Politika

Savić: Udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, nećemo blokirati puteve

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

20/05/2023

-

19:08

Savić: Udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, nećemo blokirati puteve
Tanjug/Nataša Lazarević - Copyright Tanjug/Nataša Lazarević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig" Nedeljko Savić izjavio je da su predstavnici poljoprivrednika koji su bili danas na razgovorima u Vladi Srbije, prihvatili ponudu i da neće više blokirati puteve.

"Naše Udruženje i ostala koja su bila na sastanku u vladi prihvatila su ponudu. Čekamo realizaciju toga", rekao je Savić za Tanjug. Dodao je da neće više blokirati puteve.

Savić je rekao da su poljoprivrednici dogovorili da se postojeće subvencije po hektaru obradive zemlje sa 9.000 dinara podignu na 18.000.

Postojeće dadžbine za navodnjavanje biće smanjene za 50 odsto, dok će od 1. januara 2024. biti u potpunosti ukinute, rekao je on.

Takođe, kako je naveo, dogovoreno je da se od 1. januara. 2024. godine na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru ne obračunavaju akcize i PDV.

Pregovori trajali više od pet sati

Pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim trajali su danas više od pet sati u Vladi Srbije.

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika, kako je ranije saopšteno, bilo je povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude 78 dinara po litru plus PDV. Takođe, poljoprivrednici su zahtevali da se na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture ne obračunavaju akcize i PDV.

Pored toga zahtevali su uvođenje prelevmana na mlečne proizvode i da se subvencije po kravi, koje trenutno iznose 30.000 dinara uvećaju za 10.000 dinara. Među zahtevima su bile i subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Euronews/Petar Alimpjević

 

Na sastanku sa premijerkom bili su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije,  Udruženja proizvođača mleka "Naše mleko - Mačva", Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca, Udruženja "Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije", Udruženja poljoprivrednika Banata i Proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja.

Veljković: Nadam se da će Vlada u narednom periodu imati više sluha za nas

Predrag Veljković iz Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja kaže za RTS da je danas ispunjen deo njihovih zahteva.

"Premiju smo tražili 20 dinara, oni su rekli čvrsto da stoje iza toga da će biti 19 dinara. Tražili smo povećanje za mlečna goveda da bude 40.000, to je ispunjeno. Što se tiče odvodnjavanja, tu će 50 procenata biti smanjena ta naknada. Što se tiče plavog dizela, to je obećanje, znači ništa nemamo napismeno, da će početi taj plavi dizel da se primenjuje od 1. januara 2024. godine", navodi Veljković.

Ukazao je da su iz Vlade dobili ponudu koja je prihvaćena da subvencije po hektaru umesto sadašnjih 9.000 budu dodatnih 9.000 dinara.

"Od tih 9.000, koliko sam video, 6.000 su neka osnovna sredstva, a 3.000 ide kao subvencija za dizel. Ukupno po hektaru će od danas biti 18.000 dinara", dodaje Veljković.

"Nadam se da će Vlada u narednom periodu imati više sluha za nas i da se više ovo neće ovako dešavati", zaključio je Veljković.

Odblokirana oba puta ka Pančevu

Prethodno je RTS javio da su u Pančevu odblokirana oba puta ka Beogradu, a poljoprivrednici su ranije danas blokirali i stari i novi put između Beograda i Pančeva. 

Javljeno je i da je nešto posle 15 časova završena blokada u Mrčajevcima i da su poljoprivrednici otišli na zajednički sastanak u Grdicu kod Kraljeva. 

Takođe, javni servis je javio da je i blokada u Kraljevu za danas završena osim u Adranima na Ibarskoj magistrali. 

Komentari (0)

Srbija