Politika

Nastavljena sednica Skupštine: Burna rasprava o REM-u, dok je Bakarec govorio o izveštaju, deo opozicije okrenuo leđa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

25/05/2023

-

11:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije danas su nastavili sednicu, a posle rasprave o Vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji, počeli su raspravu o izveštaju REM-a od oktobra do marta ove godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja.

Pored ove dve tačke, na dnevnom redu je i formiranje Anketnog odbora koji treba da utvrdi okolnosti i činjenice koje su dovele do tragedije, kao i glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Član Odbora za kulturu i informisanje Nebojša Bakarec je naveo, predstavljajući izveštaj REM-a, da opozicija traži da se ukinu rijaliti programi na pojedinim televizijama, a na drugim ne, dodajući da je upravo prethodna vlast DS-a odgovorna za emitovanje prvog rijaliti programa u Srbiji.

Bakarec je rekao da je zakonom zabranjen pritisak na članove REM-a i apelovao na sve da stanu u odbranu REM-a na koji se, kako je naveo, vrši pritisak.

"Opozicija stalno napada Savet REM-a i meša se u rad nezavisnog regulatornog dela", naveo je. 

Bakarec je rekao da javnost preuveličava uticaj rijalitija. On je rekao da televizija B92 praktično nema rijalitije, jer su u programu zastupljeni sa manje od jedan odsto, a da je udeo rijalitija na televiziji Prva šest odsto. On je rekao i da kruže neistine  o tome da televizija Hepi emituje rijaliti Parove, jer to ne čini već godinu i po dana i da je udeo rijalitija u programu te televizije 11 odsto. 

"Jedina od nacionalnih televizija je TV Pink, koja emituje niz rijalitija, od kojih je najpoznatiji Zadruga. Udeo rijalitija je 39 odsto", rekao je Bakarec i dodao da je to nedopustivo. On je naveo i da rijaliti emisije emituje i Nova S, da opozicija, kada bi bila dobronamerna, ne bi tražila ukidanje pojedinih rijalitija, već rijalitija na svim televizijama. 

Dok je Bakarec govorio poslanici dela opozicije su ustali i okrenuli leđa, a neki su zviždali, zbog čega je predsednik Skupštine Vladimir Orlić izrekao opomenu poslanici Dragani Rakić zato što je koristila pištaljku, a ostalima rekao "da treba da ih bude sramota". 

Zahtevi iz opozicije za smenu Saveta REM-a

Poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević izjavio je  da je Savet REM-a, a posebno njegova predsednica Olivera Zeki"ć pretvorila to telo u alat vlasti" i da zbog toga ceo Savet treba da podnese ostavku ili pod hitno bude smenjen. On je izrazio negodovanje što niko iz REM nije došao u Skupštinu da brani svoj izveštaj. 

On je rekao da je izveštaj loš i da mu je omiljeni deo da su "zabeležene rubrike dečjeg programa" i da ta konstatacija zvuči "otprilike kao zabeležena voda na Marsu ili znakovi života u svemiru". Pavićević je ukazao da REM odbacuje prijave za nasilje u rijalitijama i na televizijama i to kao neblagovremene ili nepotpune. 

Poslanica DS Tatjana Manojlović rekla je da je REM dostavio nešto što je "apsolutna podvala i prevara" Odboru za kulturu i informisanje, što "na sve liči, ali ne liči na izveštaj REM" koji ne liči čak ni na njihove ranije izveštaje.

Orlić joj je odgovorio da je zahtev opozicije bio da se od REM ne traži standardni izveštaj, već izveštaj koji će da se bavi ovim temama i da mu je poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović tražio izveštaj o programu. 

Poslanik Dveri Ivan Kostić ukazao je da Orlić "bez ikakvog razloga poslanicima oduzima dva minuta od vremena poslaničke grupe" kada se jave za povredu Poslovnika. 

Poslanik grupe "Za pomirenje" Jahja Fehratović rekao je da je REM jedna od bitnih institucija i pozvao sve poslanike da se manu politikanstva i da sednicu iskoriste kao priliku da pošalju poruku građanima da su odgovorni ljudi, "a ne da podgrevaju zlo koje je dovelo do tragedije". 

Poslanička pitanja

Današnje zasedanje je počelo postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanike je, izmešu ostalog, interesovalo koji će koraci biti preduzeti povodom ubistva u Priboju, radu REM-a...

Poslanik SDPS-a Jasmin Hodžić pitao je u vezi sa ubistom u Priboju gde je pripadnik policije usmrtio jednog mladića. On je konkretno pitao koji će koraci biti preduzeti, ocenjujući da je dobro što je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić bio u Priboju i poslao poruku da je državi stalo da se pronađe počinilac.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić pitala je ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolu Selakovića ko je naložio inspektoratu za rad da, kako ona tvrdi, ne reaguje na organizovanu kampanju u kojoj se zaposlenima u javnim i privatnim preduzećima "preti ukoliko ne odu na miting SNS pod pretnjom otkaza". Ministra u ostavci Branka Ružića je pitala da li je Ministarstvo prosvete na bilo koji način reagovalo na, kako tvrdi, otkazivanje ekskurzija jer su "autobusi zauzeti zbog skupa SNS".

Poslanik "Moramo – Zajedno" Nikola Nešić imao je pitanje za ministra informisanja Mihajla Jovanovića o radu REM-a. Kako je rekao, REM bi trebalo da bude nezavisna organizacija koja treba da štiti medijski pluralizam, a u praksi se, kaže, dešava suprotno.

Brnabić: Nemojte da politizujemo tragediju

Premijerka Ana Branbić je i danas polemisala sa poslanicima opozicije. Poslanica Srpskog pokreta Dveri Radmila Vasić je pozvala vlast da "ne traži rupe u zakonu kako krivci ne bi odgovarali" kao i da, kako je rekla, ne ignorišu roditelje dece iz OŠ Vladislav Ribnikar. 

"Ubice i svi koji su odgovorni moraju da budu kažnjeni maksimalnim kaznama kako nikom ne bi palo na pamet da pomisli, a kamoli da uradi slično", rekla je Vasić. 

Premijerka je odgovorila da joj je žao što je današnja sednica počela na ovaj način. 

"Još jednom vas molim, nemojte da politizujemo tragediju, nemojte da govorite neistine, da se igrate ljudskim životima i osećanjima tih porodica. Kako možete da mi kažete da tražimo rupe u zakonu da krivci ne odgovaraju. Ko traži rupe u zakonu? I sad se smejete? Jel to ljudski? Postoje stvari koje su iznad politike, molim vas nemojte da nam govorite da tražimo rupe u zakonu da bismo nekog izvukli iz zatvora. Kako miliste da se roditelji osećaju kad čuju to? Dokle ćemo da tonemo", upitala je Brnabić.

Prethodni dan zasedanja obeležile su razmene optužbi između vlasti i opozicije, a teme su, slično kao i prethodnih dana, bili protesti, pozivanje na odgovornost, kao i akcija "razoružavanja" zemlje.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Orlić i Janković o akciji "razoružavanja Srbije"

U sredu, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da je dao nalog Generalnom sekretarijatu da dostavi narodnim poslanicima precizne podatke o oduzetom oružju. On je dodao da će biti dostavljeni podaci o oduzetom oružju po gradovima u Srbiji.

Govoreći malo pre njega o "razoružavanju Srbije", poslanik Vladeta Janković izjavio je da u akciji razoružavanja postoji izvesna diskriminacija prema onima koji poseduju legalno oružje.

On je na sednici Skupštine Srbije povodom masovnih ubistava rekao da su očevi počinilaca masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu posedovali "čitave arsenale oružja".

Dodao je da je otac prvog blizak vlastima i da je bio sekretar kod nekadašnjeg ministra Zlatibora Lončara, a da je otac drugog bio oficir, i istakao da odgovornost za odustvo kontrole mora na nekome da počiva.

Janković je rekao da se povećava represevni aparat "preko svake razumne mere", jer se uvodi još 1.200 policajaca, što "na paradoksalan način ugrožava bezbednost društva".

Vlast i opozicija o planiranim skupovima

Organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" objavili su plan za skup koji će biti održan u subotu, 27. maja. Protest je zakazan za subotu sa početkom u 18 sati ispred zgrade parlamenta. U sklopu protestne šetnje, kolona građana uputiće se i ka zgradi RTS-a.

Sa druge strane, premijerka Brnabić izrazila je žaljenje zbog toga što "predstavnici opozicije koriste vreme u Skupštini Srbije za političke obračune, a ne za predloge", i negirala njihove tvrdnje da se zbog skupa "Srbija nade" koji je zakazan za 26. maj, otkazuju školske ekskurzije.

"Svoje vreme ste iskoristili da pričate o tome kako mi otkazujemo ekskurzije. To nije istina pre svega", rekla je Brnabić odgovarajući tako poslaniku i predsedniku Pokreta slobodnih građana, Pavlu Grboviću.

Brnabić je rekla da je skup zakan za 26. maj "neverovatan, skup ujedinjena i nade" i istakla da vlast ima pravo na skup, jer svako ima pravo da pokaže svoje uverenje i emociju.

Grbović je, govoreći pre nje, upitao zašto još nije usvojen Aleksin zakon i kako je vlast došla do zaključka da sistem nije zakazao, dodavši da je u danu kada se "svet srušio svima" vlastima bilo najvažnije da kažu da je sistem izdržao.

Odgovarajući na ovo, Brnabić je rekla da je većina stvari predviđena Aleksinim zakonom usvojena u Skupštini i da jedino još nema dečjeg ombudsmana.

Deo opozicije napustio sednicu Skupštine Srbije tokom postavljanja pitanja

Više opozicionih poslanika napustilo je danas popodne sednicu Skupštine Srbije na kojoj članovi vlade odgovaraju na poslanička pitanja.

Sednicu su napustili poslanici DS, Narodne stranke, Ujedinjeni, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno. 

Dok su napuštali salu poručili su “Vidimo se u subotu”, za kada je, inače, zakazan protest “Srbija protiv nasilja.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić prokomentarisao je da je deo opozicije pokazao svoj odnos prema Narodnoj skupštini i temi o kojoj se rasparavlja prethodnih dana, a koja je u vezi sa masovnim ubistvima koja su se dogodila u Srbiji.

Poslanici su sednicu napustili dok je govorio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, a prethodno je Orlić izrekao opomenu poslanici DS Dragani Rakić jer je, kako je rekao, šutirala klupu.

Brnabić: Prijatno sam iznenađena odlukom Pak da napusti SNS

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u parlamentu da je prijatno iznenađena odlukom članice Glavnog odbora SNS Stanislave Pak da napusti stranku i istakla da je SNS posle njenog i istupanja Zorane Mihajlović i Dragana Šormaza sve jača.

Brnabić je tokom dela sednice Skupstine Srbije na kojoj poslanici postavljaju pitanja Vladi navela da je prilično sigurna da nije istina da je Pak godinama radila "na crno" u Predsedništvu, kako je ranije danas izjavila u pojedinim medijima, zato što zna kako funkcioniše sistem u toj instituciji i kako radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Optužba da se ljudi u Predsedništvu zapošljavaju na crno je, što smo mogli da vidimo u tajkunskim medijima, direktna optužba predsednika Vučića i Predsedništva Srbije. Znajući predsednika i kakav on ima odnos prema državi i zakonima, bila sam sigurna da je u pitanju laž. Sada želim da potvrdim građanima Srbije da je u pitanju obična laž. I to laž koja je stara 14 meseci, a oni su našli za shodno da je recikliraju", navela je nakndano Brnabić na sednici Skupštine Srbije.

Bulatović uskraćuje podršku opoziciji

Nezavisni poslanik Dejan Bulatović izjavio je danas u Skupštini Srbije da opozicija neće imati njegovu podršku, jer zloupotrebljavaju tragediju u školi "Vladislav Ribnikar" i da zato treba da se stide.

"Smeta vam što nisam na protestima. Neću da budem na protestima, jer ste zloupotrebili to. Govorite u ime ljudi koji su ostali bez dece, nemate pravo na to, ne možete da govorite u ime te dece, sram vas bilo. Nemate moju podršku, nećete je ni imati", rekao je Bulatović u delu sednice povećene postavljanju poslaničkih pitanja na dobacivanja iz opozicije.

Bulatović, koji je bio na listi Ujedinjeni i potpredsednik Stranke slobode i pravde pitao je poslanike opozicije zašto mu dobacuju i rekao da nemaju kredibilitet da to rade posle njegovog opozicionog rada dugog 30 godina.

"Što ćutite sada miševi jedni, a dobacujte kada ja pričam. Bio sam 11. na listi, a to što sada govorite govori vama", rekao je Bulatović.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je Bulatoviću na podršci, konstruktivnom stavu i što kao poslanik opozicije pokazuje da postoje stvari koje su iznad politike, a opozicija je reagovala dobacivanjem kada se ponovo javio za reč.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija