Politika

Hil: Primena sporazuma iz Ohrida važnija od potpisa

Komentari

Autor: FoNet

21/03/2023

-

15:44

Hil: Primena sporazuma iz Ohrida važnija od potpisa
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

"Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa", potvrdio je danas FoNetu ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koju su pre 10 godina prihvatili Kosovo, Srbija, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbedi sigurnost i budućnost.

"Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci", predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

"Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova", poručio je Hil. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija