Politika

KRIZA NA KOSOVU Srbi protestuju osmi dan, Lajčak i Eskobar Kurtiju izneli tri zahteva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/06/2023

-

09:55

KRIZA NA KOSOVU Srbi protestuju osmi dan, Lajčak i Eskobar Kurtiju izneli tri zahteva
KRIZA NA KOSOVU Srbi protestuju osmi dan, Lajčak i Eskobar Kurtiju izneli tri zahteva - Copyright Profimedia/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a građani se i danas okupljaju ispred zgrada opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću do ispunjenja zahteva. Jutros su se zaposleni u lokalnim samoupravama, koji ne mogu na svoja radna mesta, ispred bodljikave žice, upisivali u improvizovani spisak o dolasku na posao.

Ključni događaji

  • KFOR u ponedeljak nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana
  • Zaposleni u opštinama na severu i građani nastavljaju sa protestima
  •  Lajčak: Kurtiju predočena tri zahetva - hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i brzi novi izbori
  • Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM
  • Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM
  • Saracin: Međunarodna zajednica ljuta i razočarana
  • Devenport: Bez povratka Srba u institucije neće se vratiti osećaj normalnosti
  • Ristuća: Kurti da ne koristi "kišobran" KFOR-a za jednostrane akcije

Dešavanja na severu Kosova pratite u našem LIVE blogu

23.40 Lajčak: Kurtiju predočena tri zahetva - hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i brzi novi izbori

Dužeo d dva sata je trajao sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Miroslav Lajčak je posle sastanka izjavio da su Aljbinu Kurtiju predočena tri zahteva za rešenje situacije na severu Kosova, a to je hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i brzi novi izbori.

„Gradonačelnici na severu, osim legaliteta, moraju imati i legitimitet“, rekao je Lajčak.

Gabrijel Eskobar je istakao da u evroatlantskoj zajednici nikada nije bilo više jedinstva i da Evropska unija, SAD, NATO zemlje kao i svi prijatelji Kosova imaju jedinstven stav u vezi prevazilaženja krize na severu Kosova.

Upitan da li je Kurti prihvatio njihove zahteve, Eskobar je odgovorio da je ovo večeras tek početak misije. Opširnije u odvojenoj vesti.

V. Ćup

 

 

22.40 Kurti obavestio Lajčaka i Eskobara o imenovanju Slađane Pantović u opštini Zvečan

Na početku sastanka Kurti je obavestio Lajčaka i Eskobara o imenovanju Slađane Pantović na mesto zamenice predsednika opštine Zvečan.

"Srpkinja je imenovana na mesto zamenice predsednika opštine Zvečan“, rekao je Kurti i naveo da želi da sa EU i SAD, kao partnerima i saveznicima, radi dalje na deeskalaciji situacije na severu, prenosi Kosovo onlajn.

Sastanku Kurtija sa Lajčakom i Eskobarom prisustvuju i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

22.06 SAD ponovo traže da novi gradonačelnici i policija napuste opštinske zgrade

Premijer Kosova Aljbin Kurti i vlada treba da omoguće gradonačelnicima na severu Kosova da svoj posao obavljaju na alternativnim lokacijama i da narede povlačenje policije koja se nalazi u blizini opštinskih objekata, istakao je danas portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Patel je, na konferenciji za novinare, osudio nasilje prema pripadnicima Kfora na severu Kosova. Podsetio je da su SAD kritikovale što je sproveden nasilni pristup novih gradonačelnika zgradama opština na severu. Rekao je da SAD smatraju da gradonačelnici njihov posao treba da obavljaju na alternativnim lokacijama i ukazao na potrebu ponovnog održavanja izbora na severu Kosova.

On je naveo da Srbija treba da spusti nivo pripravnosti vojnih snaga i da pozove kosovske Srbe da se uzdrže od nasilja.

21.19 Lajčak i Eskobar se sastali sa Kurtijem, sastanak kasnio zbog Kurtijevog prisustva na utakmici

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se večeras sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini. Sastanak je trebalo da počne u 20 časova, ali je odložen za 20.45 časova, prenosi Reporteri. Kossev prenosi da je sastanak odložen jer je kosovski premijer prisustvovao fudbalskoj utakmici u okviru Kupa Kosova. Očekuje se da će se Lajčak i Eskobar susresti i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i liderima opozicionih partija.

21.10 Rasprava o KiM u britanskom parlamentu, Mičel pozvao na povlačenje specijalaca

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Endru Mičel izjavio je danas da London poziva vladu privremenih prištinskih institucija da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu KiM, kao i novoizabrane gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija. Za vreme današnje rasprave o situaciji na severu KiM u britanskom parlamentu, Mičel je istakao da London takođe radi sa međunarodnim partnerima na smirivanju tenzija.Opširnije u odvojenoj vesti.

19.55 Rode: Hitno raditi na sprovođenju ciljeva izjave EU27

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode podržao je danas nastojanja specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i naveo da ''hitno treba raditi na sprovođenju ciljeva deklaracije EU27''.

On je na svom nalogu na Tviteru napisao da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa francuskim ambasadorom na Kosovu Oliverom Geroom i zamenikom nemačkog ambasadora Matijasom Konradom izneo svoje viđenje dešavanja na severu KiM, kao i u okviru dijaloga.

''Premijer Kurti je izneo svoje viđenje aktuelnih dešavanja na severu/u dijalogu. (Francuski ambasador) Olivije Gero i moj zamenik su ponovili naš jasan stav u skladu sa nedavnim izjavama zemalja Kvinte. Hitno treba raditi na ciljevima deklaracije EU27. Puna podrška Miroslavu Lajčaku'', napisao je nemački ambasador.

Evropska unija je ranije pozvala Beograd i Prištinu da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je, u me svih 27 članica 

 

 

18.35 Oko 500 turskih specijalaca počelo da pristiže u kasarnu ''Sultan Murat''

Oko 500 turskih pripadnika mehanizovane pešadijske brigade NATO-a počela su da pristižu na KiM, saopšteno je danas iz Alijanse.

Navodi se da će oni u početku biti stavionirani u kasarni Sultan Murat, i da će na KiM biti stacionirani dokle god bude potrebno. Prošle sedmice najavljeno da će Turska, na zahtev NATO, u naredna dva dana poslati specijalce na KiM, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu.

17.48 Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan

Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik ove opštine, Iljir Peci. Pantović će, prema odluci, obavljati funkciju do isteka mandata predsednika opštine, piše Kpssev.

Ona je jedina kandidatkinja iz srpske zajednice, koja je učestvovala na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na Severu – 23. aprila. Kandidovala se za gradonačelnicu Zvečana. Slađani Pantović bila je tada ponuđena policijska zaštita zbog pretnji koje je dobijala.

17.05 Povređeni italijanski vojnici prebačeni u Italiju

Vojnici italijanskog kontingenta Kfora koji su povređeni tokom nemira u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije prebačeni su u Italiju, saopštio je danas KFOR.

Pored 11 italijanskih vojnika, koji su povređeni u Zvečanu 29. maja, u Italiju je otputovalo i osam pripadnika te misije raspoređenih u Peći zbog lakših povreda. Kako se  navodi u saopštenju, 15 od 19 povređenih italijanskih vojnika vratilo se u Italiju i oni će dalji medicinski tretman primiti u vojnoj bolnici "Čelio", dok će se ostali oporavljati u  ambulanti KROR-a.

16.26 Dodatne NATO snage počinju da pristižu na Kosovo

Dodatne NATO snage počele su da stižu na Kosovo, saopšteno je iz Alijanse. Oko 500 pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade činiće najveći deo NATO pojačanja. Turski bataljon će u početku da bude stacioniran u kampu Sultan Murat, a na Kosovu će biti raspoređen koliko god bude potrebno, navodi se. Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO takođe je stavljen u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ukoliko bude potrebno.

14.28 Vučić sutra sa Lajčakom i Eskobarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sastanak je zakazan u 18.30 časova, u Vili Mir, saopštila je pres služba predsednika. Sastanku će prisustvovati šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador SAD Kristofer Hil.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

13.53 Kosovska policija ušla u ulicu gde su okupljeni građani

U ulici na kojoj su okupljeni građani u Zvečanu, iznenada se pojavilo vozilo Kosovske policije, iako su pripadnici KFOR-a raspoređeni tu upravo da ne bi došlo do eventualnog incidenta, javlja reporterka Euronews Srbija. Navodno, kako je rekao policajac koji je upravljao vozilom, dovezao je hleb za svoje kolege. Pripadnici KFOR-a su otvorili metalnu ogradu, kako bi ga propustili.

Euronews

13.38 Stano: Najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas, komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji, da je najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju situacije na terenu. On je pozvao dve strane da rade na održivom rešenju i dodao da je platforma za to dijalog uz posredstvo Evropske unije. "Uvek smo spremni da ugostimo i pozovemo na sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija, kada se steknu uslovi za to i kada njih dvojica budu pristala", rekao je Stano na konferenciji za medije.

On je naveo da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki emisar za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas posetiti Prištinu, a da će sutra biti u Beogradu.

12.55 KFOR delimično uklonio bodljikavu žicu

KFOR je delimično uklonio bodljikavu žicu sa glavne ulice u Zvečanu, koju je postavio dan posle sukoba sa građanima, javlja reporterka Euronews Srbija. Između pripadnika KFOR-a i okupljenih građana ostala je metalna ograda, a bodljikava žica još uvek nije uklonjena sa bočnih ulica koje vode prema zgradi opštine u kojoj se još uvek nalaze pripadnici policije i specijalne policije Kosova.

Euronewsd Srbija/Vladislav Ćup

 

12.41 Maturski ispit u Zvečanu onemogućen

Školski pedagog srednje škole u Zvečanu Suzana Aleksić, izrazila je zabrinutost zbog izazova sa kojim se njihova škola susrela prilikom organizacije maturskog ispita. Zbog sprečenosti da koriste svoju zgradu za održavanje ispita, škola je bila primorana da koristi prostorije osnovne škole.

"Jako nam je teško, prvo, da se oranizujemo, zato što smo morali sav materijal da prebacimo iz naše škole u osnovnu školu. Jer vidite kakva je situacija, nije nam dozvoljen pristup sa učenicima, nego dozvoljavaju samo po jedan, eventualno dvoje od nas uđe u školu i da iznesemo ono što nam je potrebno", izjavila je Aleksić.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Aleksić je takođe izrazila duboku zabrinutost zbog teškog stanja u kojem se nalaze učenici. Primetila je da su deca veoma razočarana i tužna, te se nada da ova situacija neće imati negativan uticaj na današnji ispit.

11.40 Osnovci izveli performans ispred opštine Zvečan

Maturanti osnovne škole "Vuk Karadžić" u Zvečanu izveli su danas performans ispred zgrade opštine. Oni su, noseći svoje maturske majice i zastave Srbije, recitovali stihove naših poznatih pisaca. Maturanti su raširili i transparent na kome je pisalo "Zvečan je večan". Zbog nasilnog upada specijalnih snaga kosovske policije u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću nastava na severu Kosova i Metohije je obustavljena od prvog juna.

10.00 Evroparlamentarci: Miran dijalog jedini način rešenja problema na Kosovu

Odgovarajući na pitanje dokle će Evropska unija (EU) tolerisati uporno odbijanje Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, istakli su da je za rešenje aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji miran dijalog jedini put napred.

"Ne radi se ovde o toleranciji postupaka, već o pokušaju da vidimo koliko smo u stanju da premostimo razlike i smirimo strasti. EU i Evropski parlament moraju igrati proaktivnu ulogu po ovom pitanju i ne smemo pasti u apatiju da su svi napori bili uzaludni", naveli su Bilčik i Nemec.

Dodali su da je u tom pogledu EU sada politički ujedinjena i šalje vrlo jasnu poruku i Prištini da će se igrači u regionu suočiti sa negativnim posledicama ako se ne zaustavi nasilje i ne nastavi dijalog o svim pitanjima, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

Pozvali su obe strane na bezuslovnu deeskalaciju i smirivanje tenzija.

09.55 Petković: Zahtevamo hitnu reakciju i oslobađanje nevinih Srba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković podsetio je da je danas nedelju dana kako je Kurtijeva policija otela Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, dok su mirno sedeli ispred opštine Zvečan i od predstavnika međunarodne zajednice zatražio hitnu reakciju i njihovo oslobađanje. "Fotografije i snimci nastali tog dana jasno dokazuju da su Radoš i Dušan uhapšeni pre bilo kakvih nemira u Zvečanu", napisao je Petković na Tviteru, uz fotografije i snimak sa protesta Srba u Zvečanu, tokom kojih je kosovska policija uhapsila Petrovića i Obrenovića. "Očigledno je da Kurti hapsi i progoni nevine Srbe!", istakao je Petković.

09.40 Lajčak i Eskobar se večeras sastaju sa Kurtijem

Premijer privremenih prištinskih institucija  Aljbin Kurti sastaće se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta. Sastanak će početi u 20 časova, prenosi Reporteri.

Koha navodi da će Lajčak i Eskobar danas boraviti na KiM i da se očekuje da posete i sever Pokrajine, dodajući da je cilj njihove posete pronalaženje rešenja za izlazak iz trenutne napete situacije na severu KiM.

09.29 Srbi sa severa KiM: Protesti do ispunjenja zahteva

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi već osmi dan protestuju, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike. U sve tri opštine pripadnike policije i zgrade opština, obezbeđuju pripadnici KFOR-a, a između njih i građana je bodljikava žica.

U Zvečanu su vojnici međunarodne mirovne misije i dalje raspoređeni i na pet raskrsnica i u samom gadu, što je bio jedan od zahteva Srpske liste i okupljenih Srba, kako bi se izbeglo da takozvana Kosovska policija prolazi u blizini okupljenih građana i eventulano izazivanje incidenata.

09.00 Saracin: Međunarodna zajednica ljuta i razočarana, svako je odgovoran za svoje postupke

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Emanuel Saracin izjavio je da je situacija na KiM trenutno mirna, ali i dalje izuzetno nestabilna, dodajući da je međunarodna zajednica veoma ljuta i razočarana.

Saracin je za Table Berlin rekao da centralno pitanje ostaje nerešeno, a to je kako se može postići zastupljenost Srba na severu KiM i, kako je naveo, "punu integraciju" u prištinske strukture.

Na pitanje zašto je Priština ignorisala upozorenja EU i SAD da ne postavlja odmah gradonačelnike opština na severu KiM koje je izabrala manjina, Saracin kaže da vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija insistira na tome da postavi izabrane gradonačelnike, ali ističe da problem neće biti rešen sve dok dok srpska većina u četiri opštine na severu KiM ne izađe na izbore.

"Pre svega, moram da kažem ono što sam rekao direktno premijeru Kurtiju: svako je odgovoran za svoje postupke", rekao je Saracin.

On tvrdi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih nedelja svojim izjavama i glasanjem Srbije u Savetu Evrope posejao dodatno nepoverenje, ali ukazuje da je odluka vlade u Prištini da pošalje albanske gradonačelnike u zgrade opština na severu KiM uz jaku policijsku pratnju greška za koju snosi političku odgovornost.

Dijalog koji vodi EU mora da se nastavi punom parom, smatra Saracin i dodaje da Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

profimedia/Dorothée Barth/dpa

 

Prema njegovom mišljenju, prioritet je povratak za pregovarački sto, smirivanje situacije na severu, novi izbori i sprovođenje osnovnog sporazuma.

Na pitanje koja je odgovornost srpske strane, Saracin kaže da oni koji su napali Kfor i policiju ispred zgrada opština snose odgovornost i tvrdi da je tamo bilo i, kako je rekao, "huligana", koji su, prema njegovim rečima, na sever KiM došli iz Srbije.

Saracin je ukazao da su mirni protesti naišli na široku podršku Srba na severu KiM, pogotovo u civilnom društvu u severnom delu Kosovske Mitrovice i istakao da političari u Prištini treba ozbiljno da shvate da su njihove akcije na severu KiM odbačene više nego što misle.

Osvrćući se na mogućnost održavanja novih lokalnih izbora na severu KiM i na mogućnost da Srbi učestvuju na njima, on je rekao da bi to bio veoma pozitivan korak, dodavši da se boji da neće biti lako.

 

 

Komentari (0)

Srbija