Politika

Dveri i Zavetnici traže izbore na svim nivoima

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

16:26

Dveri i Zavetnici traže izbore na svim nivoima
Dveri i Zavetnici traže izbore na svim nivoima - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici traže izbore na svim nivoima, saopštili su danas njihovi predstavnici Boško Obradović i Nikola Dragićević na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Dragićević je rekao da je taj politički savez tražio raspisivanje izbora još u februaru, kada se govorilo o francusko-nemačkom planu, dodajući da su od tada spoljnopolitički pritisci pojačani, a da su se dogodile i dve tragedije.

On je ocenio da su tragedije produbile situaciju i politički razdor koji danas postoji u društvu i da smatraju da je raspisivanje parlamentarnih izbora rešenje za izlazak iz krize.

Dragićević je rekao i da duboko veruje da su građani izašli na proteste "Srbija protiv nasilja" da bi pokazali saosećanje sa porodicama žrtava, i želju da se nešto menja, ali smatra da se poslednjih dana stiče utisak da protesti gube smisao koji su imali na početku.

U tom smislu je naveo poziv samostalnog poslanika Aleksandra Olenika koji je pozvao na proteste iz Kijeva i na neki "ukrajinski scenario".

"Ja duboko verujem da građani nisu izašli zbog bilo kog političkog lidera ili stranke. Zato ovakva politizacija i pozivanje na Majdan smatram da ne može da dođe od bilo koga ko želi dobro ovom društvu", ocenio je Dragićević i ponovio da su zato potrebni izbori.

Obradović je rekao i da patriotska opozicija već mesecima traži ostavku predsednika Aleksandra Vučića, a da posle svega što se desilo traže i ostavku kompletne vlade.

On je rekao da oni žele da predstave treći put na političkoj sceni, dodajući da nisu ni sadašnja ni prozapadna opozicija.

Ponovio je da se zalaže za prelaznu tehničku vladu do sledećih izbora, te naveo da se neće odazvati na Vučićev poziv na dijalog između vlasti i opozicije.

On je, međutim, rekao da su otvoreni da čuju i druge predloge pored prelazne vlade kako bi se došlo do fer izbora, navodeći da su otvoreni za takav dijalog u Skupštini Srbije.

Obradović smatra da aktuelnu sednicu parlamenta treba prekinuti i da se zakaže posebna sednica o Kosovu i Metohiji.

Predstavnici ovih stranaka su istakli i da ne žele u jedinstvenu kolonu sa prozapadnom opozicijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija