Politika

Kako je Aljbin postao "Zajednica": Kosovski premijer na meti kritika u Prištini zbog dogovora u Ohridu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

07:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Polemika o tome šta donosi implementacioni sporazum Beograda i Prištine danima se rasplamsava i na Kosovu. Priština je osvanula u grafitima "Aljbin zajednica" kojim je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju jasno stavljeno do znanja da mu deo javnosti zamera dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština čemu se godinama protivio. 

Zbog toga se našao i na meti kritika svog nekadašnjeg saradnika, analitičara i bivšeg predsednika Samoopredeljenja Visara Imerija koji je naveo da se ime Zajednice može promeniti, ali da će to suštinski biti ono čemu se Samoopredeljenje protivilo toliko godina. On je naveo da bi Kurti trebalo da povuče optužbe za izdaju koje je svojevremeno izrekao na račun biših premijera Hašima Tačija i Ise Mustafe zbog ZSO, ili da istu stigmu nosi na sebi, prenosi Kosovo onlajn pisanje Ekonomia online.

Kurti bi u četvrtak, kada se navršava dve godine od njegovog preuzimanja vlasti, trebalo da informiše poslanike o rezultatima razgovora u Ohridu. Ali i pre toga, na meti je javnih ličnosti i partija opozicije. 

Aljbina Kurtija za, kako tvrde, kršenje Ustava, osuđuju i dve najveće parlamentarne stranke, Demokratski savez i Demokratska partija Kosova, a Socijdemokratska partija, otcepljeno krilo Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje najavljuje proteste za 25. mart.

Opozicija nezadovoljna dogovorenim

Euronews/Anđelka Ćup

 

Stručnjak za ustavno pravo Enver Hasani, izjavio je za prištinsku "Kohu" da je Kurti prihvatanjem dogovora u Ohridu 18. marta prekršio Ustav Kosova i da sporazum nije ni “de fakto ni de jure priznanje Kosova od strane Srbije” i da, po njegovim rečima, ponovo približava Kosovo Srbiji. 

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, njeno formiranje je po Hisenijevim rečima stvaranje paralelnog ustavnog poretka, a ne stvaranje trećeg nivoa vlasti, a ni jedno ni drugo nije u skladu sa kosovskim ustavom.

"Stvara se paralelni ustavni poredak, uporedo sa formalnim ustavnim poretkom definisanim Ustavom Republike Kosovo. To se zove materijalni ustav. Materijalni ustav je onaj koji nije formalno napisan, ali koji reguliše ustavnu materiju i efektivno uređuje pitanja ustavne prirode. Ovaj neformalni Ustav koji se stvara, stvoriće državu u državi", rekao je Hasani.

Poslanica Demokratske partije Kosova (DPK) Blerta Deljiu Kodra rekla je da je ta stranka "rezervisana" prema sporazumu o kojem će Skupština Kosova raspravljati u četvrtak.

"Postoji ozbiljna zabrinutost zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici na Kosovu. Imamo ozbiljne primedbe na sporazum o kojem očekujemo da ćemo razgovarati u četvrtak. Premijer se juče, kao i uvek, služio igrom reči o onome što mi zovemo samoupravom. Detalje naše zabrinutosti iznećemo u četvrtak", rekla je Deljiu Kodra.

Printscreen/adriamedia.tv

 

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Armend Zemaj ocenio je da premijer mora da se oglasi i poslanike informiše o procesu dijaloga sa Srbijom i dogovoru o sporazumu u kojem je, po njegovim rečima, sporan deo o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Premijer je morao da o tome izveštava poslanike, da budemo informisani o procesu dijaloga, ali i o dogovoru, koji je u potpunoj suprotnosti sa našim ciljevima. Sastanak u Ohridu razotkrio je petnaestogodišnju obmanu premijera. Ono što je viđeno će nas mnogo koštati u smislu preuzetih obaveza jer deo koji je nazvan ‘samoupravljanje’ se ne prevodi na drugi način, već kao stvaranje nove vlasti", rekao je Zemaj.

