Politika

Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potpisali Memorandum o razumevanju

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

23:29

Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potpisali Memorandum o razumevanju
Vladimir Orlić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić potpisao je danas sa  Sahibom Gafarovom, predsednicom Narodne skupštine Republike Azerbejdžan (Mili Medžlisa), Memorandum o razumevanju između dva parlamenta. 

Sagovornici su se saglasili da će Memorandum podstaći jačanje ukupne parlamentarne saradnje na svim nivoima, te da predstavlјa još jednu potvrdu prijatelјstva između Srbije i Azerbejdžana.

Orlić je, tokom sastanka sa predsednicom Gafarovom, istakao da njena poseta Beogradu ima istorijski karakter, a da je posebno značajno to što se realizuje neposredno nakon njihovog susreta u Bakuu, gde je učestvovao na posebnoj sednici Mili Medžlisa.

Sagovornici su potvrdili i da su nedavne uzajamne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, kao i njihovo međusobno poštovanje, dali snažan impuls intenziviranju i produblјivanju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa i strateške saradnje.

Predsednica Parlamenta Azerbejdžana je ocenila da se odnosi dve zemlјe razvijaju dinamično, zasnovani na tradicionalnom prijatelјstvu i međusobnom razumevanju. 

Potvrdila je da  Azerbejdžan, kao i do sada, nastavlјa da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, na čemu je Orlić zahvalio. 

„Posebno bih zahvalio Azerbejdžanu na principijelnom stavu prilikom nedavnog glasanja u Savetu Evrope o  pokretanju procedure za razmatranje zahteva tzv. „Kosova“ za članstvo, što smatramo činom iskrenog prijatelјstva“, rekao je Orlić, iskoristivši priliku da predsednicu Gafarovu detalјno informiše o izuzetno teškoj situaciji na KiM, svakodnevno ugroženoj bezbednosti srpskog naroda i uzurpiranoj vlasti u opštinama u kojima žive Srbi, što jasno govori o namerama Prištine da izazove konflikt i otvoreni sukob.

Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potvrdili su opredelјenost da dve zemlјe i u budućnosti deluju u pravcu dalјeg razvoja i unapređenja uzajamno korisne saradnje, posebno na ekonomskom i energetskom planu, kao i u oblastima kulture, obrazovanja i sporta. 

Sastanku sa predsednicom Parlamenta  Azerbejdžana pristustvovali su potpredsednica NS RS Sandra Božić, predsednik Poslaničke grupe prijatelјstva sa R. Azerbejdžan Dušan Marić, predsednik Poslaničke grupe prijatelјstva sa R. Turskom Muamer Bačevac, kao i Marina Raguš, zamenik predsednika Odbora za spolјne poslov, navedeno je u saopštenju skupštine.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija