Politika

Nezadovoljstvo u Prištini zbog dogovora u Ohridu: Bisljimija gađali tortom, Kurti osvanuo na plakatima kao Pinokio

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

16:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Protesti i negodovanja kosovskih Albanaca zbog dogovora iz Ohrida se sa društvenih mreža sele i na ulice.

Jedan od prvih koji je osetio izliv besa bio je glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi koga su, kada je pokušao da uđe u zgradu vlade u Prištini aktivisti Socijaldemokratske partije su ga gađali tortom i i milk šejkom. Tortu na kojoj je pisalo "Čestitamo na Zajednici" je nekako izbegao, ali ne šejk.

Nakon što su širom Prištine osvanule ispisane poruke "Aljbin Zajednica" pojavili su se i plakati s fotografijom premijera Kosova Aljbina Kurtija sa nosem kao u Pinokija kojima je Socijaldemokratska partija Kosova najavila je protest protiv dogovora u Ohridu i formiranja Zajednice srpskih opština, zakazan za subotu, 25. mart.

Kako je rekao sekretar Socijaldemokratske partije Nol Nuši, dugačak nos je asocijacija na "Kurtijeve laži i populizam" u vezi sa dijalogom sa Beogradom. 

"Čitava njegova opoziciona borba se svodila na otpor dijalogu sa Srbijom. Upravo on je organizovao najveće proteste protiv formiranja ZSO, a danas je prihvatio sporazum u kojem je obavezno njeno formiranje", rekao je Nuši.

On je pozvao na protest sve građane i stranke, ali i pristalice Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje koje je, kako je istakao, Kurti prevario. 

Predsednik SDP Dardan Molićaj je najavljujući proteste 25. marta zbog ohridskog sporazuma premijera Kosova Aljbinom Zajednicom jer je Priština osvanula s grafitima "Aljbin zajednica" uz poruku da pristajući na ZSO "ulazi u istoriju". 

Nešto blaže kritike stižu i sa drugih strana - od Demokratskog saveza Kosva čiji predsednik Ljumir Abdidžiku kaže da je kosovska strana u procesu pregovaranja napravila velike ustupke. 

Kurtija javno brane funkcioneri njegove partije koji ističu da sporazum obavezuje Srbiju da prestane da lobira protiv Kosova i da preuzima obaveze u procesu pronalaženja nestalih.

Sam Kurti nastavio je na društvenim mrežama prozivku predsednika Srbije Aleksandra Vučića pitajući se da li je Aleksandar Vučić "Dr No ili Mr Njet" i kaže da je Vučić odbio da potpiše sporazum i 27. februara i 18. marta i odbio "velikodušnu ponudu Kurtija da se uvede samouprava za Srbe na Kosovu".

Komentarišući situaciju novinar Rojtersa Endrju Grej koji je pratio ono što se događalao u Ohridu kaže da početne reakcije na sporazum nisu sjajne, podseća na to da se predsednik Srbije našalio kako ga  ruka i da zato neće potpisati dokument i komentariše i ovaj najnoviji tvit Kurtija.

Juče se oglasio i Edi Rama u vezi sa sporazumom kritikujući generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša koji je u saoštenju naveo da je Sporazum u Ohridu dobar put ka nomalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Rama je negodovao i pita da li je to greška i zašto nije rekao "Srbija i Kosovo".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija