Politika

Oglasio se i Kfor o pitanju otvaranja mosta na Ibru: To mora da se reši političkim dijalogom

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2023

-

21:13

Oglasio se i Kfor o pitanju otvaranja mosta na Ibru: To mora da se reši političkim dijalogom
Izbori u četiri opštine na severu Kosova - Copyright EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

veličina teksta

Aa Aa

Iz misije Kfora su poručili da je ponovno otvaranje Mosta na Ibru između Severne i Južne Mitrovice pitanje koje mora da se reši političkom dijalogom.

"Misija Kfora, predvođena NATO-om, nastavlja da prati lokalni razvoj i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu", navodi se u odgovoru Kfora prištinskom listu "Nacionale".

Dodaje se da Kfor nastavlja da pruža neophodnu bezbednosnu podršku kako bi diplomatski napori, koje predvodi Evropska unija, mogli da napreduju.

Prethodno je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da nije pravo vreme da se glavni most u Kosovskoj Mitrovici pusti u saobraćaj.

Govoreći na "Delfi forumu" u Grčkoj, Lajčak je upozorio da bi to moglo da izazove još jednu krizu.
Naveo je da atmosfera "očigledno nije dobra za to" i da se ''crvene linije moraju poštovati'', prenosi portal "Reporteri".

Odbornici Skupštine opštine severnog dela Kosovske Mitrovice doneli su odluku da se pošalje "zahtev o omogućavanju slobode kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru".

Inicijativa da se otvori mitrovački glavni most zahtev je odbornice iz Pokreta Samoopredeljenje Aide Ferati, koja je istakla da zahtev treba proslediti kosovskoj policiji, Kforu, Euleksu i ostalim međunarodnim organizacijama i nadležnim organima. 

Nakon što su Srbi napustili sve prištinske institucije novembra prošle godine, odbornici Srpske liste u Severnoj Mitrovici, zamenjeni su Albancima i Bošnjacima, koji su bili sledeći na listi sa najviše osvojenih glasova. 

Otvaranje glavnog mosta na Ibru je deo dijaloga između Beograda i Prištine, a da će se saobraćaj preko njega odvijati nesmetano, najavio je još 2020. godine tadašnji gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri.  

Između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice postoji nekoliko mostova koji su funkcionalni i saobraćaj se preko njih odvija potpuno normalno.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija