Politika

Paunović: Pristup opozicije površan, dovode građane u zabludu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

31/05/2023

-

17:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Skupštine Srbije i šefica poslaničke grupe SPS-a Snežana Paunović izjavila je da se u parlamentu poslednjih dana ne raspravlja o temama koje su na dnevnom redu i da je to ružna slika koju poslanici šalju građanima koji su im ukazali poverenje. 

"Nikako da se posvetimo temama koje smo pritom delegirali sami, pre svega mislim na kolege iz opozicije. Čini mi se da je pristup ipak površan, nije on kritički", rekla je Paunović za Euronews Srbija naodeći da se spočitavaju stvari koje ne stoje i da oni koji bi ozbiljno da razgovaraju moraju da poznaju procedure. 

Smatra da su građani, nažalost, dovedeni u zabludu navodima da se od parlamenta ili vlade traži smena članova REM-a. 

"Ako to kažete, onda ste ili maliciozni ili ne poznajete put kako to može da se dogodi. Skupština Srbije nema mogućnost da smeni članove REM-a, može da razmatra njihove ostavke, ukoliko do njih dođe, sve drugo je prosto nemoguće. Ako izađete sa takvim zahtevom kao idejom pred građane koji su izašli na ulice da pokažu nezadovoljstvo, onda mi se čini da je to više skupljanje političkih poena nego ozbijno bavljenje temom", rekla je Paunović. 

Na pitanje šta je potrebno učiniti da rasprava u parlamentu bude dostojanstvenija, Paunović je navela da je nastup i diskusije svih poslanika iz poslaničke grupe SPS u skladu sa onim na šta ih obavezuju Ustav, moral i vaspitanje. 

"Kako pojedinačno ljude vratiti na taj nivo, nemam taj odgovor, a nemam ni tu moć. I tu nema mnogo razlike da li govorimo o opozicionim poslanicima i vladajućoj većini, retorika mora da se promeni, na to sam upozoravala i ranije", rekla je Paunović. 

Komentarišući navode poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića povodom toga što nije bilo glasanja o Vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji, Paunović je objasnila da je taj izveštaj jedna od tačaka dnevnog reda sednice, koja je počela u redovnom zasedanju, a da je ustupak vladajuće koalcije da se rasprava o tačkama dnevnog reda nastavi na vanrednoj sednici. 

Paunović je rekla da redovno zasedanje traje 90 dana i da su svi poslanici morali da imaju svest o tome šta će se dogoditi kada dođe 29. maj, te da su bili "teški" kolegijumi na kojima je bilo teško objasniti da se redovna sednica završava i da je to ustavna obaveza. 

"Kolega Aleksić je sa tom opaskom da se može smatrati kao pad Vlade to što nije usvojen izveštaj nažalost propustio da shvati da je to bila rasprava o kojoj se o svakoj tački razgovaralo pojedinačno, kolege su insistirale da to ne bude objedinjena rasprava. To znači da se ne može separatno glasati o tačkama, to može samo za budžet ili rebalans budžeta, tako je po poslovniku. Znali smo da ćemo da dođemo do faze da ne možemo da se izjasnimo o prvoj tački. Ozbiljan je ustupak vladajuće većine nastavak u vanrednom zasedanju, opet nemušt. Mi smo raspravu počeli i imali smo nekoliko obraćanja kao ovlašćenih predstavnika i onda smo sve smo krenuli ispočetka na vanrednom zasedanju. Ipak se sednice doživljavaju kao jedan teren da pokažemo koliko smo bitni, pametni, politički važni i politički uticajni", rekla je Paunović.  

Na pitanje o zahtevima pojedinih političkih stranaka o sednici o Kosovu Paunović je navela da misli da takvu sednicu ne treba održati na način kako je to bilo poslednja dva puta. 

"Ako racionalno gledate i nemate navijački pristup, nismo postigli ništa sa dvodnevnim raspravama u dva navrata navodno o problemima na Kosovu i Metohiji, uglavnom smo se opet među sobom optuživali. To nije dobar pristup za najveće i najotvorenije nacionalni pitanje, ne smemo više o sudbinama tih ljudi razgovarati tako paušalno kako smo to navikli da radimo ili radili do sad", rekla je Paunović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija