Region

Lajčak: EU i Zapadni Balkan moraju proširenje da shvate ozbiljno

Komentari

Autor: Fonet

09/05/2023

-

09:09

Lajčak: EU i Zapadni Balkan moraju proširenje da shvate ozbiljno
Lajčak: EU i Zapadni Balkan moraju proširenje da shvate ozbiljno - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Podrška ulasku u Evropsku uniju u zemljama jugoistočne Evrope pada jer stanovnici tih država smatraju da ih Unija ne želi, ali se pristupanje Uniji ne može ostvariti ako jedna strana to ozbiljno shvata, a druga ne, izjavio je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak u intervjuu koji danas objavljuje Hina.

Zagrebačka agencija podseća da je prošlo 20 godina od kada su EU i zemlje jugoistočne Evrope u zajedničkoj deklaraciji prvi put navele da je "budućnost Balkana u EU", a da je od tog sastanka u Solunu 2003. samo Hrvatska uspela da, deset godina kasnije, postane članica Unije.

"Moje mišljenje je da je Evropa morala da napravi ogromno proširenje 2004. i 2007. Ono je donelo mnogo pozitivnih efekata ali i elemente koji su zakomplikovali EU, posebno jer joj je teže jednoglasno donošenje odluka sa 28, odnosno sada sa 27 zemalja, nego kada ih je bilo 15", rekao je Lajčak.

On je ocenio da su neke zemlje odstupile od evropskih normi i vrednosti, što je takođe generisalo skepticizam prema daljnjem proširenju. Lajčak je ukazao i na krize koje su usledile - od finansijske i migrantske, do Bregzita i istupanja Velike Britanije.

"Sve je to spustilo proširenje na listi prioriteta. Javno mišljenje u brojnim zemljama zapadne Evrope nije bilo pozitivno prema otvaranju tržišta rada novim članicama, pa politički lideri nisu hteli da promovišu dalje proširenje", dodao je Lajčak.

On je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana, za razliku od zemalja srednje Evrope, i dalje imaju nerazrešene stvari iz prošlosti koje su im i dalje u fokusu.

Srbija je otvorila 22 pregovaračka poglavlja od 35 koliko ih ima, ali je zatvorila samo dva, podseća Hina.

Severnu Makedoniju prvo je blokirala Grčka zbog imena, a kada je imenu dodala "Severna", blokirala ju je Francuska uoči svojih lokalnih izbora, a onda i Bugarska sporeći njen nacionalni identitet i jezik. EU je tek 2022. zajednički otvorila pregovore Albanijom i sa Severnom Makedonijom, posle odluke Skoplja da 2020. godine ta republika bivše Jugoslavije SFRJ uđe u NATO.

"Ne želim da govorim u terminima nečije krivice, ali bili su faktori i na strani EU i na strani Balkana koji nas dovode do situacije u kojoj govorimo o budućnosti EU, ali bez napretka", rekao je Lajčak.

On je naglasio da se sada, nakon agresije Rusije na Ukrajinu, vidi "da i EU i Balkan moraju shvatiti proširenje ozbiljno". "To se ne može ostvariti ako jedna strana to ozbiljno shvata, a druga ne", poručio je Lajčak.

On je ocenio da je BiH "složeno pitanje", a da je Crna Gora u procesu evrointegracija predvodnik i da je najdalje odmakla u pregovorima s EU. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa