Politika

Nastavljena se razmena optužbi u Skupštini: Opozicija o sistemu napravljenom na nasilju, Brnabić o protestima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

24/05/2023

-

10:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije nastavila je sednicu na kojoj se razmatra vladin izveštaj o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca - u Malom Orašju i Duboni. 

Pored vladinog izveštaja o bezbednosnoj situaciji, poslanici će raspravljati i o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije.

Na dnevnom redu je i predlog za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija, koji je podneo  poslanik Radomir Lazović i Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Rasprava o bezbednosnoj situaciji je počela 18. maja, a vladin izveštaj predstavila je premijerka Ana Brnabić koja je rekla da će u narednom periodu 12.368 policijskih službenika obezbeđivati 1.832 škole u Srbiji, kako državne, tako i privatne.

Dodala je da je počeo sa radom elektronski sistem prijave nasilja nad decom na platformi "Čuvam te". Takođe, Brnabić je rekla da će Vlada razoružati Srbiju i da će 90 odsto dozvola za oružje biti povučeno.

Jučerašnji dan u Skupštini obeležile su, ponovo, burne rasprave, a poslanicima su na pitanja odgovarali i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Sednicu skupštine možete pratiti u našem LIVE blogu:

18.10 Završena sednica, nastavak sutra u 10 časova

Sednica Skupštiine Srbije završena je danas nešto posle 18 časova. Nastavak je zakazan za sutra u 10 sati.

17.50 Orlić: Tražio sam podatke o oduzetom oružju po gradovima

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da je dao nalog Generalnom sekretarijatu da dostavi narodnim poslanicima precizne podatke o oduzetom oružju. On je dodao da će biti dostavljeni podaci o oduzetom oružju po gradovima u Srbiji.

16.30 Janković: Diskriminacija u razoružavanju

Poslanik Vladeta Janković izjavio je danas da u akciji razoružavanja Srbije postoji izvesna diskriminacija prema onima koji poseduju legalno oružje. On je na sednici Skupštine Srbije povodom masovnih ubistava rekao da su očevi počinilaca masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu posedovali "čitave arsenale oružja".

Dodao je da je otac prvog blizak vlastima i da je bio sektretar kod nekadašnjeg ministra Zlatibora Lončara, a da je otac drugog bio oficir, i istakao da odgvorvornost za odustvo kontrole mora na nekome da počiva.

Janković je rekao da se povećava represevni aparat "preko svake razumne mere", jer se uvodi još 1.200 policajaca, što "na paradoksalan način ugrožava bezbednost društva".

Govoreći o angažovanju doktorke Ranke Radulović u OŠ "Vladislav Ribnikar", Janković je ocenio da je "jezivo što je ona sa đacima prizivala duhove ubijenih prijatelja" i poručio da je tu sistem "očigledno zakazao".

15.50 Brnabić: Opozicija politizuje tragediju

Premijerka Brnabić izrazila je danas žaljenje zbog toga što predstavnici opozicije koriste vreme u Skupštini Srbije za politčke obračune, a ne za predloge, i negirala njihove tvrdnje da se zbog skupa "Srbija nade" otkazuju školske ekskurzije.

"Svoje vreme ste iskoristili da pričate o tome kako mi otkazujemo ekskurzije. To nije istina pre svega", rekla je Brnabić odgovarajući Pavlu Grboviću.

Brnabić je kazala da je opozicija donela odluku da polituzjute tragediju i iskoristi je za obračun sa neistomišljenicima. Ocenila je da se nigde nikada nije desilo da se politički obračun vodi na osnovu toga koliko je bilo teških ubistava, femicida i porodičnog nasilja.

Dodala je da je svuda u svetu bilo masovnih ubistava, a da je jedino u Srbiji jedna politička opcija iskoristila to za politički obračun.

Brnabić je kazala da je skup zakan za 26. maj "neverovatan, skup ujedinjena i nade" i istakla da vlast ima pravo na skup, jer svako ima pravo da pokaže svoje uverenje i emociju.

Navela je da je većina stvari predviđena Aleksinim zakonom usvojena u Skupštini i da jedino još nema dečjeg ombudsmana.

 Brnabić je ocenila da sve optužbe koje su se mogle čuti od opozicije, uključujući i one o zlouptrebama javnih preduzeća, pokazuju da postoji neverovatan strah od skupa "Srbija nade" koji je zakazan za petak.

Euronews Srbija

15.30 Grbović: Gde je Aleksin zakon

Poslanik Pavle Grbović upitao je danas zašto još nije usvojen Aleksin zakon i kako je vlast došla do zaključka da sistem nije zakazao, dodavši da je u danu kada se "svet srušio svima" vlastima bilo najvažnije da kažu da je sistem izdržao. On je pitao premijerku Srbije Anu Brnabić kako su došli do zaključka da sistem nije zakazao.

"Kakav je to sistem u kom jedno dete u ubije drugu decu. Kakav je to sistem u kom mladić od 21 godinu ubije osmoro mladih. Kakav je to sistem da devojčica od osam godina polovinu svog života provede u kadi, a da Centar za socijalni rad ne zapita kako je moguće da to dete nije pošlo u školu", pitao je on.

Grbović je rekao da u okolnostima kada svakog dana brojimo mrtve vlast kaže da se ide na izbore i upitao da li je poenta novih izbora da se Pinku "da šansa da dehumanizuje još nekog političkog protivnika i da se to završi sa šest metaka".

14.00 Održana konferencija predstavnika opozicije

Organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" objavili su plan za skup koji će biti održan u subotu, 27. maja. Protest je zakazan za subotu sa početkom u 18 sati ispred zgrade parlamenta. U sklopu protestne šetnje, kolona građana uputiće se i ka zgradi RTS-a. Opširnije u posebnoj vesti.

13.30 Brnabić: Rašković Ivić predložila mere, trebalo tako od prvog dana

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas poslanici Narodne stranke Sandi Rašković Ivić što je tokom rasprave u Skupštini Srbije govorila o merama i iznela nove predloge, koje će, kako je dodala, razmotriti kako bi se videlo šta od njih može da se implementira.

"Žao mi je što što nismo ovako razgovarali od prvog dana. Vi ste govorili o merama i izneli prelog mera i govorili o stručnjacima na primeren način koji ne ugrožava njihov profesionalni integritet i kredibilitet", rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da nema nijednu reč da zameri Rašković Ivić i primetila kakva bi atmosfera u društvu bila da se ovako razgvoralo protekla četiri dana.

12.44 Osude Bakićevih poziva

Poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni Janko Veselinović osudio je pozive na nasilje profesora Jova Bakića i zatražio od premijerke Ane Brnabić da podnese ostavku, jer je ona najviše zadužena za stanje bezbednosti i zdravlja, a ukazao je da joj ni ponašanje u Skupštini Srbiji ne daje pravo da bude na toj funkciji.

On je na sednici Skupštine Srbije o bezbednosnoj situaciji posle masovnih ubistava rekao da Brnabić ne može da "šutira mikrofon ili bilo šta drugo u Skupštini". Veselinović je rekao da u Srbiji nema sistema, pa zato on nije mogao ni da zakaže, i ocenio da je Vlada "motor koji je zaribao".

On je istakao da je veza SNS sa kriminalcima dugogodišnja i naveo da je 2012. godine, nakon dolaska na vlast, SNS amnestirala 3.600 kriminalaca, a rekao je i da se u zatvorima ne radi na resocijalizaciji zatvorenika.

Premijerka Ana Brnabić pozdravila je to što je Veselinović osudio Bakićeve pozive na nasilje i pozvala etičku komisiju Filozofskog fakulteta i etički odbor Univerziteta u Beogradu da uzmu u obzir njegove pozive i da ih osude, "jer on svaki dan provodi sa studentima". Ona je istakla da će sadašnju vlast, kada postane opozicija, vladavina prava braniti od onih koji žele revanšizam.

Brnabić je istakla da su se članovi Vlade "borili i radili danonoćno" i upitala da li zbog toga neki traže doživotnu robiju za njih lepljenjem plakata na vrata Vlade, i istakla "ne bojimo se sile, ne bojimo se ničega, verujemo u vladavinu prava". Ona je rekla da nije fizički spremna da šutne mikrofon, niti je to želela, ali da je mikrofon "pomerila i odgurnula".

Brnabić je rekla da je prethodna valst pomilovala 1.800 terorista sa Kosova, koji su napravili pogrom 2004. godine.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da Veselinović ne navodi činjenice kada govori o zatvorenicima i istakla da svaki zatvorenik završava neki zanat kako bi bio koristan član društva kada izađe iz zatvora. Popović je ukazala da se ne može uticati na psihičko stanje i na to da li će neko ponoviti krivično delo, ali da sistem čini sve što može da edukuje zatvorenike.

11.08 Brnabić: Ne smeta mi protest

Prva se za reč javila Milinka Nikolić iz poslaničke grupe Moramo – Zajedno, podsećajući da je za deset godina 400 žena ubijeno i da škole moraju ponovo biti bezbedna mesta za decu. Ona je pozvala poslanike da se ne vređaju, već uvažavaju kako bi se rešili postojeći problemi u društvu.

Prof. dr Vladimir Đukić iz SPS-a je zatim uporedio masovna ubistva u Beogradu, u okolini Mladenovca i Smedereva, sa masakrom u Norveškoj, napadom na Šarli ebdo, terorističkim napadom 11. septembra na SAD. Rekao je da niko u tim zemljama nije tražio smenu vlasti, kao što se to sada čini u Beogradu, već se dala podrška državi, prenosi RTS.

Nebojša Novaković iz DS-a rekao je da vladajuća stanka pokušava da kompromituje mirne i nenasilne proteste preko urednika “Tabloida“ Milovana Brkića i podsetio da je Jovo Bakić u svom obraćanju rekao da govori u lično ime. Rekao je da je vladajuća partija nasiljem zasipala društvo i da je od toga napravila sistem uz pomoć pojedinih medija.

"Da, sistem funkcioniše, sistem koji ste pravili na nasilju, to je pogonsko gorivo u ovom društvu", rekao je Novaković.

Brnabićeva je od odgovarajući na obraćanje Novakovića rekla da je čula svašta, ali da nije čula osudu poziva na nasilje od strane Bakića. Poručila je i da joj protesti protiv nasilja ne smetaju.

"Ne smeta mi protest, ne smetaju mi ljudi, osim onih koji svakodnevno pozivaju na nasilje, pa se jednom nedeljno pridruže protestu", navela je Brnabićeva.

10.15 Nastavljena sednica Skupštine Srbije

U Narodnoj skupštini Republike Srbije nastavljena je sednica kojoj prisustvuju premijerka Ana Brnabić i nekoliko ministara u Vladi Srbije.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Gašić: Radimo sve kako bi policajac iz Priboja bio priveden

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je na jučerašnjoj sednici da će danas posetiti Priboj gde će razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave, kao i da je policija preduzela sve radnje kako bi policajac I.A. koji je osumnjičen za teško ubistvo bio priveden.

Gašić je to izjavio odgovarajući na pitanje poslanika SDPS Muamera Bačevca koji je zatražio da se što pre uhapsi policajac, počinilac ubistva mladića u Priboju i da se što oštrije kazni.

U odgovoru na pitanje poslanice Dveri Tamare Milenković Kerković zašto je zločin u Mladenovcu okarakterisan kao teroristički akt, Gašić je pročitao definiciju terorizma iz Krivičnog zakonika Srbije. Kako je rekao, policija je nakon masovnih ubistava u Mladenovcu postupala profesionalno, a ekipe policije su stigle na lice mesta nakon 15 minuta od ubistava.

"Istog trenutka su blokirani svi putni pravci. Sve policijske jedinice su pretraživale teren. Naravno, to je ono što drugi ne žele da vide kako bi umanjili trud policije", istakao je Gašić komentarišući kako je naveo, naslove u nekim novinama da policija nakon masovnih ubistava u Mladenovcu ništa nije uradila.

Gašić se ovrnuo i na slučaj u Odžacima, rekavši da je policija povodom masovnog polnog uznemiravanja dece od tri i četiri godine u državnom vrtiću, obavila razgovor sa roditeljima dece, kao i da će protiv osumnjičenog vaspitača O.I. za svako oštećeno lice biti napisana odvojena krivična prijava.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Poslanica grupe Ujedinjeni Marinika Tepić izjavila je juče da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao da obiđe porodice ubijenih u okolini Mladenovca i pitala da li će te roditelje pogledati u oči i priznati da je sistem zakazao.

Ona je rekla da je sistem zakazao u tom slučaju, da Više javno tužilaštvo u Beogradu nije radilo svoj posao i nije gonilo ubicu iz Mladenovca za ranije krivično delo iz 2020. godine - napad na službeno lice.

"Da li će se Aleksandar Vučić izviniti porodicama zbog toga", pitala je Tepić na sednici parlamenta, a upitala je i "da li će Vučić da ode u Odžake gde je vaspitač maltretirao decu u vrtiću".

Tepić je ocenila da vlast manipuliše izveštajem i da u njemu navodi samo "višestruka ubistva su, na žalost, karakterisala i ranije periode", gde su nabrajali konkretno samo masakre u Velikoj Ivanči, Jabukovcu i Negotinu, a izbegli Jabukovac 2019. i Žitište 2016, kao i u Kanjiži 2015, posle čega je Gašić čitao podatke o svim masovnim ubistvima od 1997. godine.

Grujičić o seansi doktorke u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, odgovarajući na pitanje poslanice Marinike Tepić o doktorki Ranki Radulović i njenoj seansi u OŠ Vladislav Ribnikar koja je izazvala veliku pažnju javnosti, rekla da se njeno ministarstvo posle tragedije u školi obratilo Institutu za mentalno zdralvje i Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. 

"Oni su isti dan otvorili telefonske linije za podršku deci, roditeljima i nastavnicima. Kad je u pitanju raspored ko je išao, o tome su odlučili direktorka Milica Pejić, koja je prvih dana bila i lično tamo, kao i profesor Milan Latas. Poslali smo kliničke psihologe, doktore nauka, primarijuse, profesore, docente. Svi su se odazvali i to volonterski", rekla je Grujičić navodeći da je reč o profesionalcima koji su dokazani. 

Govoreći o tome da li je takva seansa bila potrebna deci ili ne, rekla je da će o tome odlučiti spoljašnji stručni nadzor Klinike za psihijatriju. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Inače, muzikoterapija je priznati metod lečenja i u našem republičkom fondu se vodi pod šifrom 96 104 – 00, ona je registrovana kao takva ne samo kod nas, nego i u svetu. Deci su obratili oni koji umeju da rade sa njima. Datog dana, 5. maja, doktorka je primetila jednu grupu dece koja je prvi put došla u školu, posle 03. maja, došli su posle svoje stvari. Nije videla roditelje sa njima. Oni su se držali za ruke, bili su potrešeni, neki su plakali. Ona je prosto predložila da deca uđu zajedno sa nastavnicima i da obave jednu grupnu seansu. Deca su želela da razgovaraju o tome šta se desilo, da ispričaju svoju verziju događaja, da rekonstruišu iz svog ugla kako je sve to izgledalo. Bilo je dece koja su imala osećaj krivice preživelih, grupa im pružila podršku i oni su shvatili da ne bi trebalo tako da se osećaju zato što su živi", navela je Danica Grujičić. 

Dodaje da je u jednom momentu jedna od devojčica pomenula određenu narodnu pesmu. 

"Oni su bili valjda na ekskurziji, to je poslednji put da je dečak koji je ubijen zajedno sa njima pevao tu pesmu. Koleginica je u tom trenutku procenila da bi bilo dobro da zajedno čuju tu pesmu. Nije to bilo pevanje, nego je jednostavno puštena muzika preko telefona. Deca su se posle određenog vremena razišla. Ja znam da mi nismo isti i da svi različito reagujemo i zato je najbolje se svi razgovori odvijaju u zdravstvenim ustanovama“, rekla je ona. 

Podsećamo, u emisiji Utisak nedelje je Slobodan Negić, otac jedne od ubijenih učenica u školi na Vračaru, govorio o seanci doktorke Radulović.  

 

 Premijerka Ana Brnabić kazala je da je opozicija donela odluku da polituzjute tragediju i iskoristi je za obračun sa neistomišljenicima. Ocenila je da se nigde nikada nije desilo da se politički obračun vodi na osnovu toga koliko je bilo teških ubistava, femicida i porodičnog nasilja. Dodala je da je svuda u svetu bilo masovnih ubistava, a da je jedino u Srbiji jedna politička opcija iskoristila to za politički obračun. Brnabić je kazala da je skup zakan za 26. maj "neverovatan, skup ujedinjena i nade" i istakla da vlast ima pravo na skup, jer svako ima pravo da pokaže svoje uverenje i emociju. Ocenila je da dehumanizacija političkih priotvnika na Pinku ne može da se poredi sa dehumanizacijom političkih protivnika na N1 i Nova. Rekla je da su na tim televizijama emitovane čitave serije sa uvredama na račun Aleksandra Vučića i predstavnika vlasti, navodeći serijale "Vladalac", "Junaci doba zlog" i "Decenija vlasti". Brnabić je navela da je izbrojala 41 negativan epitet na račun Vučića, ali da se to smatra analitičkim i istraživačkim novinarstvom. Navela je da je većina stvari predviđena Aleksinim zakonom usvojena u Skupštini i da jedino još nema dečjeg ombudsmana.

Komentari (0)

Srbija