Politika

Ministarstvo kulture: Priština izgubila orijentir u pokušaju da glumi zabrinutost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2021

-

11:55

Ministarstvo kulture: Priština izgubila orijentir u pokušaju da glumi zabrinutost
Ministarstvo kulture: Priština izgubila orijentir u pokušaju da glumi zabrinutost - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture i informisanja povodom "farse o traženju obeštećenja od Beograda za navodno uništavanje spomenika", ističe da je u pitanju "još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmisla", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Povodom odluke kosovske vlade da osnuje komisiju za dokumentovanje uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998. i 1999, Ministarstvo je navelo da je Priština je odavno izgubila orjentir u pokušaju da glumi zabrinutost za kulturno nasleđe i sve otvorenije pokazuje svoje stvarne motive.

"Kao što smo u više navrata ukazivali, reč je o pokušaju da se srpsko kulturno nasleđe bezočno prisvoji i zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija", piše u saopštenju Ministarstva kulture Republike Srbije.

Priština traži od Srbije obeštećenje za uništeno kulturno nasleđe na Kosovu

Po oceni Ministarstva, "ovaj pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca".

Kako se navodi u saopšteju, u ovom slučaju "posebno je opskurna optužba onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasleđ"e.

"Samo od 90-ih godina, preko 2004. godine i sistematskog rušenja, paljenja i skrnavljenja srpskih spomenika, crkava i manastira, pa sve do dana današnjeg, razaranje srpskog kulturnog nasleđa u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda ima kontinuitet. Jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije", navodi MInistarstvo.  

Ministarstvo kulture i informisanja poručuje će nastaviti da neumorno ukazuje na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu.

Kosovska vlada izglasala je u sredu osnivanje komisije za, kako je nazvana, "dokumentovanje uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998. i 1999. godine", prenela je Ekonomija onlajn.


Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku smatra da je uspostavljanje ove komisije važno, jer, prema njegovim rečima, time zvanično započinje postupak za traženje odgovornosti i obeštećenja od Srbije za, kako se navodi, namerno uništavanje stotina spomenika na Kosovu, iako nije precizirano o kojim spomenicima se radi.

Komentari (0)

Srbija