Politika

Kurti: Nacrt statuta ZSO nisam video, ali taj dokument je trebalo da bude predstavljen prvo meni

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

11:35

Kurti: Nacrt statuta ZSO nisam video, ali taj dokument je trebalo da bude predstavljen prvo meni
Aljbin Kurti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uoči sutrašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu kaže da nije video nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji će im, kako je najavljeno, biti predstavljen, ali smatra da je taj dokument trebalo da bude predstavljen prvo njemu.

Kurti je u intervjuu za Hinu ponovio da neće dozvoliti stvaranje nekog oblika Republike Srpske.

Rado će, kaže Kurti, pogledati kako je taj dokument pripremljen na kojem Brisel insistira.

"Ja ću, međutim, obezbediti da se ispuni ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu, postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice prema najvišim evropskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina", rekao je Kurti u intervjuu za hrvatsku agenciju tokom ekonomskog foruma u Delfima.

Ponovio je da Priština neće pristati na, kako navodi, "teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi izgledalo kao Republika Srpska".

"Nećemo dopustiti satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova", kazao je Kurti.

On tvrdi, prenosi Hina, da u odnosima Srbije prema susednim zemljama vidi sličnost s Rusijom.

"Naša zemlja je, međutim, normalna demokratska zemlja koja daje individualna i druga prava svojim građinama, ali ne dopušta teritorijalizaciju zasnovanu na etničkoj pripadnosti jer je to protivno demokratiji i republici", kaže Kurti.

Uprkos gotovo svakodnevnih incidenata koji se registruju prema pripadnicima Srba, Kurti tvrdi da "on služi svim građanima Kosova bez obzira na etnički identitet, socijalnu pozadinu ili versku pripadnost, a u Briselu će, dodaje, obezbediti ustavnost i zakonitost na čitavoj teritoriji Kosova.

"Teritorijalni suverenitet i integritet su nešto što ne sme biti povređeno", naveo je Kurti, uz tvrdnju da sa Beogradom želi "normalne, evropske, dorosusedske odnose".

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština nece dobiti izvršne ovlašćenja, jer ona pripadaju, kako kaže, "vladi i opštinama".

"Dakle, pričekajno da vidimo kako će se razvijati sastanak u Briselu", kazao je, između ostalog, Kurti u intervjuu za Hinu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

01.05.2023 20:45

Лева нога од стола која умишља да је неки фактор...

Srbija