Politika

Evropski pokret pitao građane EU da li žele da vide Srbiju u EU: "Da, zašto ne"

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

22:53

Evropski pokret pitao građane EU da li žele da vide Srbiju u EU: "Da, zašto ne"
Zastave Srbije i EU - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Evropski pokret u Srbiji obeležio je danas Dan Evrope uručivanjem priznanja dobitnicima za doprinos godine i organizovanjem "Evropskih razgovora" koji su, kako su najavili, uvod u projekat čiji je cilj da ispita mišljenje građana EU "da li žele i vide" Srbiju u EU. 

"Da, zašto ne" bio je odgovor većine građana EU sa kojima su predstavnici Evropskog pokreta razgovarali u Lisabonu, a pored Portugalaca bili su to i Nemci, Franczi, Holanđani, Islanđani i Hrvati, rečeno je na prvoj debati "Evropski razgovori" čiji su učesnici bili ambsadorka Portugala Viržinija Pina i bivši ambasador Srbije u Lisabonu Duško Lopandić.

"Žil iz Francuke naveo je da Srbiju vidi kao zemlju Evrope isto kao što vidi Francusku ili Italiju. Devojka iz Amsterdama kaže da svako treba da dobije priliku, mladić iz Nemačke da podržavaju svakoga ko želi da bude deo velike evropske porodice, da su dobrodošli svi veliki ljudi. Hrvatica je rekla da Srbija još nije stekla taj nivo demoraktije, ali da bi bilo dobro da postane članica kako bi se 'makla' uticaja iz Rusije... Sara iz Portugala poručuje - što nas je više to smo jači", neke su od poruka koje su se mogle čuti u prikazanom kraćem video materijalu, snimljenom u Portugalu.

Materijal je predstavljen tokom debate "Evropski razgovori" na kojoj su oba ambasadora podsetila na težak period kroz koji je Portugal prolazio pre ulaska u EU, vezano za revoluciju, izolovanost i tešku ekonomsku situaciju.

''Srbija se danas nalazi u kompletno drugačijoj poziciji od one u kojoj se Portugal nalazio i uspeli smo. Kada smo mi to uspeli, zašto drugi ne bi mogli", rekla je ambasadorka Pina.

Ona je dodala da je za ostvarenje tog cilja samo potrebno biti posvećen evropskom procesu.

"Prirodno je da ljudi Evropu vide zajedno, a je Srbija deo Evrope", rekla je ambasadorka i podsetila da se zajedništvo postiže kroz deljenje istih vrednosti, principa i pravila.

Pina je naglasila da Srbija treba da iskoristi trenutak kada postoji potreba za jačanjem EU da ubrza aktivnosti na putu ka EU.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

"Srbija je na tom putu i biće nam zadovoljstvo kada postane članica", rekla je Viržinija Pina.

Lopandić je podsetio da je Portugal 1974. tokom i posle revolucije bio izolovana zemlja, iz evropskog ugla nerazvijena, a da je 12 godina kasnije postala članica EU.

"To je odličan primer kako je zemlja, mala poput Srbije, vrlo brzo od izolovanog prerasla u razvijeno i otvoreno društvo", rekao je Lopandić i naglasio da taj primer ''možemo koristiti za našu evropsku stazu''. 

Ambasadorka je rekla da je raduje što i mladi ne samo oni stariji Portugalci vide značaj EU i lepotu pripadanja jednom mirovnom projektu.

Lopandić je izrazio žaljenje što svaki dan možemo videti kako se NATO širi, ali ne i EU, na šta je ambsadorka podsetila da je širenje te vojne alijanse manje zahtevan posao.

"EU projekat je projekat mira, prosperiteta, jedinstva i brojnih vrednosti, to je mnogo zahtevniji proces u kojem kandidati moraju da urade sve što smo i mi svi uradili", rekla je ona.

Na početku skupa predsednica Evropskog pokreta Jelica Milić podsetila je da je današnji program bio predviđen za Dan Evrope 9. maj, ali da je obeležavanje odloženo zbog tragedija koje su zadesile Srbiju.

Podsetila je i na važnost EU kao najvećeg projekta mira na svetu. Dodala je da su osnivači Evropskog pokreta razmišljali o budućnosti Srbije i potrebi da se evropska ideja širi čitavom zemljom.

"EU je bila uzor za veliki broj regionalnih organizacija, integracija i model za naš region nakon ratova. I danas je uzor kada se nosi sa brojnim problemima, ratom u Ukruajini, energetskom krizom, raznim unutrašnjim problemima", rekla je predsedica Evropskog pokreta u Srbiji.

Ona je priznanja za doprinos godine Evrope uručila tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović.
 

Komentari (0)

Srbija