Politika

Predsednica haškog sudskog Mehanizma: Srbija zanemaruje svoje obaveze da uhapsi i izruči Jojića i Radetu

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

09:05

Predsednica haškog sudskog Mehanizma: Srbija zanemaruje svoje obaveze da uhapsi i izruči Jojića i Radetu
Vjerica Radeta i Petar Jojić - Copyright E-Stock/Milan Lučić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasijela Gati Santana izjavila je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da Srbija "flagrantno zanemaruje" svoje međunarodne obaveze da uhapsi i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje tog haškog suda.

Ona je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti ocenila da, zajedno sa "stalnim pokušajima" da se potkopa rad Mehanizma i presude koje je doneo, to predstavlja jednu od, kako je rekla, "najvećih pretnji" s kojim se taj naslednik Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju suočava.

Prema njenim rečima, nesaradnja Srbije "sprečava Mehanizam da sprovede svoj mandat".

Gati Santana je, takođe, ocenila da postoji "uznemirujući trend poricanja genocida, tj. veličanja ratnih zločinaca, prekrajanja istorije, pa čak i provokativnih izjave osuđenih koje bez stida priznaju da bi sve to ponovili".

Ona je obavestila Savet bezbednosti da je pre dve nedelje izrečena poslednja presuda u vezi sa zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

"Ovom presudom, ambiciozni put Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju došao je do kraja, koliko su okončani slučajevi protiv svih 161 lica koje je taj tribunal optužio", rekla je Gati Santana.

O presudi Stanišiću i Simatoviću pred Savetom bezbednosti govorio je i tužilac Serž Bramerc.

"Ova presuda je prikladno poslednje poglavlje u radu MKTJ. Tokom 30 godina rada uspeli smo da uspešno procesuiramo visoke političke, vojne i policijske zvaničnike sa svih strana sukoba. Pokazali smo da je odgovornost za najteže međunarodne zločine moguća, ostavljajući u nasleđe zapis o tome šta se dogodilo", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija