Politika

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Borelj: Neuspešna deeskalacija imaće negativne posledice, raspisati izbore što pre

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/06/2023

-

09:54

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Borelj: Neuspešna deeskalacija imaće negativne posledice, raspisati izbore što pre
KRIZA NA SEVERU KOSOVA Borelj: Neuspešna deeskalacija imaće negativne posledice, raspisati izbore što pre - Copyright Tanjug/AP/Bojan Slavković

veličina teksta

Aa Aa

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu jutros je okupljen manji broj građana. U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbeđuju vojnici KFOR-a raspoređeni oko zgrada opština.

Građani na protestima u tri opštine zahtevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na severu Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije.

Takođe, zahtevaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije. Od Srba uhapšenih posle sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru.

Ključni događaji

  • KFOR u ponedeljak nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana
  • Zaposleni u opštinama na severu i građani nastavljaju sa protestima i danas
  • Vučić: Situacija komplikovana, svakog dana može da dođe do eskalacije
  • Kurti: O mogućnostima novih izbora na severu s Lajčakom i Eskobarom
  • Turska na zahtev NATO-a šalje specijalce na KiM
  • Lajčak i Eskobar u Beogradu 5. i 6. juna
  • Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM
  • Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva

22.20 Šole: Ohrabrio sam Vučića da podstakne smirivanje među kosovskim Srbima

Specijalni savetnik američkog predsednika Derek Šole poručio je na Tviteru da je „ohrabrio“ predsednika Srbije Aleksandrsa Vučića da smiri krizu na Severu.

„Ohrabrio sam juče predsednika Srbije Vučića da podstakne smirivanje među Srbima na Kosovu, preduzme korake da pomogne ublažavanju krize na severu Kosova i vrati se na put normalizacije i konstruktivnog angažovanja u Dijalogu uz podršku EU“, saopštio je visoki američki zvaničnik.

 

 

20.20 Priština: Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu

Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga. Slučaj je pokrenut kao "napad na ustavni poredak Kosova", navodi se u dnevnom izveštaju policije, prenosi RTS.

"29.05.2023 u 17:00, oko 70-80 nasilnih osoba, koristeći razne eksplozivne naprave, vatreno oružje, kamenje i betonske cigle, napalo je policajce koji su bili na dužnosti. O slučaju je obavešten i tužilac, dok policijske jedinice istražuju slučaj", navodi se u izveštaju.

Nakon nasilnog upada policije u opštinske zgrade u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kako bi uveli novoizabrane predsednike opština albanske nacionalnosti, dva dana kasnije, u ponedeljak 29. maja zgrade opština blokirao je Kfor snagama za razbijanje demonstracija. Srbi su se okupili na mirnom protestu zahtevajući da policija i albanski predsednici opština napuste zgrade opština. Bez reakcije na zahteve, vojnici Kfora su u popodnevnim satima krenuli u  razbijanje protesta Srba koji su prethodno seli na ulicu, pružajući gandijevski otpor. Kao posledica intervencije vojnika Kfora, usledio je i otpor okupljenih Srba.

U neredima je teže i lakše povređeno oko 80 civila i vojnika Kfora iz Mađarske i Italije.

18.21 Grenel: Čak i Rama krivi Kurtija, to je katastrofa za Prištinu

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je, komentarišući intervju albanskog premijera za BBC, da čak i Edi Rama krivi Aljbina Kurtija zbog situacije na KiM, te da je to katastrofa za Kosovo.

"Čak i albanski premijer krivi Kurtija. To je katastrofa za Kosovo", napisao je Grenel na Tviteru, uz video-snimak intervjua Edija Rame.

U jučerašnjem razgovoru za BBC, albanski premijer je izjavio da su SAD i EU ''potpuno u pravu'' kada je reč o dešavanjima na severu KiM, kao i da stav premijera Kurtija o tome nije ispravan.

18.03 Rama: Beograd i Priština da reše sukob pre nego što EU primeni mere protiv njih

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da se nada da će Priština i Beograd rešiti aktuelni sukob pre nego što Evropska unija bude primenila snažne mere protiv njih.

"Snažno se nadam da će naše bratsko Kosovo i prijateljska Srbija rešiti ovaj sukob pre nego što EU primeni snažne mere protiv njih. Oni treba da deluju brzo i da shvate da ispunjavanje zahteva EU podrazumeva povratak razumu kao odgovornih evropskih država", napisao je Rama na Tviteru.

On je dodao da "EU ne može da bude jasnija", te da nastavak sa raspoređivanjem policije, odnosno vojnih trupa ''predstavlja samopovređivanje''.

"Nastavak sa ovim apsurdnim neplanskim raspoređivanjem policije da zaštiti prazne zgrade u koje izabrani zvaničnici ne mogu da uđu, a sa druge strane, raspoređivanje vojnih trupa na granici druge zemlje ne može biti veće samopovređivanje, niti manje evropski", poručio je Rama.

 

17.20 Osmani predstavio plan OEBS-a za deeskalaciju situacije na KiM u devet tačaka: Ostavke gradonačelnika i novi izbori

Predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani objavio je danas predlog plana u devet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije u kojem se, između ostalog, traži da gradonačelnici na severu KiM podnesu ostavke na leto 2023. godine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora ove godine. Opširnije u odvojenom tekstu.

 

 

16.03 Vujičić: Narod osmi dan okupljen u Zvečanu, nadamo se mirnom rešenju

Koordinatorja Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Danijela Vujičić izjavila je za Tanjug da se danas, osmog dana krize na severu Kosova i Metohije, narod u velikom broju okupio u Zvečanu i da Srbi očekuju da će se problemi rešiti mirnim putem.

"Mi jesmo za mir ali suštinski je važno šta će uraditi Priština i međunarodna zajednica. Srpski narod na Kosovu i Metohiji neće odustati od svojih zahteva, a tražimo povlačenje svih ROSU jedinica sa severa pokrajine, oslobađanje otetih sugrađana Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, kao i povlačenje lažnih gradonačenika iz opština na severu pokrajine", rekla je ona.

Istakla je da se juče veliki broj radnika opštine Zvečan upisao da je došao na posao poštujući radnu obavezu koja mu je onemogućena dolaskom kosovske policije i njenim upadom u zgradu opštine. Vujičić je navela da je KFOR oko zgrada lokalnih samouprava koje su u srpskom sistemu i da nikada ranije nijedan Albanac nije imao pristup tim zgradama, te da one pružaju usluge građanima, a nisu ni vojne baze niti vojna utvrđenja.

15.10 Bocan-Harčenko: Situacija na KiM opasna, može doći do obnove krvoprolića

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji opasna, kao i da bi mogla da dovede do obnavljanja krvoprolića.

"Ova situacija je opasna, jer bi moglo da dođe do izbijanja još većeg sukoba, konflikta i obnavljanja krvoprolića na severu Kosova, a to da može da dovede i do širenja tenzija na ceo Balkan, ili bar na jedan deo balkanskog regiona", rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za RT Balkan.

On je dodao da Evropska unija i Zapad u celini sve vreme pokazuju jednostran pristup u rešavanju problema.

"Teško da možete da nađete neki slučaj ili etapu u rešavanju problema u bivšoj Jugoslaviji, počevši od 1991. godine, kada je Evropska unija imala potpuno nepristrasan stav. I stremljenje da se podrži protivnik Srbije uvek je bilo prisutno, posebno u rešavanju problema Kosova", naveo je Bocan-Harčenko, dodavši da je Rusija podržavala početak pregovora Beograda i Prištine, ali da nije imala bilo kakve iluzije, te da EU nije odigrala ulogu poštenog posrednika.

14.30 Borelj: Neuspešna deeskalacija imaće negativne posledice, raspisati izbore što pre

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija navodi se u saopštenju Žozepa Borelja visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU. Borelj je, u ime svih 27 članica EU, upozorio da je Unija spremna da sprovede odlučne mere i istakao je da neuspešna deeskalacija tenzija može dovesti do negativnih posledica. On je, istovremeno, poručio da prevremene izbore u sve četiri opštine na severu KiM treba raspisati što je pre moguće, uz učešće Srba, i ukazao da hitno treba vratiti mir.

"Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO KFOR i misije EU EULEKS i njihovih mandata", navodi se u saopštenju Borelja.

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne aktivnosti protiv građana, trupa KFOR, organa za sprovođenje zakona i medija na severu KIM.

"Očekujemo da Kosovo odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, a ne u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na tim izborima", stoji u saopštenju u kojem se izrazava zabrinutost zbog statusa najvišeg stepena pripravnosti Vojske Srbije.

Evropska unija očekuje i od Beograda i Prištine da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu KiM koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa.

"Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova", poručio je Borelj u ime svih članica EU.

13.30 Turska na zahtev NATO-a šalje specijalce na KiM

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da će, na zahtev NATO-a, u naredna dva dana poslati specijalce na Kosovo i Metohiju, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu, i pozvalo suprotstavljene strane na uzdržanost.

Kao odgovor na zahtev dobijen iz Združenog štaba NATO-a u Napulju, zbog dešavanja na severu Kosovu, "planirano je da se 4. i 5. juna u kasarnu 'Sultan Murat' na Kosovu" upute turske snage, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, radi se o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pešadijske brigade iz Kirklarelija, koja je ranije bila raspoređena u sastav KFOR-a.

U saopštenju se dodaje da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru misija UN, NATO-a, EU i OEBS-a.

"U tom kontekstu, naša zemlja pomno prati dešavanja na Balkanu, gde imamo zajedničke istorijske i kulturne vrednosti, zauzima konstruktivan stav i poziva na uzdržanost strana, kao i na rešavanje  nedavnih događaja u prijateljskom i bratskom severnom delu Kosova, koji nanose štetu regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, kroz dijalog", navelo je tursko Ministarstvo odbrane.

msb.gov.tr

 

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 30. maja u Oslu da će ta vojna alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, kako bi se suzbilo nasilje koje je izbilo na severu pokrajine i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

12.58 Pripadnici srpske zajednice izneli zahteve međunarodnoj zajednici

Pripadnici srpske zajednice iz svih delova Kosova uputili su apel za mir stranim organizacijama i ambasadama, EU i zemljama Kvinte. Dokument je potpisalo 160 Srba.

"Verujemo da jedino oni mogu sačuvati mir na Kosovu i izvršiti odlučan pritisak na Vladu Aljbina Kurtija da sprovede sledeće mere koje su neophodne kako bi se očuvao mir i stvorili uslovi za primenu nedavno postignutog Sporazuma o implementaciji", navodi se u javnom proglasu, a potom iznose i argumentovani zahtevi:

  • Povlačenje   svih   specijalnih   policijskih   jedinica   sa   severa   Kosova,   izopština, novoizgrađenih bazaali i sa kontrolnih punktova,jer je njihovo prisustvo u suprotnosti sa  članovima  128.i  61.Ustava Kosova i  tačkom  9.  Briselskog  sporazuma  iz  2013. godine. Ponašanje ovih policajaca izaziva strah i nemir među lokalnim stanovništvom i predstavlja pretnju po mir, a izostanak reakcija na njihovo nelegalno razmeštanje na severu  Kosova,na  nasilno  i  protivpravno  oduzetom  zemljištu,poslata  je  pogrešna poruka da je dozvoljena militarizacija ovog prostora;
  • Napuštanje opštinskih zgrada i drugih javnih objekata u administrativnim centrima naseveru  Kosova  od  strane  političkih  predstavnika  kosovskih  Albanaca  koji  nemaju demokratski  legitimitet  da  predstavljaju  lokalne  zajednice  u  tim  sredinama,  i obezbeđivanje neometanog pristupa postojećim službenicima lokalne administracije njihovim kancelarijama do organizacije novih izbora;
  • Razmeštanje  jedinica  KFOR-a  i  EULEX-a  na  severu  Kosova  u  cilju  očuvanja  mira  do trenutka  bezuslovnog  povratka  lokalnih  Srba  u  policiju,  što  mora  uključiti  i  jake garancije za poštovanje specifičnih nadležnosti Regionalnog policijskog direktorata –Sever koje su definisane Briselskim sporazumom a koje su derogirane odlukama Vlade Kosova od kraja 2021;
  • Primena člana 7. Sporazuma o normalizaciji kojim se garantuje pravo na samoupravu u srpskim zajednicama na Kosovu i formalizaciju statusaSrpske pravoslavne crkve;
  • Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa Briselskim sporazumom iz  2013.  godine  i Opštim  principima  za  formiranje  Zajednice  opština  sa  srpskom većinom iz 2015;
  • Nakon   prilagođavanja   pravnogokvira   radi   formiranja   Zajednice,   organizovati demokratske  izbore  u  opštinama  na  severu  Kosova  i  stvoriti  uslove  za  neometan  i bezuslovan povratak Srba u institucije;
  • Primena  odluke  Ustavnog  suda  iz  maja  2016.  godine  kojom  se  potvrđuje  vlasništvo Manastira Visoki Dečani nad 24ha zemljišta;
  • Rešavanje svih slučajeva napada na Srbe i njihovu imovinu, uključujući protivzakonitu eksproprijaciju zemljišta, nedavne incidente u kojima je korišćeno vatreno oružje od strane pripadnika bezbednosnih službi na Kosovu, kao i jačanje mera bezbednosti u srpskim sredinama na Kosovu;
  • Prestanak  demonizacije  srpskog  naroda  u  javnim  nastupima predsednice  Kosova, predsednika  Vlade  Kosova  i  drugih  visokih vladinih zvaničnika  iz  redova  albanske zajednice

12.02 Petković: Rane Dragiše Galjka još jedan pokazatelj terora Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su rane Dragiše Galjka još jedan pokazatelj terora Aljbina Kurtija.

"Galjak se hrabro drži i on je jedan od naših Srba koji se bori za slobodu našeg naroda na Kosovu i Metohiji mirno i dostojanstveno. I dok su oni mirno i dostojanstveno branili svoje parče zemlje da okupacioni gaulajteri i kosovska policija ne odlučuju o životu i smrti Srba na Kosovu i Metohiji, kosovski ROSU policajac je Dragišu pogodio sa dva metka u leđa", rekao je Petković, i naveo da se Galjak hrabro drži ali da mu je pootrebna dodatna pomoć lekara u Urgentnom centru KC Srbije.

11.45 Povređenom Galjku predstoji ozbiljno lečenje zbog teške povrede

Dragiša Galjak, koji je 29. maja na nemilim događajima u Zvečanu zadobio teške telesne povrede, juče je prevezen iz Opšte bolnice Kosovska Mitrovica na Odeljenje intenzivne nege Urgentnog centra Srbije, jer mu zbog teške povrede predstoji ozbiljno lečenje, izjavio je danas direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin. Ašanin je rekao da je Galjak u dobrom opštem stanju.

09.55 Mali broj Srba izašao na Zadušnice u južnom delu Kosovske Mitrovice

Mali broj Srba obišao je danas na Zadušnice gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom. Ove godine zbog trenutne bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada. U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

Inače, oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kovoskoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je.

09.45 Vučić posetio ranjenog Srbina sa KiM Dragišu Galjka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u Urgentnom centru KC Dragišu Galjka kojeg je tzv. kosovska policija teško ranila tokom nereda na severu KiM. Vučić je tom prilikom Galjku poželeo dobro zdravlje i kako je rekao “slobodu za koju se borio celog života” “Dragiša Galjak, Srbin kojeg je teško ranila Kurtijeva policija, uspešno se oporavlja. Poželeo sam mu dobro zdravlje i ono za šta se Dragiša borio celog života, slobodu!”, napisao je Vučić na Instagramu.

09.15 Kurti: O mogućnostima novih izbora na severu s Lajčakom i Eskobarom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne "osporava neophodnost" održavanja novih izbora na severu KiM "u nekom trenutku", ali da pre toga treba da se uspostavi, kako kaže, "vladavina zakona".

Kurti je u intervjuu za NBC News izjavio da će o mogućnostima za održavanje novih izbora razgovarati sledeće sedmice sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji će posetiti Prištinu.

08.00 KFOR i dalje na ključnim tačkama

U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbeđuju vojnici KFOR-a raspoređeni oko zgrada opština.Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave. U Zvečanu su pripadnici KFOR-a raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi sprečili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju. To je bio jedan od zahteva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata.

07.30 Kurti pročitao imena Srba koji su navodno organizovali demonstracije

U Prištini je juče održana vanredna sednica parlamenta privremenih prištinskih institucija na kojoj je Aljbin Kurti poslanike izvestio o dešavanjima na severu Kosova i Metohije. Kurti je pročitao imena i prezimena Srba za koje tvrdi da su navodno organizovali demonstracije na severu, kada je izbio sukob između Srba i pripadnika Kfora. Na jučerašnjoj sednici opozicija je optužila Kurtija za jednostrane poteze, dovođenje u rizik živote kosovskih specijalaca i narušavanje dobrih odnosa sa SAD.

Komentari (0)

Srbija