Politika

Novinar uhapšen nakon protesta sklopio sporazum sa Tužilaštvom: Osuđen na šest meseci uslovno i pušten na slobodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2023

-

15:05

Novinar uhapšen nakon protesta sklopio sporazum sa Tužilaštvom: Osuđen na šest meseci uslovno i pušten na slobodu
Novinar uhapšen nakon protesta sklopio sporazum sa Tužilaštvom: Osuđen na šest meseci uslovno i pušten na slobodu - Copyright E-Stock/Nataša Rajaković

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu i okrivljeni Boško Savković (61) zaključili su danas sporazum o priznanju krivičnog dela Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu sa kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on je pušten na slobodu, saopštilo je VJT.

Savković, koji je inače novinar, uhapšen je pod sumnjom da je na protestu "Srbija protiv nasilja" 3. juna 2023. godine u Beogradu nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike Aleksandra Vučića, sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, čime se kako je navelo ranije Tužilaštvo, aludira na vešanje. Njemu je određen pritvor do 30 dana, a tim povovom oglasila se i Evropska komisija koja je izrazila zabrinutost

Sporazum o priznanju krivičnog dela je, nakon održanog ročišta, "presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i Bošku S. izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izršiti ukoliko on ne ponovi krivično u roku od dve godine".

"Stranke su se sporazumno odrekle prava na žalbu protiv ove presude, a okrivljenom je odmah ukinut pritvor. Okrivljeni je u skladu sa ovim sporazumom, svesno i dobrovoljno priznao da je na protestu „Srbija protiv nasilja“ 3. juna 2023. godine u Beogradu pozivao gradjane da se silom svrgne s vlasti predstavnik najviših državnih organa – predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje", navodi VJT.

Fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena je na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana, dodaju u saopštenju VJT.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija