Politika

Eskobar i Lajčak Kurtiju predočili tri zahteva: Hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i skori novi izbori

Komentari

Autor: A. Ćup

05/06/2023

-

23:48

Eskobar i Lajčak Kurtiju predočili tri zahteva: Hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i skori novi izbori
Eskobar i Lajčak Kurtiju predočili tri zahteva: Hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i skori novi izbori - Copyright V. Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Dužeo d dva sata je trajao sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Lajčak je posle sastanka izjavio da su Aljbinu Kurtiju predočena tri zahteva za rešenje sitiacije na severu Kosova - hitno smirivanje tenzija, povratak dijalogu i brzi novi izbori.

"Gradonačelnici na severu, osim legaliteta, moraju imati i legitimitet", rekao je Lajčak.

Na pitanje o izborima, odgovorio je: "Sa smo postigli dogovor, ja bih to rekao".

Što se tiče gradonačelnika opština na severu, Lajčak je rekao da su oni legalni, ali da nemaju legitimitet.

"Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, interesu svih, da imamo predsednike opština koji imaju legalitet, ali i legitimitet i zastupljenost", rekao je Lajčak.

Eskobar je istakao da u evroatlantskoj zajednici nikada nije bilo više jedinstva - Evropska unija, SAD, NATO zemlje kao i svi prijatelji Kosova imaju jedinstven stav u vezi prevazilaženja krize na severu Kosova.

Upitan da li je Kurti prihvatio njihove zahteve, Eskobar je odgovorio da je ovo večeras tek početak misije.

Do posete Lajčaka i Eskobara Prištini je došlo deset dana nakon nasilnog upada pripadnika Kosovske policije u zgrade opština u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu i sedam dana nakon sukoba Srba koji su protestovali zbog nasilnog dovođenja albanskih gradonačelnika u većinski srpske opštine i pripadnika KFOR-a.

Srbi i dalje protestuju ispred opštinskih zgrada na severu Kosova, dok pripadnici KFOR-a obezbeđuju, kako zgrade, tako i pripadnike policije i specijalne policije koji se nalaze unutra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija