Politika

Skupština Srbije počela vanredno zasedanje: Deo opozicije traži sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2023

-

16:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U 18 časova završeno je današnje zasedanje Skupštine Srbije, a poslanici će rad na vanrednom zasedanju nastaviti sutra u 10 sati. Na dnevnom redu je, između ostalog, izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima koja je počela prošle nedelje.

Pred poslanicima je i predlog za obrazovanje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, koji je podneo narodni poslanik Radomir Lazović kao i Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koji je podno 61 narodni poslanik.

Deo opozicije traži sednicu o situaciji na KiM

Srpski pokret Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS zatražili su danas održavanje sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji zbog trenutne situacije u južnoj srpskog pokranijii, a vlast kritikovali zbog, kako su rekli, inertnosti.

Iz redova opozicije moglo se čuti da je delom za sve ono što se dešava na severu Kosova odgovorna vlast, pre svega kontramiting SNS-a i Aleksandra Vučića, javlja reporter Euronews Srbija.

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije upitao je zašto sednica nije već danas organizovana, jer je to akutno pitanje.

On je rekao i da je predsednik Skupštine Vladimir Orlić još pre mesec dana obećao sednicu o KiM i ocenio da je neverovatno da parlament raspravlja o, kako kaže, nevažnim stvarima dok se ovo dešava na KiM. 

Kostić je izrazio bojazan da može doći do dalje eskalacije i krvavih nemira na KiM i upitao šta je država spremna da uradi.

I Dragan Nikolić iz Zavetnika je ocenio da se u Skupštini raspravlja o nebitnim stvarima, o REM-u, a ne o najbitnijoj - onome što se događa na KiM.

"Pokazali smo zabrinutost za situaciju na KiM, ali vlast nije pokazala odgovornost", rekao je Nikolić tvrdeći da je "propast" kosovske politike počela potpisivanjem Briselskog sporazuma, kada je Srbija odustala od svoje bezbednosti, policije, sudstva, organizacije izbora... 

Kostić i Nikolić naveli su i da su neki poslanici već otišli na KiM.

Na pitanje novinara, Kostić i Nikolić, kao i Predrag Marsenić iz Novog DS S odbacili su mogućnost da učestvuju u radu pokreta koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekli da podržavaju proteste i kako su rekli, opravdan bunt naroda protiv nasilja.

Redovno prolećno zasedanje, koje traje 90 dana, završeno je juče, a vanredno sa istim dnevnim redom sazvano je na zahtev 106 narodnih poslanika.

Poslanici su proteklih dana završili raspravu o prvoj tački dnevnog reda - Izveštaju Vlade Srbije o bezbednosnoj situaciji u zemlji nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Smedereva i Mladenovca.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija