Politika

Konjufca: Ako dijalog služi za uništavanje Kosova, treba mu reći zbogom

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

15:49

Konjufca: Ako dijalog služi za uništavanje Kosova, treba mu reći zbogom
Glauk Konjufca - Copyright AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine KiM Glauk Konjufca rekao je danas da, ukoliko proces formiranja Zajednice srpskih opština ima za cenu "uništavanje Kosova", onda treba reći "zbogom" tom procesu i dodao da, ako EU smatra da polazna osnova za dalje diskusije o ZSO treba da bude nacrt Upravljačkog tima, onda Priština nema šta da traži u dijalogu.

"Ako ovaj proces ima cenu uništavanja Kosova, podrivanje temelja naše države, onda bi bilo dobro reći zbogom, jer nemamo interes. Normalizacija dolazi jer idemo ka međusobnom priznanju. Do normalizacije se ne dolazi tako što se država Kosovo uništava srpskom republikom", rekao je Konjufca, prenela je Koha.

On je dodao da je Priština u dijalogu na osnovu dva principa, a to su "uzajamno priznanje" i regulisanje prava Srba u okviru takozvanog ustava Prištine.

"Bilo kakav neustavan stav ne može biti osnova za pregovore. Polazna tačka za buduće razgovore između Kosova i Srbije treba da bude u okviru ustava Kosova", rekao je Konjufca, odgovarajući na izjavu Lajčaka da je nacrt Upravljačkog tima polazna osnova za dalje diskusije o ZSO. 

Konjufca je rekao da Priština nema interes za dijalog sa Beogradom, ako međunarodni faktori ne razmotre rešenje u ustavu takozvanog Kosova.

"Polazna tačka treba da bude u našem ustavu, pa ako važni međunarodni faktori, EU, ne misle da rešenje treba da okviru ustava, mislim da onda Kosovo nema šta da traži više u tom dijalogu više. Nije nam u interesu da rušimo našu ustavnost", naveo je predsednik skupštine KiM.

Konjufca je, takođe, izjavio da je predsednik Srpske liste Goran Rakić prekršio poslaničku zakletvu kada je birao članove Upravljačkog tima za izradu ZSO.

"To je zato što je, kako je rekao, nacrt bio za stvaranje srpske republike unutar zemlje i kao takav krši princip poslanika skupštine u korist interesa zemlje", dodao je Konjufca.

On je, nakon sastanka sa austrijskim predsednikom parlamenta Volfgangom Sobotkom, istakao je da je "ponašanje Srbije prema Kosovu neprihvatljivo".

Konjufca tvrdi da Srbija ne sprovodi ono što "potpisuje" i da želi da stvori "srpsku republiku" na teritoriji Kosova i Metohije.

Predsednik parlamenta Austrije Volfgang Sobotka, koji boravi u poseti Prištini, rekao je danas, na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon sastanka sa Konjufcom, da je Ohridski dogovor Beograda i Prištine veoma važan.

"Ovo mi je druga poseta Kosovu, prijateljskoj zemlji sa tako velikom istorijom, koja je na putu ka EU integracijama. Jedna stvar treba da bude jasna - da su dobro upravljanje i vladavina prava osnova demokratije. Mi smo četvrti najveći investitor na Kosovu. Mislim da je ono što je Kosovo postiglo poslednjih godina zaista impresivno. Ohridski dogovor je veoma važan", rekao je on, prenosi Reporteri.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

08.05.2023 16:47

Ако дијалог служи гажењу суверенитета Србије, отимању дела Српске територије, гажењу повеље УНа, гажењу резолуције 1244 ... ... - треба му рећи - збогом. Не може се господо ЈевРопска и западна, кршити међународно право и при томе се правити блесав и луд.

Srbija