Politika

Simić: Ne pretimo kada kažemo da bi otvaranje mosta na Ibru vodilo u sukobe

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

22:41

Simić: Ne pretimo kada kažemo da bi otvaranje mosta na Ibru vodilo u sukobe
Simić: Ne pretimo kada kažemo da bi otvaranje mosta na Ibru vodilo u sukobe - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je večeras da otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici nije dobra ideja i da Srpska lista ne preti kada kaže da bi otvaranje mosta vodilo u sukobe.

Skupština opštine Severne Mitrovice odlučila je u petak da se nadležnima pošalje zahtev da se omogući sloboda kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru koji spaja severnu i sužnu Mitrovicu, a Srpska lista je osudila taj zahev.

"Kada je u pitanju mitrovački most, komplikovana je situacija. To je odbrana bedema opstanka Srba na KiM. Na tom mestu se od 1999. godine, do danas, dodogilo više od 1.000 napada od Albanaca ka Srbima. Sloboda Srba je plaćena krvlju na tom mitrovačkom mostu. To otvaranje može biti samo uz dogovor svih Srba. Tu slobodu nam niko nije dao na tacni, svi smo je platili", poručio je Simić za TV Pink.

On je dodao da niko ne pita šta je sa Srbima i mostovima u drugim delovima KiM.

"Širom KiM postoji mnogo lepih mostova. U Prizrenu recimo, ali niko se nije pitao gde su Srbi", istakao je Simić.

On je dodao i da Srpska lista ne preti kada kaže da će nasilno otvaranje mosta sigurno voditi u sukob.

"Sve se može rešiti samo uz dobru političku volju, nažalost, to dolazi samo iz Beograda. Ako ne možemo da živimo jedni sa drugima, da nađemo način da živimo u miru. Imamo pet drugih pristupnih puteva koji povezuju jug i sever Mitrovice, nema argumenta za hitnu potrebu otvaranja tog mosta. Jasno je da iza toga stoji Kurti. Mi iz Srpske liste apelujemo na sve relevantne faktore da ni u kom slučaju ne dozvole nasilno otvaranje, jer to imati može dalekosežne posledice", rekao je Simić.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, cilj je da se zaštite osnovna ljudska prava Srba i ostalih etničkih grupa, dodaje Simić.

"Deset godina smo čekali ZSO, ne deset dana ili deset meseci. Deset godina smo dali šansu međunarodnoj zajednici. Verovali smo EU, smatrali da postoji neki kredibilitet, neka vladavina prava... Kurti je stotinu puta ponovio da neće dozvoliti ZSO, zato što bi to sačuvalo Srbe na KiM. Njegov pokret Samoopredeljenja govori da zeli etnički čisto Kosovo, bez Srba. Stičem utisak da Kurti misli u svojoj glavi: ako nema Srba - nema ni problema", istakao je potpredsednik Srpske liste.

Simić je ukazao na brojne probleme sa kojima se Srbi svakodnevno susreću.

"Šta rade iz Prištine? Maltretiraju Srbe svakodnevno, pucaju im u leđa, civilima, koji idu od posla ka kućama, dovode policiju u srpske sredine... Poslednji slučaj Milana Jovanovića govori sve, a šta je sa prethodnima kojih je mnogo? Osim anemičnih saopštenja, nemate reakciju međunarodne zajednice. Štaviše, oni govore da se 'obe strane primire'. Kako da se primiri nekoliko desetina Srba, koji se bez ikakvog dokaza drže u prištinskim kazamatima", istakao je Simić.

On je rekao da zeleno svetlo Prištini za ulazak u Savet Evrope kod Srba izaziva jedino osećaj nepravde.

"Svesni smo licemerja pojedinaca, a bar oni koji vode pregovarački proces, treba da budu neutralni. Iz EU su pozdravili 'kontejner' izbore na severu KiM, gde je učestvovalo 13 Srba, od 45.000 upisanih, dok se, sa druge strane, pokazalo se kako izgleda kad su Srbi jedinstveni", rekao je Simić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija