Politika

Petković: Sastanak Kurtija sa kandidatima pokazuje da će on biti faktički gradonačelnik

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

12:40

Petković: Sastanak Kurtija sa kandidatima pokazuje da će on biti faktički gradonačelnik
Petković: Sastanak Kurtija sa kandidatima pokazuje da će on biti faktički gradonačelnik - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je sastanak premijera privremenih prištinskih institucija samouprave Aljbina Kurtija sa četvoricom kandidata Pokreta "Samoopredeljenje" za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu KiM zapravo prava poruka koju Kurti upućuje Srbima na Vaskrs, a to je da će faktički gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića biti Aljbin Kurti, kao i da će na severu KiM vladati njegov Pokret "Samoopredeljenje". 

To što je svojim kandidatima poželeo pobedu na nedemokratskim i antisrpskim izborima i predstavio broj 115 koji treba da bude zaokružen, pokazuje u svoj svojoj suštini razmere Kurtijeve srbomrzačke politike i programa njegove stranke da KiM treba etnički očistiti od Srba, istakao je Petković, a saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je ukazao da sada svi mogu da vide koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu kada je govorio da Kurti sa dva odsto albanske podrške na severu želi da vlada kao gradonačelnik nad 98 odsto srpskog stanovništva koje ne želi da živi u Kurtijevoj lažnoj državi. 

Takvi izbori, koji imaju za cilj da ponište postojanje apsolutno većinskog srpskog naroda na severu KiM nastavak su terora i nasilja Kurtija nad Srbima, sa ciljem potpune okupacije severa, naglasio je Petković.

Ukazao je da najveću odgovornost u pokušaju da politički i na svaki drugi način bude porobljen srpski narod na severu KiM snosi međunarodna zajednica, koja snažno podržava nasilno održavanje izbora na kojima Srbi neće glasati. 

"Kako će sada zapadni predstavnici da objasne činjenicu da će čisto srpske sredine i opštine da vodi dva odsto Albanaca koji će jedini da izađu i glasaju. Je li to ta vrhunska demokratija za koju se navodno zalažu? A što se svi ti zapadni ambasadori i predstavnici nisu zalagali za održavanje srpskih izbora i referenduma na KiM, zašto tada nisu žalili za demokratijom i ljudskim pravima Srba koja su tada pogažena?", zapitao je Petković. 

Dodao je da svi treba dobro da pogledaju koliko su bili licemerni svi ti zapadni predstavnici koji su tobože brinuli o regularnosti izbora u centralnoj Srbiji, iako su održani po najvišim demokratskim standardima i uz izlaženje u susret svim suštinskim zahtevima opozicije, dok na Kosovu i Metohiji od istih tih zapadnih predstavnika ne postoji ni mrva brige ili odgovornosti za izborno nasilje koje Kurti želi da sprovede na severu KiM. 

"Toliko je očigledno da srpski narod na KiM može da isključivo računa na brigu, odgovornost i svaku vrstu pomoći predsednika Vučića i Srbije, dok svi drugi žele da nas dodatno pritisnu i ukinu naš slobodarski duh. To im neće poći za rukom, jer država Srbija će nastaviti da snažno podržava i vodi računa o svom narodu na KiM", naglasio je Petković.

Kurti je u nedelju razgovarao sa četvoricom kandidata Samoopredeljenja, koji će učestvovati na izborima u četiri opštine na severu KiM zakazane za 23. april.

Na Fejsbuk nalogu Samoopredeljenja objavljeno je da je Kurti uverio  četvoricu kandidata u snažnu podršku stranke i požeo im pobedu na izborima. 

Orlić: Kurti hoće da izazove sukob na KiM, krajni cilj mu je da tamo ne bude Srba


Takođe je, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, danas izjavio da se na Kosovu i Metohiji nastavlja destruktivno ponašanje premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija, a u Skupštini Srbije antidržavne koalicije lažnih desničara, što bilo izraženo na sednici Odbora za KiM i koji bi najviše voleli da malo glume Kurtija.

"Sada je jasna namera Kurtija da izazove eskalaciju, sukob, da uništi mir, izbegne svoje obaveze i da se reši Srba, što mu je krajni cilj. On svakoga dana govori da nikada neće da formira Zajednicu srpskih opština, dok strancima priča da hoće i tako zamajava sve oko sebe", rekao je Orlić za TV Pink.

Dodao je da Kurti razmišlja tako da bi bilo najbolje da na Kosovu nema Srba, jer onda ne bi bilo ni obaveze prema Srbima, ali da to država Srbija neće dozvoliti, što je potvrđeno i na nedavnom razgovoru u Raški.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada poručio da je Srbija spremna da čuva mir ali da ako budu krenuli da uklone Srbe, naša država to neće dozvoliti. Srbi na Kosovu i Metohiji imaju državu iza sebe, iza svega što oni traže stoji država Srbija i ona ima snage i kapaciteta da stane iza njih", rekao je Orlić.

Komentarišući izjavu poslanika Narodne stranke Đorđa Stankovića da bi narod na referendumu trebalo da se izjasni o evropskom planu za Kosovo i Metohiju i da odluku o tome ne može da donosi jedan čovek, Orlić je rekao da je to lakrdija i da se poslanici ove stranke zapravo samo takmiče ko će biti više u tajkunskim medijima i biti oštriji prema Aleksandru Vučiću.

"Da Jeremić i njegovi imaju imalo obraza nikada ne bi pričali o Kosovu. Da li su oni raspisivali referendum da ne urade ništa za vreme pogroma 2004. godine? Nisu. Nisu ni 2007. ni 2008., 2010. i 2011. kada su urađene mnoge stvari kojima je dozvoljeno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije", naveo je on.

Kada je reč o nedavnoj sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da su opozicioni poslanici tražili da se sednica zakaže a kada je to urađeno i rečeno im da mogu da pitaju i o Ohridu i o Briselu, kao i da neće biti zatvorenih tema, kratko su ostali na toj sednici.

"Kada su shvatili da im propada priča o kukanju ‚jao mi hoćemo a vlast ne da‚ malo su odsedeli i pobegli sa sednice odbora da drže konferencije za novinare", istakao je Orlić.
 

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija