Društvo

Nastavljen protest poljoprivrednika: Završena blokada saobraćajnice u Novom Sadu, naknadno odluke o daljim koracima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2023

-

11:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo poljoprivrednika je danas nastavio proteste koji su započeti juče u više gradova Srbije.

U Novom Sadu su se traktorima oko 11 sati uputili ka zgradi Pokrajinske vlade, gde su na dva sata blokirali Bulevar Mihajla Pupina. Nakon dvočasovne blokade Bulevara Mihajla Pupina premestili su se do Partizanske ulice koja spaja Novi Sad sa auto-putem.

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Novog Sada, organizatori protesta u Novom Sadu su Partizansku ulicu delimično blokirati danas od 17 do 18 sati. 

Ne postoji usaglašenost među poljoprivrednicima u različitim gradovima o tome kako izgledaju protesti i kada će biti blokade. Sve te odluke se donose na dva, tri sata.

No Comment • Euronews Serbia

Reporter Euronews Srbija je preneo da će poljoprivrednici u Novom Sadu, kako su potvrdili  oragnizatori protesta, ostati i večeras kod Novosadskog sajma.

Kada je reč o protestima u drugim gradovima, blokirana je Siriška petlja kod Zmajeva, u Somboru na svaka dva sata poljoprivrednici blokiraju magistralni put Zrenjanin - Novi Sad. 

Euronews/Petar Alimpjević

 

Sutra nastavak blokade u Pančevu

U Pančevu je bio blokiran novi put za Beograd na raskrsnici kod Grge, a kako je prethodno i najavio Marko Bojtar, predsednik udruženja Dolovački paori za Euronews Srbija blokada je trajala do oko 20 časova.Traktori su ostali parkirani u Prvomajskoj ulici a nastavak blokade je, kako je rekao, ujutru u 7 sati. Dodao je da će i sutra vozila periodičo vozila biti propuštana.

Zahtevi

Poljoprivrednici traže da subvencije po hektaru obradive površine iznose 35.000 dinara, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, da premija za litar mleka iznosi 20 dinara, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV te da se obezbede cene poljoprivrednih proizvoda, kao što su pšenica, kukuruza, soja kakve su na berzama u Budimpešti i Parizu. 

Euronews/Petar Alimpjević

 

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Novog Sada, što se tiče ostalih gradova u Vojvodini, i danas kao i juče najradikalniji protest je kod Zrenjanina gde su poljoprivrednici iz okolnih sela blokirali magistralni put Zrenjanin - Novi Sad. Kako su ranije rekli organizatori protesta u Zrenjaninu, plan je da blokiraju tu deonicu na svaka dva sata, a saobraćaj se tamo preusmerava na alternativne putne pravce. Blokade su i u Pančevu. 

Kako je za Euronews Srbija ranije danas rekao Mileta Slankamenac, jedan od organizatora protesta, odluku da radikalizuju protest doneli su sinoć, jer ih, kako je naveo, niko do nadležnih institucija nije pozvao.

Euronews/Petar Alimpjević

 

Slankamenac: Voljni smo za razgovore

Što se tiče protesta u Novom Sadu i dalje je neizvesno kako će on izgledati tokom dana. 

"Maksimalno izbegavamo maltretiranje građana, to smo juče i pokazali, stajali smo, imali smo jednu malu vožnju. Ni ovo danas nije ništa strašno što se blokira. Videćemo do poslepodne šta i kako, ako se neko javi, mi smo voljni za razgovore, dogovore i sve ostalo. Ne javlja se niko, šta se čeka - ne znam", rekao je Slankamenac. 

Slankamenac je naveo da će se nakon završetka blokade u Bulevaru Mihajla Pupina, poljoprivrednici vratiti na Novosadski sajam.

"Pozvao me danas direktor Sajma, jedan korektan razgovor, čovek je samo pitao da li ćemo tu nešto blokirati jer je Međunarodni poljorivredni sajam, imali su koronu. Zbog finansija, rekao sam da nećemo, da je bio neki plan da se blokira teretni uvoz, nećemo mi da pravimo ekonomsku štetu, naopako, ali nećemo i zbog bolnice i Urgentog centra tamo da radimo blokade. Biće možda blokiran neki prilaz Novom Sadu ako bude nešto baš radikalnije", rekao je Slankamenac.

Kako je naveo, od juče kada je počeo protest poljoprivrednici nisu naišli ni na jedan incident i nerazumevanje građana. Slankamenac kaže da njih do sada niko nije pozvao na razogovor i da će oni zapravo, što je najizvesnije, ostati na ulici dokle god ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Protest se nastavlja i u drugim gradovima i mestima u Srbiji. Kako nezvanično saznaje reporter Euronews Srbija od poljoprivrednika iz Mačve, oni će svoje naredne korake organizovati u hodu.

Stočari iz Mačve najavljuju da neće odustati od blokade 

Stočari iz Mačve, koji danas protestuju u Bogatiću nezadovoljni jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi, traktorima i poljoprivrednom mehanizacijom blokirali su centar varošice tražeći da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, da se subvencije po hektaru povećaju na 35.000 dinara a premije za mleko 20 dinara po litru, prenosi Tanjug.

Tanjug

Oni kažu da su se na radikalne proteste odlučili posle niza sastanaka sa državom koji nisu dali rezultate i da od protesta neće odustati. 

Organizator ovog protesta je Udruženje proizvođača mleka "Naše mleko Mačva", čiji predstavnici, kako kažu, već više od godinu dana vode pregovore s nadležnima o ispunjenju zahteva za spas mlečnog govedarstva.

Saobraćaj kroz centar Bogatića zbog blokade od juče je u prekidu, a poljoprivrednici najavljuju da neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Fonet javlja da će poljoprivrednici iz Šumadije krenuti sutra traktorima za Beograd, kako bi u petak pred Vladom Srbije izrazili svoje nezadovoljstvo odnosom države prema toj grani privrede i još jednom ponovili svoje zahteve.

Vođa protesta šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je FoNetu da su odluku o tome jednoglasno doneli predsednici sedam udruženja koja su juče organizovala protestne vožnje u više gradova Vojvodine i centralne Srbije.

Euronews/Petar Alimpjević

 

"Kao što smo u utorak najavili, sutra u više kolona i iz različitih pravaca krećemo za Beograd da bi smo tamo stigli tokom noći i u petak osvanuli pred Vladom Srbije", rekao je Milošević. On je kazao da danas neće biti novih protesta i blokada saobraćajnica i da će poljoprivrednici dan iskoristiti za kontrolu i sitnije popravke traktora i priključnih mašina kako bi bez problema stigli do Beograda.

Milošević je rekao da će ka Beogradu krenuti udruženja Stig iz Požarevca, Naše mleko iz Šapca, Poljoprivredni proizvođači iz Subotice, Savez poljoprivrednika Banata, Za opstanak stočara zapadne Srbije, Proizvođača mleka iz Šumadije i pomoravlja i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije.

"Šumadijski poljoprivrednici krenuće iz Rače, a usput će nam se pridruživati ljudi iz Smederevske Palanke, Velike Plane, Mladenovca, ali ćemo precizne podatke o učesnicima i trasi kojom ćemo se kretati znati sutra pred polazak", rekao je Milošević.

Poljoprivrednici su, kako su i ranije navodili, nezadovojni stavom Vlade Srbije da ove godine ne može ništa više od onoga što je predviđeno budžetom već da moraju da sačekaju 2024. Mnogi kažu da ne mogu toliko da čekaju i da su na rubu bankrota. 

Predstavnici poljoprivrednika su pre dva dana nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić rekli da Vlada nije pokazala razumevanje za njihove zahteve, a nakon ovih neuspešnih pregovora odbili su poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uz obazloženje da on ne može da im punudi ništa što Vlada već nije.

Protest poljoprivrednika i stanje u srpskom agraru bili su tema sinoćne emisije "Euronews Centar", Emisiju možete pogledati u video prilogu: 

Euronews

Komentari (2)

Bojo

17.05.2023 17:06

Kako ih nije sramota! Subvencije po hektaru su otišle sa 6.000 dinara na 9.000 dinara, a oni traže da budu minimum 35.000 dinara. To za znači da oni "jači" paori koji imaju 20 hektara treba da dobiju za jednu godinu 700.000 dinara ili 6.ooo evra... Mnogi od njih ne bi ni imali one skupocene traktore, da im Vlada nije dala subvencije , čak i 50 %...

Jakov D.

17.05.2023 19:28

Nepotrbne tenzije, ljudima smao treba pomoći, ali niko nema sluha stoga je neophodno primeniti radikalne mere. Podrška za poljoprivrednike, samo borbom može do boljih uslova!

Srbija