Politika

Žigmanov: Kulturna raznolikost, tolerancija i dijalog - temeljne vrednosti društva

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

12:30

Žigmanov: Kulturna raznolikost, tolerancija i dijalog - temeljne vrednosti društva
Žigmanov: Kulturna raznolikost, tolerancija i dijalog - temeljne vrednosti društva - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, povodom 21. maja, Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, poručio je da kulturna raznolikost, tolerancija, dijalog i poštovanje različitosti  čine temeljne vrednosti modernog društva, bez kojih nijedna zajednica ne može da opstane, niti može da se razvija. 

Ministar je podsetio da je Republika Srbija višenacionalna, multikulturalna država, u kojoj uz većinski srpski narod, žive i pripadnici nacionalnih manjina i različitih religijskih i jezičkih grupa, koje se među sobom razlikuju po brojnosti, prostornom razmeštaju, etničkim, religijskim, jezičkim, kulturnim, obrazovnim, običajnim i drugim osobenostima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Upravo to govori o značaju zaštite kulturne raznovrsnosti za održanje mira i spokojnog života, čemu je Vlada Republike Srbije posvećena. Ljudsko dostojanstvo, zaštita prava i osnovnih sloboda svakog pojedinca bogatiji su i vredniji u perspektivi kulturne raznolikosti, dodaje se u saopštenju. 

"U takvom društvenom ambijentu, dijalog i saradnja su neminovni i predstavljaju pretpostavku za svaki dalji kulturni, ekonomski i celokupni društveni razvoj demokratskog i modernog društva", istakao je Žigmanov i dodao "da smo na današnji dan solidarni i sa svima koji zbog svojih različitosti trpe nepravdu širom sveta". 

Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj 21. maj, posvećen je obeležavanju kulturoloških raznolikosti, negovanju međusobnog razumevanja, tolerancije i harmonije među različitim narodima. 

Nakon što je UNESKO usvojio Opštu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, 21. maj 2020. godine proglašen je za Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, kako bi se podstakla veća solidarnost i jedinstvo čovečanstva i unapredila međukulturna razmena kao sredstvo za postizanje prosperiteta, održivog razvoja i mirnog života, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Srbija