Politika

Klintonu bulevar, Hilari butik, Olbrajtovoj statua - u Prištini zahvalnost američkim političarima na svakom koraku

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

15/07/2021

-

07:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Prištini, između zgrade Specijalnog tužilaštva i Specijalnog tužioca, nalazi se trg Medlin Olbrajt. U centru je i njena statua, u prirodnoj veličini, sa bisernom ogrlicom i brošem.

Da bi se, na primer, od Skoplja stiglo do ovog trga i glavne turističke atrakcije - spomenika Njuborn (Novorođenče), potrebno je da se prođe ulicom Džordža Buša, magistralnim putem koji nosi ime Boa Bajdena, dok se u Prištinu ulazi bulevarom Bila Klintona, koji preseca ulicu Boba Dola.

Kada se šeta ulicama kosovskih gradova,sudeći po imenima ulica i trgova i gledajući novije spomenike, mnogi bi pomislili da se nalaze u Alabami ili Arkanzasu, a ne u Evropi. Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup je proveravala zašto je to tako. 

Ako pitate kosovske Albance - reč je o zahvalnosti. Na najprometnijim tačkama u Prištini iz tog razloga postavljena su brojna obeležja kojima su kosovski zvaničnici želeli da izraze zahvalnost američkim političarima za koje smatraju da su ih podržali u procesu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Iz godine u godinu, primera zahvalnosti je sve više.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Deo stanovnika Prištine sa kojima je Euronews Srbija razgovarao saglasan je - američki zvaničnici, kažu, zaslužuju ovu ukazanu čast.

Na pitanje zašto imaju toliko američkih spomenika jedan prolaznik za Euronews Srbija kaže "da im je Amerika omogućila da imaju mir na Kosovu i na celom Balkanu".

Njegov sugrađanin navodi "da su im Amerikanci puno pomogli sa svim problemima koje su imali sa Srbima".  

profimedia

 

I nisu samo spomenici ili ulice u pitanju. Dok šetate gradom, možete videti američke zastave na svakom koraku, ali i građevine koje liče na Belu kuću, kao i kopije Kipa Slobode.

profimedia

 

Nad Račkom stražari spomenik Vilijamu Vokeru, dok u Prištini Bil Klinton ima svoj trg, sa bistom visokom tri i po metra, dok Klinton u ruci drži Deklaraciju o nezavisnosti Kosova. 

Priština je grad poznat po veoma gustom saobraćaju, ukoliko neko želi da upiše auto-školu, može da upiše školu pod nazivom “Vesli Klark“, dok dame koje žele da  se obuku po poslednjoj modi, na dvadesetak metara od spomenika Klintonu, mogu da kupuju u butiku nazvanom Hilari Klinton. 

Pripreme za postavljanje statue Bajdenu

Prištinski mediji su javili da su u toku pripreme za postavljanje statue predsedniku SAD Džozefu Bajdenu kod Uroševca. Bajden je drugi predsednik SAD koji će dobiti statuu na Kosovu i Metohiji i još jedan u nizu američkih zvaničnika kojima Albanci na taj način izražavaju zahvalnost na pomoći i podršci u borbi za proglašenje nezavisnosti. 

Prvi američki političar koji je dobio statuu u Prištini je nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, a osim njega tu čast dobili su i Madlen Olbrajt, Vilijam Voker...   

Komentari (0)

Srbija