Politika

Zemlje Kvinte i EU osudile odluku Kosova da nasilno pristupi opštinama na severu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2023

-

20:57

Zemlje Kvinte i EU osudile odluku Kosova da nasilno pristupi opštinama na severu
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država i Evropske unije na Kosovu danas su ponovile izjavu od 26. maja u kojoj "osuđuju odluku Kosova da nasilno pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova uprkos našim ponovljenim pozivima na uzdržanost".

"U tom kontekstu, Kvinta i EU očekuju da vlasti Vlade Kosova neće preduzeti nikakve nove mere za prinudni pristup opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Izabrani gradonačelnici takođe treba da pokažu uzdržanost i da preduzmu һitne mere da pokažu svoju posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojiһ zajednica", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Istovremeno, zemlje Kvinte su "snažno upozorile" sve strane na druge pretnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbedno i bezbedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

"Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU", navodi se u izjavi.

Kvinta i EU naglašavaju da je dijalog uz posredovanje EU put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU.

"Podsećamo strane da zajednički rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Kosova i Srbije u februaru i martu ove godine, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Gradonačelnici albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama su najavili da će sutra doći na posao u opštinske objekte.

U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog toga što je Priština kršila Briselski sporazum, zbog upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Komentari (0)

Srbija