Politika

Ministar Vučević sa delegacijom američkog Senata: Značajan napredak u međusobnim odnosima na polju odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

22:29

Ministar Vučević sa delegacijom američkog Senata: Značajan napredak u međusobnim odnosima na polju odbrane
Ministar Vučević sa delegacijom američkog Senata: Značajan napredak u međusobnim odnosima na polju odbrane - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa delegacijom Senata SAD i senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom, koji su u poseti regionu Zapadnog Balkana.

"Ministar Vučević, tokom razgovora o regionalnoj bezbednosti, ukazao je na konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, obaveze koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant Evropska unija", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je istakao da takvim postupanjem prištinska strana jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu, nastavak razgovora o normalizaciji odnosa i stvaranju međusobnog poverenja.

Ministar odbrane naglasio je da Republika Srbija neće pristati na pokušaje prištinskih vlasti da formiraju ZSO mimo ranije dogovorenih principa.

Kako se navodi, tom prilikom, ministar odbrane rekao je da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti i u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine. 

Na taj način Srbija brani svoje nacionalne interese i status u međunarodnoj zajednici i čvrsto je opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima dostizanja jačeg partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane i istaknut je značaj otvaranja mogućnosti za intenziviranje dalje saradnje.

Ministar Vučević rekao je da se  jasno uočavaju indikatori koji pokazuju značajan napredak u međusobnim odnosima koji se ostvaruju u oblasti odbrane. Takođe, ministar odbrane ukazao je na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama.

Članovi delegacije Senata SAD izrazili su zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneli očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja  saradnje u oblasti odbrane između dve države.

Takođe, saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i neophodno je i da je ispuni.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija