Politika

Simić: Značajnije bi bilo da se pregovori Beograda i Prištine vode pod pokroviteljstvom UN

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

14:26

Simić: Značajnije bi bilo da se pregovori Beograda i Prištine vode pod pokroviteljstvom UN
Igor Simić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić smatra da bi od izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu i Metohiji mnogo značajnije bilo da se pregovori Beograda i Prištine vode pod okriljem Ujedinjenih nacija, gde su okolnosti bolje nego u Evropskoj uniji.

On je to rekao za RTS povodom sednice Saveta bezbednosti o KiM koja se danas održava i ocenio da je to posledica pogubne politike koja je vođena od 2000. do 2012. godine.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je govorio šta su crvene linije, čak i pred istaknutim predstavnicima međunarodne zajednice.

"To nije bio slučaj u prošlosti. Mi smo vodili neodgovornu politiku čije posledice Srbi na KiM žive i danas. I 11 godina nakon što je gospodin (Vuk) Jeremić napustio vlast u Srbiji, mi danas imamo iste probleme, da između Srba i Srba imate granicu na Jarinju i Brnjaku, da imate neke carinske pečate, da imate zahtev po sporazumu iz 2011. godine da Srbi moraju da se odreknu srpskih registarskih oznaka. Svi ti sporazumi su pravljeni nauštrb srpskog naroda", rekao je Simić.

Istovremeno, on je apelovao na Vučića da ne sluša one koji su, kako kaže, vodili spoljnu politiku od 2000. do 2012. godine jer, ističe, srpski narod to ne bi mogao da izdrži.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija