Politika

Lajčak u Prištini posle sastanka sa Kurtijem: "Možemo da imamo normalizaciju ili konfrontaciju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/05/2023

-

09:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem imao važne i korisne razgovore o narednim koracima u dijalogu Begrada i Prištine i za ponedeljak najavio sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

"Iste razgovore ću imati sutra u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, gospodinom (Besnikom) Bislimijem i gospodinom (Petrom) Petkovićem, u ponedeljak u Briselu. Veoma je važno da imamo jasnoću. Imamo sporazum, imamo aneks, tako da moramo da imamo jasno razumevanje“, rekao je Lajčak u Prištini.

Upitan da li bi situacija na severu Kosova mogla zaoštriti, posle polaganja zakletve albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom, on je rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da ovo drugo nije nikome u interesu.

"Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi svakako želimo da se fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju ili bilo kakvu konfrontaciju. To nije ni u čijem interesu", istakao je Lajčak.

On je dodao da će po podne otići na sever Kosova kako bi se "upoznao sa situacijom" i izrazio nadu da će doći do političkog rešenja koje će omogućiti "potpuni fokus na normalizaciju i implementaciju".

Pre odlaska na sever KiM, Lajčak kaže da će razgovarati i sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, kako bi čuo njegovu perspektivu situacije. Lajčak je kazao da je sa Kurtijem razgovarao i o Statutu Zajednice srpskih opština.

"Za Evropsku uniju je prihvatljivo ono što je zasnovano na normama Evropske unije i vrednostima EU i što je u skladu sa postojećim modelima EU. Rekli smo to na samom početku. Mislim da sam sasvim jasan“, istakao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nije želeo da komentariše odluku prištinskih vlasti o eksproprijaciji zemljišta Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Prošetao mostom preko Ibra do severnog dela Kosovske Mitrovice

Miroslav Lajčak je izjavio da odluka o otvaranju mosta preko Ibra treba da bude doneta u okviru dijaloga i naglasio da teme, koje se tiču Beograda i Prištine, moraju da imaju saglasnost obe strane.

Lajčak, koji je danas stigao u severni deo Kosovske Mitrovice nakon što je prošetao preko glavnog mosta na Ibru, rekao je da je snažan zagovornik dogovorenih odluka i rešenja.

"Mitrovački most je bio deo dijaloga, tako da mislim da odluka o njegovom otvaranju treba da bude doneta u okviru dijaloga. Sve je u rukama obe strane. Želim da otvaranje mosta bude doprinos stabilnosti", poručio je Lajčak, a prenosi Koha.

Lajčak je u severni deo Kosovske Mitrovice došao u pratnji ambasadora EU u Prištini Tomaša Sunioga, sa kojim se potom uputio ka Evropskoj kući na severu Kosovske Mitrovice. Specijalni izaslanik EU trebalo bi da se u severnom delu Kosovske Mitrovice sastane i sa predstavnicima civilnog sektora, Srpskom listom i predstavnicima tamošnje opozicije, saznaje Tanjug.

On se danas, nakon posete Prištini, sastao i sa gradonačelnikom južnog dela Kosovske Mitrovice Bedri Hamzom.

"Ne želim da ulazim u detalje razgovora... Nastaviću ove razgovore u Beogradu i ne želim da šaljem nikakve javne poruke u ovom trenutku", odgovorio je on na pitanje novinara.

Kako je najavio portparol EU Peter Stano, Lajčak će danas boraviti na Kosovu u cilju priprema narednih koraka u dijalogu, a sutra će posetiti i Srbiju gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Lajčak redovno putuje u region i često posećuje Prištinu i Beograd, posebno nakon sastanaka na visokom nivou u Briselu kako bi pratio i pokrenuo ono što je odlučeno ili dogovoreno u Briselu i pripremio sledeće korake i sastanke", istakao je Stano u saopštenju za medije.

U Briselu je 2. maja održana poslednja runda dijaloga na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je usvojena Deklaracija o nestalima, a Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO.

Bedri Hamza: Sa Lajčakom sam razgovarao i o otvaranju mosta na Ibru

 

Gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Bedri Hamza saopštio je danas da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, između ostalog, razgovarao o otvaranju mosta na Ibru.

"Pitanje mosta na Ibru i potreba za poštovanjem i sprovođenjem Ustava i svih važećih zakona kojima se garantuje sloboda kretanja svim građanima, takođe je bila tema razgovora", naveo je Hamza, preneo je UNMIK.

Dodao je da se razgovaralo i o napretku koji je postignut prethodnih godina, ali i o osetljivosti situacije na severu Kosova i Metohije. Na pitanje o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština koji je 2. maja predložio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, Hamza je rekao ne zna kako izgleda taj predlog.

"Sada je predstavljen nacrt statuta, koji je po svoj prilici dokument o kome se raspravlja, ali ništa više. Postoje različite opcije i naravno ova pitanja će se rešavati u narednim danima i u budućnosti", naveo je Hamza.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da odluka o otvaranju mosta preko Ibra treba da bude doneta u okviru dijaloga i naglasio oko tema, koje se tiču Beograda i Prištine, mora da se postigne saglasnost obe strane.

 

 

Komentari (0)

Srbija