović, Srđan Milivojević, Miroslav Aleksić i Marinika Tepić su juče u delu sednice namenjenom za poslanička pitanja govorili o protestima i naveli da traže da njihovi zahtevi budu ispunjeni do petka u 18 časova. Osim toga, poslaničke grupe DS i Moramo napustile su sednicu, te su sa konferencije za novinare takođe pozvale na protest.

Među zahtevima je zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, kao i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima na mitingu u Pančevu gde je rekao da se Srbija suočava za "bezbroj teškoća koje su nekad izazvane spolja, a nekad iznutra", kao i da su se "grdno prevarili svi koji misle da će sa Srbijuom lako da završe". Osvrnuo se i na protest "Srbija protiv nasilja" i rekao da je Srbija "sita revolucija", te optužio opoziciju da je za vreme Dana žalosti pozivala građane na protest.

"Ali video sam da to neke ljude nije zabolelo. Oni su tokom dana žalosti sazivali političke proteste. Pokušali su da zloupotrebe bol, tugu, bes.... to nikada nije bilo. Iz sestrinskih službi sa istoka su nam rekli da je ovo pokušaj obojene revolucije. Ne znam čega su to pokušaji, samo znam da su odvratni. I da vam poručim - sita je Srbija vaših revolucija i dolazaka nekih pod stranim uticajem i uništavanjem svega što je srpsko", rekao je Vučić i dodao:

"Pogledajte, na čijoj je strani i iza koga je Kurti, podržao je svom snagom one koji će da meltretiraju građane na Gazeli".  

 

Komentari (0)

Srbija