Politika

Kurti i dalje "gluv" za zahteve SAD i EU: Situacija na severu Kosova bez rešenja na vidiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2023

-

16:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dani na severu Kosova bez incidenata, građani se mirno okupljaju i protestuju kod zgrada opštine koje obezbeđuju pripadnici KFOR. Iako je u Leposaviću noćas potpuno uklonjena "žilet žicu" oko zgrade opštine u njoj se i dalje nalaze pripadnici kosovske specijalne i redovne policije, i još nema naznaka da bi moglo do njihovog povlačenja. Situacija ostaje napeta, a predstavnici međunarodne zajednice su izneli nekoliko predloga za deeskalaciju, kako bi se bez smetnji nastavio dalji dijalog između Beograda i Prištine.

Kako za Euronews Srbija kaže urednik Radio KiM Isak Vorgučić, svi ovi predlozi, bilo da dolaze od EU ili SAD, svode na isto - momentalnu deeskalaciju tenzija koja podrazumeva povlačenje specijalne policije iz tri opštinske zgrade na severu Kosova.

"Verujem i da je Gabrijel Eskobar koji je dao rok od dva dana, imao to u vidu, da je to prva i reklo bi se najjednostavnija stvar koju treba učiniti. Međutim, vidimo da Aljbin Kurti i njegov ministar policije očigledno ne nameravaju da to učine danas", naveo je Vorgučić.

Među ostalim tačkama koje su se nalazile u predlozima, jeste to da gradonačelnici na severu Kosova podnesu ostavke, i da se nakon toga raspišu novi lokalni izbori. Vorgučić ističe da je "apsolutno neophodno da se gradonačelnici izmeste.

"Sad, da li će odmah podneti ostavke ili će se izmestiti iz tih zgrada i funkcionisati sa nekog durgog mesta u međuvremenu dok se ponovo ne održe izbori, za šta jedino Osmani i Kurti nemaju ništa protiv, ali insistiraju da se obavi striktno po kosovskim zakonima... svi pominju povlačenje gradonačelnika i kažu da nije neophodno da rade iz tih zgrada, već mogu da rade sa nekog drugog mesta", navodi Vorgučić.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je nedavno da se na severu mogu održati novi lokalni izbori, ali ako 20 odsto upisanih birača potpiše peticiju kojom se to zahteva.

"Oni su spremni da poslušaju neke preporuke međunarodne zajednice, ali instistiraju da to bude po zakonima Kosova. Sad žele da primoraju da se stanovnici severa okupljaju, skupljaju potpise, podnose lične karte... to je odugovlačenje potpuno nepotrebno, ali time Kosovo želi i dalje da pokaže da je to deo kosovske teritorije i da tu moraju da funkcionišu kosovski zakoni, zato insistiraju na svakom slovu zakona i svakoj proceduri", ističe Vorgučić.

"Ono što su predstavnici međunarodne zajednice sugerisali, mislim da ne ide baš u tom pravcu, i da su govorili da je jedno legalitet, a nešto sasvim drugo normalan odnos prema jednoj zajednici na Kosovu i normalno funkcionisanje", dodaje sagovornik Euronews Srbije.

Vraćanje u politički život na Kosovu ili prvo formiranje ZSO?

Pred Beogradom je sada dilema - da li da se srpska strana vrati u politički život Kosova, ili da čeka formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Mislim da je ovo trenutak kada treba insistirati na tome da se apsolutno, ako se ne osnuje ZSO, napravi neki plan kako i po kojim koracima, uslovima i rokovima da se ZSO osnuje ukoliko Srbi uzmu učešće na izborima", kaže Vorgučić.

Dodaje da nije siguran u ovom trenutku, ako se povuku i specijalna policija i gradonačelnici, i ako se raspišu izbori, koliko je srpska strana u poziciji da "ucenjuje" da je neophodno formirati i ZSO.

"Verujem da je moguće insistirati na rokovima, tačnoj proceduri, monitoringu EU i SAD, i njihovom angažmanu i pritisku da se to dogodi", dodao je Vorgučić.

Američki ambasador Kristofer Hil je u nedavnom intervjuu za VOA rekao da je "pitanje da li SAD mogu da računaju na Kurtija kao partnera" i da sa njim postoji suštinski problem jer nije voljan da prihvati predloge SAD i Evropske unije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Sa druge strane, Hil je naveo da je Srbija "konstruktivan, i sve bolji partner", pa Vorgučić ističe da se čini kao da Srbi na severu Kosova imaju utisak da se situacija "okreće u njihovu korist".

"Vidi se da protesti na koje izlaze poslednjih dana nisu nasilni, da postoje aktivnosti koje odražavaju neku vrstu građanskog nezadovoljstva, ali na građanski i kulturan način, što odgovara oku međunarodne zajednice i verovatno je to razlog. Nema više sukoba sa KFOR-om i čuli smo od izveštača da se podiže bodljikava žica kod opština... rekao bih da se ta situacija, i taj odnos SAD ali i EU prema Srbiji i Srbima odražava i na sever Kosova", kaže Vorgučić.

Kosovo "nije bilo u ovakvoj situaciji"

Euronews Albania i Albanian post objavili su spisak eventualnih sankcija Prištini u slučaju da kosovski premijer Aljbin Kurti ne prihvati zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na severu. Stopiranje finansijske podrške EU i SAD, obustavljanje procesa vizne liberalizacije i članstva u Savetu Evrope, isključenje iz pojedinih međunarodnih organizacija, smanjenje američkog vojnog prisustva na Kosovu, vraćanje severa Kosova pod ingerencije KFoR-a i UNMIK-a, neke su od potencijalnih sankcija.

Vorgučić smatra da ovo verovatno nije daleko od istine, i da je "činjenica da Kosovo nije do sada imalo ništa slično u zadnjih 20 i nešto godina, jer je sarađivalo sa SAD i EU".

"Međutim, smatram da to što su i EU i SAD izneli određene pretnje da će Kosovo snositi posledice ako se ne pristupi koracima koje su naveli, nije prazna pretnja i da se sigurno razmatralo šta može da sledi iza toga", navodi Vorgučić.

Ipak, ističe da ostaje pitanje da li će ovo biti dovoljno da pokrene javno mnjenje na Kosovu, jer bi narod svakako bio apsolutno protiv ukidanja procesa vizne liberalizacije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Ukoliko ne dođe do tog pritiska iznutra, jer ne verujem da će Kurti sam od sebe da popusti, onda su te sankcije po koracima, verovatno jedna po jedna, sasvim izvesne, a jedna od prvih je da će Kurtiju i Svečlji praktično ograničiti kretanje i po EU i po SAD", zaključio je Vorgučić.

Politički analitičar Aljbinot Maljoku istakao je za Euronews Srbija kako smatra da će se situacija promeniti, zbog toga što "Kurti do sada nije nikada završio jedan posao od početka do kraja, da ne posluša i međunarodni faktor na Kosovu". 

"Hoće li on saslušati, da, samo što u isto vreme mora da pazi na poštovanje ustava i zakona. Kada je u pitanju izborni proces, mogući su novi izbori za ove četiri opštine i u isto vreme da se obavezno povuče specijalna policija sa severa Kosova. Oni to moraju, zbog toga što u normalnim uslovima i normalnim sredinama na Kosovu nema specijalne policije", kaže Maljoku. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija