Politika

"Ako ne ispune zahteve, protesti će dobiti novi oblik": Kakav plan ima opozicija za naredne nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2023

-

19:30

"Ako ne ispune zahteve, protesti će dobiti novi oblik": Kakav plan ima opozicija za naredne nedelje
"Ako ne ispune zahteve, protesti će dobiti novi oblik": Kakav plan ima opozicija za naredne nedelje - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Protesti "Srbija protiv nasilja" dobiće novi oblik ukoliko do kraja ove nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, poručili su organizatori na šestom skupu održanom u petak, a kako bi tačno oni izgledali biće saopšteno sutra. Na pitanje da li "novi oblik" podrazumeva radikalizaciju, pojedini opozicioni lideri odgovaraju negativno. Međutim, ono što je i dalje otvoreno tiče se toga kakav uopšte opozicija ima plan za dalje i mogu li ovi protesti da "prežive" leto.

"Ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik, sa bine ćemo krenuti u nove akcije. Zato vas pozivam da nas sledeći put bude više nego ikad. Nema nazad", rekao je glumac Nenad Maričić na prethodnom protestu u ime organizatora. 

Šta to tačno znači, nije jasno ni četiri dana kasnije. Dok sa jedne strane potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović za Euronews Srbija kaže da će protesti "ostati mirni i kreativni, ali ozbiljniji po režim", jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je blokadu puteva i mostova ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne ispuni zahteve do 16. juna.

Politikolog Vujo Ilić kaže za Euronews Srbija da postoji nekoliko opcija u kojim pravcima bi sve moglo da ide. 

"Jedan je svakako da se protesti učine difuznijim, da se ne dešavaju samo u centru Beograda, već širom zemlje, a drugi pravac je da to ne bude neka vrsta građanskih okupljanja kao što je bilo do sada, već da se pređe na neku vrstu građanske neposlušnosti. I te blokade koje smo imali na drugom i trećem protestu jesu neki oblik građanske neposlušnosti. Vi svesno kršite neka pravila ukazujući na neku drugu nepravdu na koju hoćete da utičete, ali pitanje je sada da li će se tako nešto desiti ili će se nešto novo možda osmisliti", rekao je on.

Istovremeno, dok tenzije između vlasti i opozicije, kako se čini, ključaju, predsednik Srbije ponovo je pozvao opozicione partije na dijalog, rekavši da je razgovor rešenje. Tom pozivu zasad se niko ne odaziva, a deo opozicije poručuje - prvo ispuniti zahteve protesta.

Šta opozicija sprema?

Iako su se građani do sada okupljali šest puta u velikom broju, nijedan zahtev protesta nije ispunjena, a sa strane vlasti nema ni nagoveštaja da bi to moglo da se dogodi. Zbog toga, deo opozicije poručuje - sve opcije su na stolu, a Aleksandar Jovanović navodi i da postoji "bezbroj načina za građansku nenasilnu neposlušnost".

"Aleksandar Vučić se zaklinjao da nikad neće popustiti pred zahtevima građana kada je u pitanju Rio Tinto pa je popustio, hajde da vidimo dokle će da govori kako neće dati Gašića, kako neće dati REM, kako će dati Pink, odnosno da će biti ukinut rijaliti, pa vidimo da se to nastavlja. Nebitno je više šta govori Vučić u sredu ćemo reći šta radimo, videćete da će to biti drugačije. Mi vremena za besumučne šetnje nemamo", rekao je on.

Borko Stefanović je rekao da će sve odluke, kao i do sada, da budu donesene zajednički i da su građani ti koji diktiraju "jedan novi kurs normalnosti i uništavanja nasilja i podela". On naglašava da to ne znači radikalizaciju protesta.

"Ovo ne znači radikalizacija protesta, ne znam da li je vlast svesna da potpirivanjem mržnje i užasnom agresivnošću, atmosferom u skupštini i izjavama zvaničnika stvara neizdržu atmosferu, režim je taj koji svaki put dovodi sve više ljudi na ove sjajne mirne proteste, jako je bitno da shvate Vlada i predsednik Srbije da moraju da ispune te zahteve, da ispunjenje zahteva ovih protesta nadilazi sve partijske podele", rekao je on.

Euronews

A osim što građane zanima kako će to izgledati naredni protest, za koji se još ne zna kog dana će biti održan, postavlja se pitanje i šta će biti na leto.

"Moj neki doživljaj je da su ovi protesti već ispunili svoju svrhu, nismo videli ovakve proteste u prethodnih 20 godina. Od 5. oktobra nismo imali ovakvo građansko okupljanje oko političkih zahteva. Ja mislim da je to poslalo već vrlo jasnu poruku. Kakvu će dinamiku imati, verovatno silaznu. Možda dođe do osipanja u toku leta, pa se nastavi na jesen, zaista ovo su toliko specifični potezi baš zbog toga što nisu počeli kao neka jasno artikulisana politička tema već su krenuli oko događaja koji su potresali celo društvo", rekao je Ilić.

Poziv na dijalog

Protesti protiv nasilja traju već više od mesec dana, a isto toliko parlament razmatra dnevni red koji je podnela opozicija nakon što su se u Srbiji dogodila dva masovna ubistva. U napetoj političkoj atmosferi, vlast je najavila ekonomske mere i određene političke promene, a predsednik Aleksandar Vučić pozvao one koji protestuju na dijalog. Kako bi ti razgovori uopšte izgledali ako bi do njih došlo i dalje je nepoznanica.

"Nastavićemo da čekamo neke ljude da dođu da razgovaramo, nikada se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast. Sa tim prošlim vremenima je završeno. Mi ćemo da čekamo da se na razgovorima pojave oni koji će da misle na srpsko društvo, a ne na sebe i sitne interese. Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji treba da pokažu ozbiljnost, ako ne - idemo na izbore", rekao je Vučić prošle nedelje.

Postoji li izlaz iz situacija u kojoj vladajuća koalicija nudi dijalog i prevremeno glasanja, a opozicija traži da se prvo ispune zahtevi sa protesta?

"Kompromis može da se nađe samo kroz neki oblik dijaloga, dijalog je trenutno vrlo nepopularan koliko mi se čini, odnosno sa jedne strane vlast poziva na dijalog vrlo neiskreno, a sa druge strane organizator protesta kaže da neće biti dijaloga do neispunjenja nekih uslova. Ja mislim da bi trebalo da se priča o tome koji su to zahtevi o kojima može da se priča i ja bih vrlo voleo kada bi se to dešavalo u okvirima institucija. Treba pričati o zahtevima protesta, mi dosta pričamo o tome o dinamici protesta, šta kažu organizatori, šta vlast, a mislim da su razgovori o zahtevima protesta mnogo plodotvorniji", rekao je Ilić.

Kako je rekao, voleo bi zna vidi gde će se taj razgovor voditi i ko će na njemu učestvovati.

"Kada je reč o ostavkama verovatno nema o čemu da se razgovara, ali o medijima, tabloidima, o tome šta nadležne instutucije rade ili ne o tome apsolutno mora da se priča. Moj utisak je da bi građani uopšte mislili da razgovori imaju nekog smisla mora da se pokaže neka dobra volja, a ja nisam video takvu dobru volju u poslednjih mesec dana", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vojo

14.06.2023 21:34

Tog što poziva na blokadu puteva, mostova i Srbije... treba policija po zakonu, da uhapsi a valjda će ga potom i Tužilaštvo procesuirati... Prešli su sve granice ...kao, oni protestiuju protiv nasilja, a oni, velika manjina od kojih neki jedva prešli minorni cenzus od 3 %, prave nasilje, blokiraju puteve, mostove , ... ne poštuju veliku većinu koju je vlast dobila na izborima. Neće nove izbore, a hoće na ulici da sruše vlast...Država treba da se brani od takvih i da postupi po zakonu i pohapsi kolovođe...

Srbija