Politika

Orlić: Punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

22:21

Orlić: Punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje Srbije
Orlić: Punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje Srbije - Copyright Tanjug/Narodna skupština Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je tokom sastanka sa predstavnicima Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje (COELA), da punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i prioritet srpske spoljne politike.

Orlić je na sastanku izrazo zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje sa delegacijom EU u Srbiji, kao i rezultata koje je Srbija prethodnih godina ostvarila sa svojim partnerima iz EU.

Zahvalio je i na podršci evropskom putu Srbije, ukazujući na sveukupni napredak kako u ekonomskom pogledu, tako i u brojnim reformama sprovedenim u cilju bolje i prosperitetnije budućnosti svih građana Srbije, saopštila je pres služba Skupštine Srbije.

Tanjug/Narodna skupština Srbije

 

Orlić je naglaso da je NS RS kompletirala reformu pravosuđa započetu promenom Ustava prošle godine. 

"U neposrednoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, usvojili smo ceo set zakona i tako obezbedili nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca na najvišem nivou u istoriji naše zemlje", poručio je Orlić.

Predsednik skupštine je informisao je sagovornike o brojnim aktivnostima skupštine, kojima se konstantno unapređuje standard u brojnim značajnim oblastima. U ime predsedavanja Švedske Radnim telom Saveta EU, Suzana Lisik je ponovila posvećenost EU perspektivi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, podsetivši da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije.

Tanjug/Narodna skupština Srbije

 

Istakla je važnost koja se pridaje parlamentu u političkom dijalogu.  Države članice EU takođe su podsetile koliko je važno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Države članice su ponovile i očekivanja EU da se Srbija, kao zemlja partner i kandidat za pridruživanje EU, uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere EU, kao ključni aspekt procesa integracije u EU i snažan izraz strateškog izbora partnera i mesta u zajednici vrednosti.

Komentari (0)

Srbija