Tortom i milkšejkom na Bisljimija

U međuvremenu su aktivisti opozicione Socijaldemokratske partije Kosova gađali tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija zbog, kako je naveo lider te stranke Dardan Molićaj, prihvatanja Prištine da osnuje Zajednicu srpskih opština. Molićaj je istovremeno na Fejsbuku najavio da će protest u subotu protiv Zajednice srpskih opština.

"Torta i milkšejk za 'Zajednicu'. Raduju se oni koji su to prihvatili! A mi građani Kosova ćemo se tome suprotstaviti i masovno tražiti njihovu ostavku, zato protestujemo u subotu 14 sati", napisao je Molićaj ispod snimka na kojem se vidi kako Bisljimija gađaju tortom. Na torti kojom je Bisljimi gađan na ulazu u zgradu vlade, pisalo je "Zbog zajednice", prenosi Reporteri.

Polemika i na društvenim mrežama

Euronews TV

Polemika se iz medija preselila i na društvene mreže. Politikolog Agron Malići je na Tviteru ali i u autorskom tekstu za "Vašington post" naveo da je glavni cilj međunarodne zajednice - SAD i EU - bio da skloni Srbiju iz ruske orbite, da je u tom cilju ispunjeno nekoliko srpskih zahteva i da je izvršen jak pritisak na Kurtija, ali da "nije jasno kakvu će šargarepu Priština dobiti". 

Najveća pažnja data je tviter polemici između bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova Petrita Seljimija i kosovskog novinara i publiciste Vetona Suroija.

Petrit Seljimi je, analizirajući ohridske dogovore, naveo da je konačni nacrt daleko gori od radnog, da misli da on neće biti implementiran te da će posledica takvog dogovora biti razmena teritorija. On je ukazao da je u ranijem nacrtu sporazuma Srbija bila obavezana da pristane na priznavanje dokumenata, nacionalnih simbola i na razmenu stalnih misija. Međutim, kako je dodao, toga sada nema i ističe da "obaveze sada jedino ima Priština".

Odgovorio mu je Suroi u nekoliko tvitova, kritikujući ga zbog toga što je, kako tvrdi, vlada Hašima Tačija neuspešno sa Srbijom dogovarala razmenu teritorija te tvrdi da je čak i ovakav implmentacioni plan bolji nego da bude odbijen, a svakako bolji od razmene teritorija.

Kurti: Kosovo je konstruktivno

Kosovski premijer je i pre zakazane skupštinske sednice počeo da odgovara kritičarima prebacujući krivicu za neispunjavanje dogovorenog na Beograd. On je izjavio da očekuje da međunarodna zajednica osudi i kazni ponašanje Srbije, kako on kaže, zbog nesprovođenja dogovora iz Ohrida. To se, dodao je, prvenstveno odnosi na izjave iz Beograda o tome da nikada neće priznati Kosovo i da neće dozvoliti članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Postoji rok kada treba da počne primena dogovora iz Ohrida, to bi trebalo da se desi odmah, trebalo je da počne juče, rekao je Kurti novinarima i dodao da Beograd već krši dogovoreno izjavama da neće dozvoliti članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Očekujem da međunarodni faktori osude ponašanje Srbije koja na sastancima kaže da neće ništa da potpiše, a između sastanaka kaže da neće ništa ne sprovodi. Druga strana ne može da govori protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ne može da govori kao da nikada neće priznati Kosovo, jer je osnovni sporazum de fakto priznanje. Ovo je od suštinskog značaja za proces i važno je da svi naši saveznici, prijatelji, nastave da budu uz Kosovo jer smo konstruktivni, posvećeni i kreativni kao nikada", rekao je Kurti posle konferencije o socijalnoj zaštiti održane u Prištini.

On je dodao da u procesu dijaloga jedini "daje konstruktivne predloge, ali da se oni nažalost", po njegovim rečima - odbijaju.

Komentari (0)

Srbija