Politika

Srpska lista posle sastanka sa Lajčakom: Preneli smo mu probleme sa kojima se Srbi suočavaju

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

18:45

Srpska lista posle sastanka sa Lajčakom: Preneli smo mu probleme sa kojima se Srbi suočavaju
Srpska lista posle sastanka sa Lajčakom: Preneli smo mu probleme sa kojima se Srbi suočavaju - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Srpske liste sastali su se u Kosovskoj Mitrovici sa Specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije.

Predstavnici Srpske liste su prilikom sastanka specijalnom predstavniku EU za dijalog preneli zabrinutost građana zbog kontinuirane represije režima Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, saopštila je Srpska lista.

Kako se navodi u saopštenju, izražena je zabrinutost i zbog jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine i institucionalnim nasiljem kroz zloupotrebu institucija i do zuba naoružanih specijalnih jedinica koji svakoga dana maltretiraju srpske građane, pa čak i pucaju u njih bez ikakvog povoda. 

"Preneli smo mu sve one probleme sa kojima se Srbi suočavaju na Kosovu i Metohiji. Posebno smo spomenuli represiju koji sprovodi Aljbin Kurti nad običnim srpskim građanima, posebno na severu", izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Srpska lista je saopštila i da su po pitanju otimanja srpske zemlje od srpskih domaćina u opštinama Zubin Potok i Leposavić upozorili da je to protivpravni proces i da će se građani, zajedno sa vlasnicima nepokretnosti suprotstaviti svim demokratskim sredstvima ovim razbojničkim potezima Prištine", navela je Srpska lista.

Kako se navpodi, istaknuto je i da Srpska lista, kao i čitav srpski narod, ne priznaju rezultate izbora na kojima je izašlo 0,02 odsto Srba, kao i da su oni plod nelegalnih, nelegitimnih i nedemokratskih procesa, koji su ogolili nameru Kurtija da okupira sever, "a da smo mi za razliku od njega zaiteresovani da se sačuva mir, ali i sačuva srpski narod na ovim prostorima".

"Ponovili smo da je odluka srpskog naroda da se napuste institucije i ne učestvuje na ovim lažnim izborima, kao i da se niko od Srba na severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu, i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

"Potrebno 100 odsto se fokusirati na normalizaciju"

Lajčak se sastao i sa Aleksandrom Arsenijevićem iz Građanske inicijative "Srpski opstanak“ i Aleksandrom Jablanovićem iz Partije kosovskih Srba.

"Za mene je bilo jako bitno da provedem vreme ovde i da razgovaram sa ljudima na severu, da dobijem autentičan utisak o tome kakvo je stanje, koji su problemi, šta možemo da očekujemo. Kao što sam rekao, ili imamo normaliziciju ili konfrontaciju, ne možemo da imamo i jedno i drugo istovremeno“, rekao je Lajčak dodajući da je za njega odgovor jasan.

On je naveo da je potrebno 100 odsto se fokusirati na normalizaciju i da ne dozvole da dođe do konfrontacije. 

"Zato su ti susreti koje sam imao bili jako korisni za mene, jako bitni. Iako naravno dobijam svakodnevno informacije od mojih ljudi, ipak je drugačije kada čovek može da postavi pitanja, da čuje odgovore, da vidi reakcije“, istakao je Lajčak.

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine demantovao je navode da je u Prištinu doneo evropski plan za ZSO kao i da se sastao sa novoizabranim gradonačelnicima na severu KiM. 

Komentarisao je i izbore održane 23. aprila.

"Što se tiče procesa, vi znate kakav je stav EU. Mi smo rekli da je proces legalan, ali ne daje odgovore na pitanja i sigurno ne predstavlja političko i dugoročno rešenje za situaciju, a to mora da se postigne samo kroz politiki sporazum", istakao je Lajčak.

Poseta je, kaže, ispunila njegova očekivanja i dolazi sa novim informacijama u Beograd, a zatim i Brisel.

"Bilo bi naivno očekivati da imamo zajednički stav od samog početka. Sada treba da sednemo da započenmo posao i da se dogovorimo, da približimo stavove jedne i druge strane, i naravno, zajednička platforma treba da budu i prethodni sporazumi i evropski model, tako da, gde postoji volja tamo postoji i put", zaključio je Lajčak.

Lajčak se tokom današnje posete Kosovu i Metohiji sastao sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, njegovim potpredsednikom Besnikom Bisljimijem. Zatim je u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom, predstavnicima nevladinih organizacija sa severa i medijima.

Naon posete Prištini Lajčak će sutra doputovati u Beograd gde će se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija