Politika

Sastanak Orlića i Sobotke: Predstavnici parlamenata Srbije i Austrije o saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

20:22

Sastanak Orlića i Sobotke: Predstavnici parlamenata Srbije i Austrije o saradnji
Sastanak Orlića i Sobotke: Predstavnici parlamenata Srbije i Austrije o saradnji - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Supštine Srbije Vladimir Orlić sastao se sa predsednikom Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom, koji boravi u poseti Beogradu.

Volfgang Sobotka je na početku sastanka uputio izraze najdubljeg žaljenja i iskrenog saučešća predsedniku parlamenta Srbije i porodicama žrtava zločina u Beogradu, ujedno pozdravljajući efikasnu reakciju države i mere koje je preduzela kako se ovakve tragedije ne bi ponovile, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Predsednici parlamenata su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih bilateralnih odnosa između dve zemlje, o čijoj trajnosti govori to da se naredne godine navršava 150 godina od njihovog uspostavljanja.

Sobotka je pozdravio uspehe koje je Srbija postigla sprovodeći sveobuhvatne reforme i ponovio da Austrija nastavlja da pruža snažnu i nedvosmislenu podršku Srbijii na njenom evropskom putu.

Orlić je istakao da Srbija nastavlja da posvećeno radi na postizanju napretka u evropskim integracijama, ali da je ovaj proces otežan zbog teškog stanja u dijalogu Beograda i Prištine, koji je uzrokovan odbijanjem Prištine da sprovede sve prethodno potpisane sporazume i formira ZSO, na koju se čeka više od 10 godina. 

Takođe, ponovio je i da je bezbednost srpskog naroda na KiM svakodnevno ugrožena i da Priština pokušava da, u opštinama u kojima žive Srbi, uspostavi svoju vlast - bez ikakvog učešća Srba u istoj, što je suprotno svim evropskim standardima. 

Za ovakvo ponašanje, kako je dodao, Priština konstantno traži nagradu u vidu članstva u međunarodnim organizacijama. 

Sobotka je iskazao razumevanje za okolnosti u kojima se dijalog odvija, ujedno ohrabrujući njegove učesnike da nastave razgovore u cilju dostizanja rešenja i normalizacije.

Austrijske kompanije u Srbiji zapošljavaju 22.000 radnika"

Orlić je naglasio da Srbija ostaje privržena dijalogu i dosledna u sprovođenju politike očuvanja mira, stabilnosti, zajedničkog razvoja i saradnje, pre svega postizanju ekonomskih uspeha, ujedno i beleženju novih rekorda kada je reč o privrednoj saradnji sa Austrijom. 

"Austrija je naš treći najveći strani investitor, i u Srbiji posluje više stotina austrijskih kompanija koje zapošljavaju više od 22 hiljade radnika. Posebno je značajno to što je 80 odsto austrijskih kompanija reinvestiralo u Srbiju, i ovaj podatak jasan je pokazatelj da je naša država prepoznata kao ekonomski i politički snažna i stabilna. Uz razvoj inicijative 'Otvoreni Balkan', Srbija danas predstavlja najbolju destinaciju za ulaganja u ovom delu Evrope“, poručio je Orlić. 

Predsednici parlamenata su iskoristili priliku da pozdrave sve dosadašnje, kao i buduće investicije iz Austrije u Srbiju.

Tokom sastanka je bilo reči o mogućnostima za dalje jačanje međuparlamentarne saradnje kojoj bi, kako je istakao Sobotka, snažan podstrek predstavljala poseta predsednika Skupštine Srbije Austriji. 

Takođe, ocenio je da aktivnosti i inicijative nacionalnih parlamenata mogu doprineti unapređenju saradnje u brojnim sferama od interesa, ujedno jačanju sveukupnih političkih odnosa.

Sastanku su prisustvovale potpredsednice Skupštine Srbije Sandra Božić i Snežana Paunović, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa  Austrijom Dragan D. Marković. 

Komentari (0)

Srbija