Politika

Kurti o povratku Srba u institucije: Ne mogu da kažem onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo da se vrati

Komentari

Autor: A. Ćup

22/03/2023

-

14:50

Kurti o povratku Srba u institucije: Ne mogu da kažem onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo da se vrati
Kurti o povratku Srba u institucije: Ne mogu da kažem onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo da se vrati - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija mora da obezbedi da Srbija sprovodi dogovorene sporazume na terenu, rekao je novinarima kosovski premijer Aljbin Kurti posle današnje sednice vlade. On je pozvao Srbe na Kosovu da se prijave za učešće na lokalnim izborima na severu koji su zakazani za 23. april. Govoreći o povratku Srba u institucije on je naveo da "ne može da kaže onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo da se vrati, ni onome ko je posle ostake dobio orden u Beogradu".

Aljbin Kurti je rekao da se ne bavi izjavama srpske strane i da Evropska unija mora da obezbedi da se dogovoreni sporazumi, pa i ovaj iz Ohrida primenjuju na terenu od strane Srbije. 

"EU kaže da je to dogovor, a mi imamo izjave srpske strane koje pokazuju da ona ne namerava da neke stvari sprovodi i da pokušava neke dogovore da prekrši. Ali, ne moramo da se bavimo time. Sada je EU ta koja mora da obezbedi da se dogovoreni sporazumi sprovode na terenu", rekao je Kurti .

Kurti: "Prekršeni raniji sporazumi"

On je dodao da posrednik kontroliše primenu i da će biti posledica za svako odstupanje, deformaciju ili kršenje dogovorenog.

Prištinski premijer je, govoreći o Zajednici srpskih opština, ponovio da zajednica i opština ne znače isto, komentarišući izjavu Miroslava Lajčaka da se, između ostalog, u tački 7. govori o primeni sporazuma iz 2013. i 2015. godine i obaveznom formiranju ZSO. 

"'Zajednica' se ne može poistovećivati sa rečima 'Opština' ili 'Asocijacija'. U tački 7. osnovnog sporazuma navodi se određeni stepen samostalnosti srpske zajednice. Kaže se 'srpska zajednica', a ne 'opština'. Znate, zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu baš potpuno različiti, ali nisu ni ista stvar. Rekao sam i u Skupštini da sa mog gledišta, ne samo političkog, već i pravnog, kada kažemo srpska zajednica, onda automatski mislimo na okvirni sporazum za zaštitu manjina u okviru konvencije Saveta Evrope. Ovo je platforma, kako razumemo i mi smo posvećeni pravima zajednica, uključujući i srpsku", rekao je Kurti.

Oni sporazumi koje su njegovi prethodnici sklopili, iz 2013. i 2015, po rečima Kurtija, prekršeni su.

"Prvi sporazum je prekršio sam predsednik Srbije, koji je strukturama Srbije dao nalog za jednokratno uključivanje u kosovski sistem, a potom im naredio kolektivnu ostavku. Ovo je kršenje sporazuma od 19. aprila 2013. Ne poričemo da sporazum iz 2013. postoji, ali istovremeno nalazimo da je prekršen na dvostruki način. A drugi je sporazum iz 2015. koji nije prošao test Ustava Republike Kosova. Ne u dva ili tri člana, već u ukupno 23 člana. Stoga, moramo uzeti u obzir i ove elemente", rekao je Kurti.

On je ponovio da postoji 39 potpisanih sporazuma i da nijedan nema prioritet. Pomenuo je da Srbija insistira na formiranju Zajednice, a nije sprovela dogovor, na primer, o povratku katastarskih knjiga, priznanju diploma.

Kurti poziva Srbe da uđu u kosovske institucije i da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima

Kurti je pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da prijave učešće na lokalnim izborima na severu koji su zakazani za 23. april, ali i sve one koji žele da uđu u kosovske institucije, da se ponovo prijave na konkursima, aludirajući da to ne važi za one Srbe koji su uniforme bacili 5. novembra prošle godine.

Kurti je pozvao sve političke stranke da iskoriste ovu priliku.

"Pozivam sve političare, političke stranke, koji žele da se angažuju u našoj zajedničkoj zemlji, uključujući i one iz srpske zajednice, da iskoriste poslednji dan za prijavu za izbore 22. mart. Važno je za sve one koji žele da se angažuju u politici na opštinskom nivou u četiri opštine na severu, one koji žele da politički zastupaju interese građana, u ovom slučaju srpske manjine, da iskoriste poslednje sate i da se prijave za učešće na aprilskim izborima 23. aprila", rekao je Kurti.

Govoreći o povratku Srba u kosovske institucije, premijer Kosova navodi da su prijave otvorene.

"Nisam pozivao na njihovo vraćanje u institucije, ali sam više puta pozivao na novu prijavu sve koji su zainteresovani, ne samo za politiku, već i za javne službe, poput policije, zdravstva, prosvete i tako dalje. Svi Srbi imaju pravo na to kao građani naše zemlje. Ali ne mogu da kažem onome ko je bacio uniformu Republike Kosovo da se vrati, ni onome koji je posle ostavke dobio orden u Beogradu. Ali svakako pozdravljam prijavu drugih koji su zainteresovani",  istakao je Kurti.

On je dodao da prema informacijama kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova postoji sve veća zainteresovanost Srba i za zamenu srpskih registarskih tablica sa imenima kosovskih gradova, u, kako kaže, legalne kosovske, sa oznakama "RKS".

Poslednji dan za prijavu političkih subjekata za predstojeće lokalne izbore na severu Kosova ističe danas, dok je juče Srpska lista ponovo saopštila da neće učestvovati na izborima dok se ne ispune njihovi zahtevi koji su bili i povod za izlazak iz kosovskih institucija, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa Severa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija