Region

Kurti sa Grlić Radmanom o "hrvatskom modelu integracije Srba"

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

22:20

Kurti sa Grlić Radmanom o "hrvatskom modelu integracije Srba"
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o saradnji Prištine i Zagreba, aktuelnoj situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o formiranju Zajednice srpskih opština. 

Kurti je tokom razgovora u Prištini obavestio Grlić Radmana da je na poslednjem sastanku na visokom nivou, koji je održan prošle nedelje, izneo svoju viziju primene člana 7. Osnovnog sporazuma, zasnovanog na hrvatskom modelu integracije Srba, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta. 

"Kao zemlju članicu EU i NATO-a, Kosovo vidi Hrvatsku kao uspešnu priču i model koji treba slediti u pogledu ekonomskih i demokratskih dostignuća, ali i u pogledu poštovanja prava manjina", poručio je Kurti.

Kurti je zahvalio Grlić Radmanu na podršci Hrvatske, kako je saopšteno, u vremenu bivše Jugoslavije pa sve do proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, dok je Grlić Radman rekao da Hrvatska podržava članstvo Prištine u svim međunarodnim organizacijama.

Grlić Radman izjavio je ranije danas, posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donikom Gervalom, da hrvatski model za manjine, koji se pominje kao nešto što se može primeniti i na Kosovu, možda može da posluži kao primer, ali da to zavisi od svake države.

"Ovaj model je za nas bio uspešan, ali postoji mnogo modela u svetu i oni se mogu koristiti, ali koliko se mogu primeniti u drugim sistemima zavisi od samih država. Mogu da kažem da je nacrt vizije koji sam predložio inspirisan sporazumom koji je Srbija već sklopila za normalizaciju. To je sporazum Srbije sa Hrvatskom za normalizaciju", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare u Prištini, preneo je "Reporteri".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa