Politika

Skupština Srbije nastavila raspravu o izveštaju REM-a

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

10:40

Skupština Srbije nastavila raspravu o izveštaju REM-a
Skupština Srbije nastavila raspravu o izveštaju REM-a - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o Izveštaju REM-a o nadzoru programa komercijalnih pružalaca usluga sa posebnim osvrtom na izveštavanje o nasilju u televizijskom programu, uz međusobne optužbe vlasti i opozicije. 

Na tvrdnje opozicije da su članovi REM-a odgovorni za širenje govora mržnje u pojedinim medijima, predstavnici vlasti odgovorili su da predstavnici REM-a ne mogu snositi krivicu za tragedije koje su se dogodile i da opozicija  pokušava to da iskoristi za sticanje političkih poena.

Edis Durgutović iz SDPS rekao je da promena članova REM-a nije rešenje i da bi svi trebalo da doprinesu smirivanju tenzija u društvu.

"Problem je toliko ozbiljan da smena REM neće doneti ništa, biće izabrani drugi i šta onda. Tek sada kada se raspravlja o REM, shvatamo da jako malo znamo o toj temi. Potreban je društveni dogovor kako bi se smirila tenzije u društvu", ocenio je Durgutović.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da Srbi na KiM svojim telima brane srpske institucije i da je sada veoma teško pričati o bilo čemu drugom, a da su prištinske institucije iskoristile odlazak Srba sa KiM na skup "Srbija nade" da bi ušle u srpske institucije na severu KiM.

On je istakao da su građani zabrinuti i zatražio da Skuština što pre zakaže sednicu o krizi na KiM, da Srbija traži hitnu sednicu Saveta Bezbednosti UN, kao i povratak policije na KiM.

Fonet/Ana Paunković

 

Obradović je ponovio tvrdnju da je REM dozvolio nasilje u medijskom prostoru i zahtev za njihovom smenom, a osudio je i odluku da se Informeru dodeli pravo na emitivanje u kablovskom sistemu.

Šef poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve Milenko Jovanov odgovorio je da za događanja na KiM opoziciji nikada nije kriv Aljbin Kurti, već Vlada u Beogradu.

Nebojša Bakarec, iz iste poslaničke grupe rekao je da članovi REM ne snose nikakvu krivicu za tragedije, već ubice i njihovi roditelji, a zatim i okruženje.

U ime poslaničke grupe PUPS Hadži Milorad Stošić rekao je da će glasati za usvajanje izveštaja i ocenio da bi osim onih koji su najavili da će u narednim danima ukinuti neke rijaliti programe, i ostali trebalo da razmisle o tome ako ima štetnog sadržaja.

Života Starčević iz Jedinstvene Srbije smatra da posle tragedija koje su se desile treba da se postigne konsenzus protiv nasilja na nivou cele države, a da su neki to iskoristili kako bi "ubrali političke poene i dodatno podelili građane" i upitao gde su predlozi mera za borbu protiv nasilja.
On je rekao da opoziciju to ne interesuje, kao ni teška geopolitička situacija u kojoj se Srbija nalazi, ni situacija na Kosovu i Metohiji, već samo vlast.

Fonet/Ana Paunković

 

Povodom poziva na dijalog koji je predsednik  Aleksandar Vučić uputio opoziciji on je rekao da je razgovor lekovit i da bi opozicija trebalo da na taj način pokaže političku zrelost i izađe iz ostrašćenosti. 

Aleksandar Jovanović Ćuta, kome je danas izrečena opomena, rekao je da se oni neće sklanjati sa ulice niti odustati od zahteva, i upitao zašto današnjoj sednici ne prisustvuju predsednica i članovi REM-a. 

Jovanov je odgovorio Jovanoviću da emituje nasilje, i da ne zna šta je dnevni red, ni tačka, ni tema. 

"Nasilje koje ste pustili se sada vraća kao bumerang - vas jure po ulicama i sada vas teraju sa protesta. Videćete u petak odgovor naroda na to što se ovde namećete kao vođa protesta, kao predstavnik naroda", rekao je Jovanov. 

Inače, poslanici su prethodno završili raspravu o vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji nakon dva masovna ubistva, a pred njima je i predlog za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija, kao i izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija