Politika

Istekao rok za kandidaturu za izbore na severu Kosova, Srpska lista se nije prijavila: Ostajemo pri našim zahtevima

Komentari

Autor: A Ćup/Euronews Srbija

22/03/2023

-

17:57

Istekao rok za kandidaturu za izbore na severu Kosova, Srpska lista se nije prijavila: Ostajemo pri našim zahtevima
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Centralne izborne komisije u Prištini Valjmir Eljezi, potvrdio je da je danas istekao rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, na koje se nisu prijavili predstavnici Srpske liste. Izbori koji su prvobitno bili zakazani za decembar prošle godine, za koje se Srpska lista takođe nije prijavila, odloženi su na pritisak međunarodne zajednice uz obrazloženje da se to čini zbog bezbedonosne situacije.

Rok za prijavu političkih partija, pojedinaca i grupa građana za izbore četiri gradonačelnika na severu Kosova, kao i za odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan, za vanredne lokalne izbore na Kosovu istekao je u 16 časova, do kada predstavnici Srpske liste, kako što su i najavili, nisu istakli svoje kandidate 

Do sada se, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, osim najvećih stranaka koje okupljaju Albance, od srpskih, prijavila samo Partija kosovskih Srba iz Leposavića. Od srpskih kandidata kandidaturu je istakao Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba za mesto gradonačelnika Leposavić, dok se za gradonačelnicu Zvečana kandidovala nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović.

Srpska lista ne odstupa

Srpska lista je juče saopštila da na izborima neće učestvovati jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici specijalne kosovske policije povuku sa severa Kosova.

Srpska lista

 

"Delegacija Srpske liste predvođena predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Daliborom Jevtićem i Igorom Simićem imala je sastanak s ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom. Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije", saopštila je ova stranka koja je na prethodnim izborima dobijala više od 90 odsto glasova na severu Kosova..

Pozivi iz Prištine

U poslednjim satima pred istek roka za prijavu kandidata i kosovski premijer Aljbin Kurti je još jednom pozvao Srbe da uđu u institucije i da se prijave za izbore na severu.

"Pozivam sve kandidate, političare, političke stranke koji žele da predstavljaju građane, da se angažuju u našoj zajedničkoj zemlji, takođe iz srpske zajednice, da iskoriste poslednji dan za prijavu kandidature. Dakle, veoma je važno da svi oni koji žele da se bave javnom politikom na nivou opština na severu i koji žele da politički zastupaju interese građana, u ovom slučaju srpske manjine, iskoriste ove poslednje sate da se prijave. Ne pozivam one koji su napustili institucije da se vrate. Ne mogu da kažem onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo da se vrati, kao ni onome koji je posle ostavke dobio orden u Beogradu. Ali pozdravljam prijavu svih drugih koji su zainteresovani", naveo je Kurti.

Odlaganje izbora i produženje rokova nije promenilo stavove

Izbori su prvobitno bili zakazani za 18. decembar 2022. godine, ali su  na pritisak međunarodne zajednice i uz obrazloženje da se to čini zbog bezbedonosne situacije odloženi za 23. april. Potom je sa 18. marta produžen i prvobitni rok za prijavu učesnika izbora. Centralna izborna komisija je to obrazložila namerom da se "političkim strankama da više vremena".

Vanredni izbori na severu Kosova održavaju se nakon što su početkom novembra 2022. godine gradonačelnici iz redova Srpske liste u opštinama na severu s većinskim srpskim stanovništvom – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – podneli ostavke zbog odluke vvlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice. Istovremeno, tada su iz institucija na severu - policije, sudova - izašli svi Srbi.

O učešću Srba na izborima govorio je i šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport. On je u intervjuu za Euronews Srbije rekao, upitan da li očekuje da će Srbi izaći na izbore, naveo da misli da će to biti jedan od najvećih prioriteta kako bi se nastavio proces integracije predstavnika svih kosovskih zajednica, u ovom kontekstu - kosovskih Srba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija