Politika

Iz MUP-a najavljuju: Sistem Amber alert biće uveden u upotrebu najkasnije do kraja novembra

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

14:13

Iz MUP-a najavljuju: Sistem Amber alert biće uveden u upotrebu najkasnije do kraja novembra
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Danilo Stevandić izjavio je da će najkasnije do početka novembra u Srbiji u upotrebu biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece "Amber alert".

"Posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena je, između ostalog, i kroz opredeljenost MUP za uvođenje Amber alert sistema", rekao je Stevandić na konferenciji "Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti", koju je organizovalo udruženje "Astra". 

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Stevandić je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u februaru oformio Tim za uvođenje "Amber alert" sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra".

Kako je objasnio, zadatak tog tima je da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u Srbiji zaživeo sistem "Amber alert", koji bi bio prilagođen pravnom sistemu i društvu Srbije. 

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje tog sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za MUP od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

Ranije je osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić rekao da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao dokument prema kome će implementacija sistema upozoravanja javnosti u slučaju nestanka dece, "Amber alert", u Srbiji biti završena do 1. novembra ove godine

Ovaj sistem pokreće se onda kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti, a funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog deteta, informacije šire putem medija, interneta, SMS-a, i ostalih kanala, kako bi doprle do što više ljudi i alarmirale javnost. 

Komentari (0)

Srbija