Politika

Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog pritvora novinaru uhapšenom nakon protesta

Komentari

Autor: Euronews Srbij/T.V.

07/06/2023

-

13:22

Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog pritvora novinaru uhapšenom nakon protesta
E-Stock/Nataša Rajaković - Copyright E-Stock/Nataša Rajaković

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija izrazila je danas zabrinutost zbog informacija da je novinaru Bošku Savkoviću određen pritvor do 30 dana, nakon njegovog učešća u u protestu "Srbija protiv nasilja" koji je održan prošle subote u Beogradu.

"Sloboda okupljanja i sloboda izražavanja su osnovna prava Evropske unije i ona moraju da budu poštovana. Evropska unija očekuje i poštovanje prava na slobodu i bezbednost", kaže u pisanom odgovoru za Euronews Srbija u ime Evropske komisije portparolka Ana Pisonero i dodaje da svaka mera lišavanja slobode mora da bude opravdana i srazmerna, te da je svaka takva mera izrečena na osnovu izražavanja političkih stavova problematična prema članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Mi očekujemo brzu istragu ovog slučaja u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u cilju potpunog poštovanja prava gospodina Savkovića", zaključuje se odogovoru Evropske komisije za Euronews Srbija.

Viši sud u Beogradu odredio je u ponedeljak pritvor do 30 dana novinaru i piscu Bošku Savkoviću (61). On je uhapšen pod sumnjom da je na protestu "Srbija protiv nasilja" 3. juna 2023. godine u Beogradu nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike Aleksandra Vučića, sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Kako dodaju, Savković se tereti da je izvršio krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i na saslušanju je izneo svoju odbranu.

"Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo. Sumnja se da je okrivljeni kao učesnik protesta "Srbija protiv nasilja" uputio preteću poruku predsedniku Srbije u nameri ugrožavanja ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije, te pozivao građane i podsticao ih da silom i primenom nasilja svrgnu sa vlasti najviše državne organe...", navode iz tužilaštva.

Komentari (0)

Srbija