Politika

Lajčak: Upravljački tim će predstaviti nacrt, ne znamo šta je u njemu, ali to je važan prvi korak

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

15:02

Lajčak: Upravljački tim će predstaviti nacrt, ne znamo šta je u njemu, ali to je važan prvi korak
Lajčak: Upravljački tim će predstaviti nacrt, ne znamo šta je u njemu, ali to je važan prvi korak - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, uoči nove runde pregovora u Briselu, da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

"Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak", rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina.

Istakao je da je ovo prvi put da će se videti rad Upravljačkog tima koji se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu i Metohiji, koje je formalno angažovala vlada u Prištini, ali su ih predložile opštine s većinskim srpskim stanovništvom. 

Ponovio je da EU ne želi da stvori ZSO po modelu koji ranije u svetu nije testiran, već po uzoru na neki od postojećih evropskih modela.

"Moramo dakle da implementiramo ono što je ranije dogovoreno, ali u isto vreme moramo da crpimo inspiraciju iz praktičnih rešenja postojećih evropskih modela. Ne želimo da stvaramo nešto što nikada nigde u svetu nije testirano, ali mi želimo da strane pronađu inspiraciju u evropskim modelima koji dobro funkcionišu", naglasio je Lajčak.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj sazvao je za danas novi sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), biti dve teme - nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Tačno 45 dana posle poslednjeg sastanka u Ohridu, kada je dogovoren Aneks Evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ponovo će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz posredovanje Borelja i uz prisustvo specijalnog izaslanika Evropske za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kako je najavljeno iz EEAS, domaćin sastanka Borelj će se po završetku obratiti javnosti. Fokus će, kako su naveli, biti na primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a od strana se očekuje da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, posle čega će biti predstavljen prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija